Life

Dramele neștiute din viața tumultuoasă a lui Aurelian Andreescu: ”Niciodată, nimeni nu m-a întrebat ce mănânc. Toți mă întrebau ce beau”

Viața lui Aurelian Andreescu a fost marcată de o serie de drame cumplite care l-au măcinat, iar FANATIK îți prezintă povestea marelui artist, dar și ce i-a grăbit sfârșitul cântărețului.
22.07.2022 | 06:14
Dramele nestiute din viata tumultuoasa a lui Aurelian Andreescu Niciodata nimeni nu ma intrebat ce mananc Toti ma intrebau ce beau
Aurelian Andreescu a fost cea mai valoroasă voce masculină a muzicii ușoare românești. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Muzica românească a dat, de-a lungul deceniilor, nenumărate voci de aur, ce au reușit să facă și să intre în istorie. Între vocile masculine ale muzicii ușoare autohtone, se remarcă însă una mai presus decât toate, cea a lui Aurelian Andreescu. Artistul ”a ars” cu mare viteză, pierderea sa timpurie fiind tot atât de mare pe cât talentul cu care a fost înzestrat. În doar 44 de ani de existență, însă, a reușit să se impună ca un cântăreț de rară valoare.

Diverse personalități ale lumii artistice românești s-au pronunțat în repetate rânduri despre calitățile muzicale ale lui Aurelian Andreescu. Marele artist, cunoscut poate îndeosebi pentru hiturile ”Copacul” sau ”Oameni”, a fost mai mult decât o voce de aur. A fost un om ca mulți alții, cu pasiuni diverse, cu frustrări profunde și cu drame care i-au marcat întreaga existență. N-a lăsat, însă, ca aceste lucruri să iasă în față și să-i eclipseze cariera. S-a străduit să păstreze anumite aparențe. Poate că pe alocuri, maestrul a greșit, împins de dorința de a fi pe placul celor din jur.

ADVERTISEMENT

Andreescu este cu atât mai remarcabil cu cât nici măcar nu a avut vreo pregătire o formală în muzică. Asta nu l-a împiedicat însă să facă furori nu doar în plan național, cât și peste hotare. S-a întors cu diverse premii din străinătate, dar n-a primit recunoaștere din partea regimului. Mai rău, i s-au pus obstacole chiar în cei mai importanți ai carierei.

Aurelian Andreescu, debut de aur la Mamaia

La 12 mai 1942 vedea lumina zilei Aurelian Andreescu, cel care avea să încânte peste ani și chiar și peste decenii generații întregi de români atrași de vocea sa unică în muzica românească. Despre calitățile sale s-a vorbit mult, iar mari nume din industria muzicală au declarat, în repetate rânduri, ceea ce mulți au simțit despre Aurică.

ADVERTISEMENT

Andreescu a debutat în muzică relativ târziu. Asta mai ales în comparație cu alte nume mari din România, care urcau pe scenă încă de la vârste fragede. El a impresionat pentru prima dată abia la vârsta de 21 de ani, odată cu ediția de început a Festivalului de Național de Muzică Mamaia, din 1963. A cântat melodia ”În tot ce e mai frumos pe lume” a lui Elly Roman.

După acest moment, Andreescu s-a dedicat întru totul viitoarei strălucite cariere muzicale, cu toate că profesia sa ar fi fost alta. Acesta a urmat cursurile Facultății de Arhitectură, de altfel și singurele cursuri pe care le-a urmat. Aurelian n-a avut niciodată o pregătire formală în muzică, ceea ce îl face și mai remarcabil ca artist. A doua sa soție, Mariella, spunea că ”sigur a învățat, singur și-a format un stil.” Acest stil l-a ajutat ulterior să cânte mai bine de 200 de piese, dintre care multe au rămas încă în memoria colectivă.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare parte a carierei sale muzicale s-a desfășurat în cluburi de lux ale vremurilor, fie din București, fie de pe litoral. Aurelian Andreescu reușea să umple întotdeauna sala în care cânta. Totuși, meritele sale n-au fost recunoscute în adevăratul sens al cuvântului. Recunoașterea formală a valorii sale a lipsit de-a lungul vieții. Grav este că nici măcar autoritățile vremii nu au prezentat un interes pentru performanțele sale. Ba chiar s-a și lovit de piedici de-a lungul anilor.

Turnee în străinătate, lipsă de respect pentru artist în țară

Aurică Andreescu a călătorit de mai multe ori peste hotare. A fost prezent la diverse festivaluri internaționale de muzică, reprezentând cu mândrie și cu succes România. A avut alături alte voci minunate ale țării, între care Aura Urziceanu și Mihaela Mihai. Alături de cele două a mers în 1970 în Belgia, la Concursul de la Knokke. A și adus acasă Cupa Europei, însă dezamăgirea a urmat acasă. La aeroport, n-a avut parte de nicio primire din partea oficialilor sau măcar a jurnaliștilor vremii.

ADVERTISEMENT

Nici câștigurile materiale n-au fost pe măsura succesului său. Fosta sa soție, Mariella, declara că deși Aurelian avea deja 20 de ani vechime în muzică, mașinistul care trăgea cortina la spectacolele sale avea un salariu mai mare. Lipsa respectului i-a cauzat frustrări de-a lungul vieții. A fost interzis de la televizor în perioada sa de glorie, din cauza perciunilor și a părului lung, ce contraveneau normelor impuse de regim. Nu doar aceste episoade, multe la număr, l-au răpit mai devreme decât ar fi trebuit.

Drama care l-a măcinat pe Aurelian Andreescu întreaga viață

Marea dramă a vieții lui Aurelian Andreescu a fost imposibilitatea de a face un copil. Asta, cel mai probabil, i-a ruinat și prima căsătorie, cu Ana Ciumetti, cu care s-a căsătorit în 1968. Ulterior divorțului, Mariella Anne Dumitru i-a devenit soție, în 1978, și i-a rămas alături până la tragicul sfârșit din 1986.

Andreescu și-a dorit tare mult să aibă un copil. Singura posibilitate prin care s-a putut înfăptui, într-o oarecare măsură, visul său, a fost adopția. El și Mariella l-au adoptat în 1980 pe Mirel, în vârstă de doi ani, de la o casă de copii.

Drama pe care o ascundea adânc în sufletul său l-a făcut să fie un om introvertit. Contrar aparențelor pe care le-a afișat de-a lungul întregii cariere. Pentru public, a fost întotdeauna o prezență caldă, deschisă și pe alocuri excentrică, mai ales în materie de alegeri stilistice. A rămas însă deosebit de discret, motiv pentru care nu se cunosc decât foarte puține detalii despre viața sa personală, iar acestea fiind relatate în principiu de el sau de soția sa.

Ce i-a adus sfârșitul timpuriu maestrului

Pentru a-și învinge emoțiile pe scenă, Aurelian Andreescu a mai servit câte un pahar sau două înainte de un recital. Din păcate, însă, acest mic obicei s-a transformat ulterior într-un viciu. Însuși Aurică mărturisea că ”Localul este necruțător. Niciodată nimeni nu m-a întrebat ce mănânc. Toți mă întrebau ce beau.”

Asta s-a întâmplat și în seara fatidică de 22 iulie 1986, despre care a relatat ulterior bunul său prieten Cornel Constantiniu. Andreescu a fost marcat de o hepatită netratată din copilărie, iar ani mai târziu, în 1985, pe fondul consumului de alcool și al frământărilor interioare, a avut o comă hepatică. Medicul care îl salvase atunci a insistat ca Aurelian să nu mai meargă pe litoral și să evite expunerea la soare, însă la 22 iulie 1986, artistul era la un restaurant din Eforie Nord. ”Niște nenorociți, așa-ziși admiratori, l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Petre Geambașu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rău. Imediat cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeași seară la Spitalul Județean Constanța”, declara Constantiniu. Cornel a fost atât de marcat de moartea prietenului său, încât la înmormântare a trebuit să fie scos din biserică, deoarece i s-a făcut rău. Aurelian Andreescu își doarme somnul de veci la Cimitirul Ghencea.

Cum l-au văzut alții pe Aurelian Andreescu

Despre calitățile sale ca artist și chiar ca om s-au pronunțat, de-a lungul anilor, mai multe nume grele din industrie și nu numai. ”Aurelian Andreescu a fost probabil cel mai valoros interpret pe care l-a avut muzica ușoară românească din timpul său, și nu numai. Cânta pentru satisfacția sa. Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit și respectat totdeauna. Era echilibrat și avea sufletul nobil”, mărturisea Temistocle Popa.

De asemenea, Titel Popovici nota că ”A fost cea mai valoroasă voce masculină a muzicii ușoare românești. Avea un timbru și o culoare a vocii inconfundabile. Era singurul cu adevărat – o voce.” Mihai Constantinescu spunea că ”Aurelian avea capacitatea unică de a imprima oricărei melodii darul său, harul său, de aceea orice cânta el era hit sau devenea hit. A fost de neînlocuit”, iar Corneliu Vadim Tudor s-a referit la el dincolo de muzica sa: ”Aurelian Andreescu era un om frumos din toate punctele de vedere și un mare caracter.”

În urma artistului au rămas zecile de melodii înregistrate, dar și un festival de muzică ușoară înființat în memoria sa. Începând cu 1993, Teatrul Constantin Tănase găzduiește Festivalul Aurelian Andreescu, unde a fost descoperit și Mihai Trăistariu.

ADVERTISEMENT
Tags: