News

Dreptul pe care îl au toți angajații din România. Nu contează câte zile de muncă ai, se aplică indiferent de vârstă. Angajatorii ascund acest lucru

Care este dreptul de care beneficiază absolut toți angajații din România. Angajatorii nu vor ca acest lucru să fie cunoscut.
08.06.2024 | 20:30
Dreptul pe care il au toti angajatii din Romania Nu conteaza cate zile de munca ai se aplica indiferent de varsta Angajatorii ascund acest lucru
Dreptul pe care îl au toți angajații din România. De multe ori, angajatorii nu vor ca el să fie cunoscut. Sursa foto:
ADVERTISEMENT

Care este dreptul prevăzut clar în legislația muncii din România aplicabil pentru absolut toți angajații. În cele mai multe dintre situații, angajatorii ascund această situație.

Dreptul pe care îl au toți angajații din România. De multe ori, angajatorii nu vor ca el să fie cunoscut

Conform specificațiilor din Codul Muncii, demisia este definită și reglementată la articolul 81. Dintr-o demisie ”clasică” nu lipsește termenul de preaviz. Acesta este fie cel agreat de părți în contractul individual de muncă, fie cel agreat în contractele colective de muncă. E important de notat că acesta nu poate depăși 20 de zile lucrătoare în cazul salariaților din poziții de execuție, respectiv 45 în cazul celor cu funcție de conducere.

ADVERTISEMENT

Dacă analizăm situația din perspectiva salariatului, trebuie spus că există o obligație prevăzută de lege (Codul Muncii). Aceasta îl obligă să respecte perioada de preaviz atunci când își dă demisia.

Pe de altă parte, pot exista și situații în care un angajat poate demisiona sărind peste această obligație. Este vorba de o excepție legală cu privire preaviz. Vorbim de un drept pe care îl au toți angajații din România. Nu contează câte zile de muncă au. Se aplică indiferent de vârstă.

ADVERTISEMENT

Pot exista situații în care salariatul își dă demisia și nu mai stă la muncă nici măcar o zi, odată cu semnarea acesteia. Acest drept apare atunci când angajatorul nu și-a respectat cel puțin una dintre obligațiile contractuale.

Mai exact, vorbim de dreptul angajatului de a demisiona ”la zi”. Demisia la zi apare atunci când nu se mai respectă termenul de preaviz. Mai exact, salariatul nu este obligat să respecte termenul de preaviz în condițiile prevăzute de art. 81 alin. 7 din Codul Muncii.

ADVERTISEMENT

Asta dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă. Printre ele se pot enumera: neplata salariului, neacordarea timpului de odihnă sau alte drepturi din contract.

Salariatul poate demisiona fără preaviz în situația în care angajatorul nu-și respectă obligațiile asumate prin contractul individual de muncă, care nu înseamnă doar salariu, ci și timp liber, timp de odihnă, alte drepturi care sunt prevăzute în contract.

ADVERTISEMENT

Dacă avem o promisiune în scris, atunci discutăm despre o ofertă, și în acest caz se poate ajunge în instanță pentru obligarea angajatorului de a pune în practică acea ofertă“, spune avocatul Cătălin Niță, citat de FocusPress.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”