Fotbal intern

Dezastru! RCS/RDS vrea diminuare, Eurosport PAS, rămîne ISB?

Azi va avea loc Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), care va hotărî dacă acceptă oferta diminuată a Intel Sky Broadcasting (ISB) sau caută surse de finanţare în altă...
11.06.2015 | 00:00
Dezastru RCSRDS vrea diminuare Eurosport PAS ramine ISB

Azi va avea loc Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), care va hotărî dacă acceptă oferta diminuată a Intel Sky Broadcasting (ISB) sau caută surse de finanţare în altă parte. Disperarea cluburilor e majoră, dovadă că şedinţa, care trebuia să fie pe 19 iunie, s-a decalat de urgenţă cu o săptămînă!

De la 28,5 milioane euro + TVA anul trecut, ISB intenţionează să plătească 22,5 milioane de euro + TVA începînd cu acest sezon. Adică 6 milioane de euro mai puţin pentru un fotbal care s-a împuţinat de cel puţin 6 ori! Situaţia este extrem de tensionată deoarece grupările din Liga 1 vor bani mai mulţi, iar ISB doreşte doar să monetizeze corect valoarea reală a fotbalului românesc.

S-au SĂTURAT de Liga 1. Cei mai PUŢINI FANI din ultimii 8 ani!

RATINGUL s-a dus ÎN CAP! Liga 1, SUB “Las Fierbinţi”!

Teszari e nemulţumit, ar vrea minus 30% la drepturile TV

În aceste zile, Gino Iorgulescu, împuternicitul LPF în negocierile cu ISB, a încercat tot ce este omeneşte posibil pentru a găsi alternativă la o eventuală rupere de contract cu ISB. Iorgulescu s-a întîlnit de trei ori, în mare secret, cu reprezentanţii RCS-RDS în încercarea de a obţine bani mai mulţi. RCS-RDS achită momentan 10 milioane de euro+TVA pe an. Surpriză, nu doar că a fost refuzat ferm (cine e nebun să vrea să dea 1 leu mai mult cînd are deja toate cele 9 meciuri?!), dar i s-a transmis că Zoltan Teszari, proprietarul gigantului de comunicaţii, se gîndeşte serios la o diminuare cu 30% a înţelegerii! Cauza e arhicunoscută: scăderea dramatică a nivelului fotbalului românesc, a spectacolului, cu tot ceea ce implică asta. În aceste condiţii, Gino l-a implorat pe Teszari să lase măcar suma actuală de 10 milioane de Euro pe an.

Eurosport: “Ce să cumpărăm? Scandal, insolvenţă şi branduri moarte”

O altă rundă de negocieri a fost cu canalul Eurosport, dar şi aceştia au refuzat asocierea cu fotbalul românesc! “Ce să cumpărăm? Scandalul, echipe în insolvenţă, branduri moarte, fotbalişti de mîna a doua? Sau meciuri cu zero audienţă? Preferăm spectacol şi calitate, gen Premier League, chiar dacă ne costă o căruţă de bani”, a fost mesajul Eurosport pentru LPF. Iorgulescu a mai tatonat terenul cu Pro TV şi cu Dolce Sport, dar nici acolo nu a găsit înţelegere, Pro-ul fiind prins pentru următorii 3 ani cu Champions League şi Europa League, iar Telekom-ul nemaifiind dispus să subvenţioneze în plus un fotbal realmente muribund. În aceste condiţii preşedintele Ligii s-a întors la ISB şi încearcă să-i convingă pe aceştia, în următoarele 24 de ore, să pluseze peste cei 22,5 milioane de euro+TVA. O eventuală retragere a ISB lasă Liga 1 cu pantalonii în vine, cu doar o lună înainte de startul noului sezon, 11 iulie. Practic, Liga ar rămîne cu cei 10 milioane de euro de la RCS-RDS (dacă nu apare vreo surpriză☻), urmînd ca pentru restul sumei să înceapă negocieri riscante cu eventuali doritori de a achiziţiona drepturile TV. Dacă există!

ISB: “Ni s-a promis un cal de curse, am primit o mîrţoagă!”

Britanicii, pierderi de milioane!

Poziţia ISB rămîne una rezonabilă. Pe lîngă faptul că au achitat la centimă 28,5 milioane de euro +TVA (35 milioane de euro bruto!) pentru anul trecut, cei de la ISB sînt în continuare deschişi la dialog: „Noi am plătit aproape 35 de milioane de euro brut pentru un produs. Dar ne simţim păcăliţi, traşi pe sfoară. Ni s-a promis un cal de curse şi am primit o mîrţoagă. Deci am dat banii pe cu totul altceva, pe o marfă la mîna a treia. Ce-ar spune Sky-ul în Anglia dacă Chelsea ar deveni FC Londra, dacă echipa de pe locul 2 din Premier League ar fi depunctată abuziv şi trimisă pe locul 17 exact cînd se bătea la titlu, cum a fost CFR, dacă Liverpool sau Manchester United ar intra în insolvenţă? Ar mai da Sky 2 miliarde de lire sterline pe an? Vă spunem noi că nu, ba mai mult s-ar cere prejudicii de miliarde de la forurile conducătoare ale fotbalului englez. Cam aşa am păţit noi, respectînd scara valorică, şi de aceea nu sîntem confortabili. Cine nu înţelege că o diminuare este absolut decentă, este complet rupt de realitate. Mai ales că echipele, fiind mai puţine, vor lua aceiaşi bani precum anul trecut. Cu toate acestea, noi sîntem în continuare deschişi la dialog, în niciun caz nu vrem să omorîm fotbalul românesc.  Pentru că fără milioanele noastre chiar există acest risc! Vom vedea ce va fi mîine, avem şi noi limitele noastre”, este poziţia ISB.

“Lui Dinamo şi Astrei le convine, sînt în insolvenţă. Vor să ne termine şi pe noi?!”

Cluburile de Liga 1 sînt împărţite privind şedinţa de mîine. Steaua e împotrivă, dar se ştie că drepturile TV nu reprezintă mai mult de 15-20 % din bugetul campioanei patronate de Gigi Becali.

FALIMENT?! Drepturile TV: 75 LA SUTĂ din bugetul cluburilor!

“Lui Dinamo sau Astrei le convine să facă pe durii, ei sînt în insolvenţă. Trebuie să plătească doar salariile, legea insolvenţei îi apără de restul cheltuielilor sau de alte presiuni financiare. Noi care nu sîntem în insolvenţă, ce facem dacă nu cădem la pace cu ISB şi, Doamne fereşte, nu găsim bani în altă parte? De unde plătim jucători, cantonamente, taxe sau impozite la stat? Vor să ne bage şi pe noi în insolvenţă? Să ne termine?! Să ajungem să avem un campionat cu şase echipe?”, se întreabă cluburile prudente care sînt de acord cu propunerea decentă a ISB. Culmea, la cei 22,5 milioane de euro net propuşi de ISB, grupările din Liga 1 primesc aceiaşi bani precum anul trecut deoarece numărul formaţiilor s-a redus de la 18 la 14!

Liga 1 a pierdut 200 de JUCĂTORI într-un an! Transferuri, IOC!

În cazul în care azi nu se ajunge la un acord cu cluburile de Liga 1, britanicii de la ISB sînt hotărîţi să se retragă din toată combinaţia, una care le-a adus pierderi de milioane! Urmarea: ori falimentul, ori Harry Potter care să producă rapid, cu bagheta lui magică, 35 de milioane de euro bruto pe an !