Fotbal intern

Drepturile tv din Liga 1 sunt “în aer”?! Prima etapă este în pericol să nu se difuzeze la TV. EXCLUSIV

05.07.2019 | 16:19
Drepturile tv din Liga 1 sunt in aer Prima etapa este in pericol sa nu se difuzeze la TV EXCLUSIV

A mai rămas o săptămână până la începutul unui nou sezon din Liga 1. În vigoare va intra noul contract de drepturi tv în valoare de 28 de milioane de euro pe an, însă LPF nu a vândut drepturile direct televiziunilor interesate ci unui intermediar, firma eAd. 

Drepturile tv din Liga 1 sunt în aer?! Prima etapă este în pericol să nu se difuzeze

Digisport, Telekomsport și Look TV sunt interesate să preia meciurile pentru o sumă apropiată de cele 28 de milioane de euro pe sezon, însă cu o săptămână înainte de debutul Ligii 1, contractul nu este încă semnat. Niciunul dintre cele trei posturi tv nu a avut până în acest moment niciun clip de promovare al noului sezon.

Din informațiile FANATIK, negocierile sunt în toi, însă deocamdată niciunul dintre cele trei posturi nu a ajuns la un acord cu eAd. A mai rămas o săptămână până la debutul campionatului și în condițiile în care negocierile nu se vor accelera există riscul ca prima etapă din Liga 1 să nu fie televizată. Însă, este greu de crezut că cele trei televiziuni nu vor accepta să dea aceiași bani ca și până acum pentru a avea dreptul de transmisie al meciurilor.

Digi, Telekom și Look vor transmite sâmbătă, de la ora 20:00, Supercupa României dintre CFR Cluj și Viitorul, însă meciul nu intră în noul contract de drepturi tv. Firma eAd a subcontractat drepturile tv pe o perioadă de 5 ani, însă ar fi un dezastru și pentru intermediar să nu ajungă la o înțelegere cât mai rapid cu televiziunile.

Pe data de 16 aprilie, Gino Iorgulescu anunța că LPF a reușit să obțină același contract de 28 de milioane de euro pentru cluburi din drepturi tv, deși unii aveau emoții că suma nu se va mai ridica la același nivel ca și până acum:

“Contractul drepturilor TV pe următorii 5 ani s-a aprobat în Adunarea Generală. Suma este de 28 de milioane plus TVA. Nu intrăm în amănunte, mai sunt nişte schimbari în contract. Firma respectivă o să vândă celor care sunt interesaţi, ca şi până acum. E şi un interes din străinătate, dar acele societăţi trebuie să ia legătura cu firma care deţine exclusiv drepturile TV.

Noi suntem mulţumiţi, cluburile la fel. Au stat cu emoţii, credeau că nu mai putem face un asemenea contract. Nu s-a făcut licitaţie, pentru că se luau mai puţini bani”, a declarat Iorgulescu atunci.

Drepturile tv din Liga 1 sunt în aer! Prima etapă este în pericol să nu se difuzeze. EXCLUSIV
Drepturile tv din Liga 1 sunt în aer! Prima etapă este în pericol să nu se difuzeze. EXCLUSIV

Bugetul unor echipe, 80% acoperit din drepturi tv

Drepturile TV reprezintă aproximativ 50% din bugetul cluburilor din Liga 1. O eventuală tergiversare a negocierilor ar fi un dezastru pentru echipele din eșalonul de elită, în condițiile în care pentru unele cluburi, acești bani au o pondere covârșitoare din buget (70-80%).

Multe echipe au răsuflat ușurate când drepturile tv din Liga 1 s-au vândut pe aceeași bani ca și în precedentul contract, însă firma eAd nu va putea plăti banii dacă finanțele nu vor veni de la televiziuni. Însă, cel mai probabil cele două părți se vor înțelege și Liga 1 se va vedea la tv, rămâne de văzut dacă din prima etapă.

Drepturile tv din Liga 1 sunt în aer! Prima etapă este în pericol să nu se difuzeze. EXCLUSIV
Drepturile tv din Liga 1 sunt în aer! Prima etapă este în pericol să nu se difuzeze. EXCLUSIV FOTO: Imagine din meciul FCSB – CFR Cluj 1-0, ultima etapă din sezonul 2018-2019

Noul contract de drepturi vine cu un nou regulament media în care televiziunile vor avea mai multe facilități. Interviu înainte de meci cu antrenorii, interviuri scurte la pauză cu antrenorul, secundul sau căpitanul și o altă regulă la flash interviuri.

  • 28 de milioane de euro este suma plătită anual de televiziuni în Liga 1
  • 5 ani este durata noului contract de drepturi tv 

 

 

 

 

 

Tags: