News

Drepturile pe care salariații le au atunci când își pierd locul de muncă. Ce trebuie să faci în cazul în care ai fost concediat pe nedrept

Ce trebuie să faci atunci când ești concediat de la locul de muncă pe nedrept. Drepturile pe care trebuie să le cunoască orice salariat.
17.05.2024 | 13:19
Drepturile pe care salariatii le au atunci cand isi pierd locul de munca Ce trebuie sa faci in cazul in care ai fost concediat pe nedrept
Drepturile pe care salariații le au atunci când își pierd locul de muncă. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

În ultima vreme, concedierea a devenit din ce în ce mai des întâlnită în mediul profesional din România. Aceasta este o cauză de încetare a raporturilor de muncă dintre o companie și un salariat.

Ce trebuie să faci atunci când ești concediat pe nedrept

Conform Codului Muncii, concedierea în România se efectuează pentru motive ce țin de persoana salariatului, respectiv concediere pentru motive ce nu țin de persoana salariatului.

ADVERTISEMENT

În cazul în care un angajat se trezește peste noapte că este concediat pe nedrept de angajator acesta trebuie să apeleze la serviciile unui avocat specializat în dreptul muncii, litigii de muncă și concedierea salariaților în România.

Avocatul îi poate oferi asistență juridică de specialitate dacă se constată că drepturile sale cu privire la încetarea raporturilor de muncă, i-au fost încălcate.

ADVERTISEMENT

”Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă ce rezultă din desființarea locului de muncă ocupat de salariat.

Aceasta se poate realiza atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv”, se arată în Codul Muncii.

ADVERTISEMENT

Atunci când este concediat pe motive care nu țin de persoana sa, salariatul trebuie să știe că beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului, dar și de compensații.

Reprezentanții societății de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații spun că în România, au existat numeroase situații în care angajatorii au dispus concedierea abuzivă a unor angajați. Potrivit lor, în majoritatea cazurilor, salariatul a avut posibilitatea să intenteze o acțiune în instanță pentru atacarea deciziei de concediere și chiar să căștige.

ADVERTISEMENT

”Dacă instanța de judecată anulează decizia de concediere, angajatorul va fi obligat la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

La solicitarea salariatului instanța care a dispus anularea concedierii va repune părțile în situația anterioară emiterii actului de concediere, însă dacă acesta nu solicită repunerea în situația anterioară, contractul individual de muncă va înceta de drept la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești”, spun reprezentanții casei de avocatură.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
EXCLUSIV | Aroganța lui Gigi Becali după victoria uriașă a României la Euro:...
EXCLUSIV | Aroganța lui Gigi Becali după victoria uriașă a României la Euro: „Dacă nu era Florinel Coman, nici nu mă uitam!” Patronul FCSB a recunoscut că rezultatul tricolorilor e uluitor
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Netflix nu va mai funcționa pe multe televizoare. Mulți abonați se revoltă
Netflix nu va mai funcționa pe multe televizoare. Mulți abonați se revoltă
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României