News

Dronele turcești, un avantaj al Ucrainei în lupta cu Rusia. Tancuri și blindate rusești, distruse

Mai multe tancuri și blindate ale Federației Ruse au fost distruse de  dronele Bayraktar TB2 pe care Ucraina le-a cumpărat de la Turcia începând cu anul 2019.
24.02.2022 | 19:56
Dronele turcesti un avantaj al Ucrainei in lupta cu Rusia Tancuri si blindate rusesti distruse
ADVERTISEMENT

Un deputat ucrainian, Alexei Goncerenko, a postat un clip de contul său de Telegram în care prezintă o parte din luptele pe care militarii țării sale le poartă cu forțele Federației Ruse în Harkov, notează Deschide.md.

În imaginile publicate de parlamentar și care se află și pe pagina de Facebook a Forțelor Terestre ale Armatei Ucrainene se poate vedea momentul în care mai multe elemente de tehnică militară rusă, tancuri și blindate, sunt distruse de o dronă.

ADVERTISEMENT

Forțele terestre ale Ucrainei au transmis acest atac a fost realizat de o dronă turcească Bayraktar TB2 asupra unui regiment al Diviziei mecanizate 1 a armatei rusești.

Din imaginile postate de reprezentanții forțelor terestre ucrainene se poate vedea cum mai multe vehicule, înconjurate de soldați sunt distruse după lansarea unor proiectile.

ADVERTISEMENT

Dronele vândute Ucrainei, motiv de tensiune între Erdogan și Putin

Bayraktar TB2, dronele folosite în aceste atacuri, au reprezentat un motiv de tensiune între Erdogan și Putin, asta după ce în urmă cu a fost anunțată semnarea unui parteneriat între Turcia și Ucraina au semnat un acord pe baza căruia urma producerea acestor echipamente pe teritoriul ucrainean.

Primele drone turcești au fost cumpărate de forțele armate ale Ucrainei în 2019, ulterior fiind depuse mai multe comenzi.

ADVERTISEMENT

Acestea au fost folosite pentru prima dată în conflictul dintre regimul de la Kiev și rebelii din est în octombrie 2021, transmitea Bloomberg în luna decembrie. În același articol se arată că numărul de drone vândute Ucrainei a fost mult mai mare decât se știa inițial.

“Forțele Armate ale Ucrainei vor continua extinderea tacticilor și metodelor de luptă cu dronele Bayraktar pentru a descuraja agresiunea Rusiei și a proteja interesele țării”, transmiteau militarii Kievului după atac.

ADVERTISEMENT

Într-un apel telefonic dintre Putin și Erdogan, președintele rus i-a explicat omologului său că decizia de a vinde drone Ucrainei reprezintă un comportament distructiv și provocator.

Dronele  Bayraktar TB2 sunt produse de o companie de armament din Istanbul începând cu 2019, alături de alte echipamente complementare.

Rob Lee, un expert militar, citat de Washington Post, subliniază că vânzările de drone din Turcia, o țară NATO, indicau o tendința alianței de a sprijini cu armament Ucraina.

ADVERTISEMENT