News

Drepturile românilor din Ucraina, analizate de Comisia de la Veneția. Moțiune inițiată de PSD

Comisia de la Veneția va analiza drepturile românilor, la solicitarea Partidului Social Democrat, prin vocea senatorului Titus Corlățean.
26.01.2023 | 21:45
Drepturile romanilor din Ucraina analizate de Comisia de la Venetia Motiune initiata de PSD
Volodimir Zelenski e criticat pentru unele măsuri. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat în unanimitate această moțiune, inițiată de Corlățean.

Drepturile românilor din Ucraina, analizate de Comisia de la Veneția

Prin aceasta se solicita Comisiei pentru Democrație prin Drept, sau Comisiei de la Veneția, să se sesizeze în chestiunea pierderii unor drepturi pentru cetățenii români din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Comisia ar avea dreptul să adopte un aviz care să formuleze recomandări pe marginea acestei legi recent adoptată de Ucraina, în care sunt vizate minoritățile naționale din țara vecină.

”Actul normativ menționat, care a fost adoptat de Rada Supremă a Ucrainei, în decembrie 2022, în lipsa unei consultări prealabile corespunzătoare a reprezentanților mai multor minorități naționale, începând cu etnicii români, ridică o serie de probleme serioase, care riscă sa afecteze suplimentar prezervarea identității naționale, culturale, religioase etc. a etnicilor români si a altor minorități naționale din Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului.

ADVERTISEMENT

În contextul invaziei Rusiei, Ucraina a decis să reducă semnificativ din drepturile minorităților, printre care românii din această țară. Concret, copiii români nu vor mai putea să studieze în școală în limba română.

Politicienii români au reacționat, inclusiv MAE, considerând că Ucraina are o poziție nedreaptă față de România, un partener care i-a fost aproape în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

MAE consideră ”regretabilă decizia autorităților de la Kiev a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător şi clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ.

De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română”.

ADVERTISEMENT

MAE sugera atunci că Ucraina și România ar trebui ”să consulte Comisia de la Veneţia chiar şi în acest stadiu şi să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de şase luni pentru intrarea sa în vigoare”.

ADVERTISEMENT
Tags: