Drumul pavat cu dale de calcar de la Sarmizegetusa Regia, epicentrul politic, militar și religios al statului dac, va intra într-un proces de restaurare, după două mii de ani.
La Sarmizegetusa Regia, turiștii sunt întâmpinați de un drum pavat antic, pe care dacii l-au construit în urmă cu două mii de ani folosind dale de calcar. Având o lungime de 170 de metri, drumul coboară în zona unde sunt templele aflate pe trei terase de la Sarmizegetusa Regia. În anii 1950, lucrările arheologilor au dezvelit parțial acest drum pavat, situl urmând apoi să facă obiectul unui amplu proiect de restaurare, începând cu 1980.
„Anul primelor mari descoperiri de la Sarmizegetusa Regia, 1950, aducea pentru prima oară în atenția publicului și a lumii științifice existența unui pavaj monumental care lega fortificația de zona sacră. Ascuns sub un stras gros de pământ, pavajul nu fusese identificat de cercetările sporadice anterioare sau de răvășirile căutătorilor de comori. Lucru firesc, pentru că magnifica amenajare fusese dezafectată și acoperită cu pământ încă din Antichitate.
Conform descrierilor din rapoartele arheologice, e vorba de o scară de piatră cu trepte scunde, din dale de calcar, lată de cinci metri și mărginită de o balustradă, pe care se presupune că se sprijinea o galerie de lemn.
Pavajul venea dinspre poarta estică a fortificației și cobora spre temple, unde se ramifica: un braț se îndrepta spre tempul de pe terasa X, altul cobora pe terasa XI, unde se lărgea, formând o piațetă pavată în dreptul marelui templu circular. După dezvelire, arheologul Constantin Daicoviciu a decis să lase vizibilă o porțiune de cca 40 m, cea mai bine păstrată, și o parte din piațeta pavată, restul fiind acoperit cu pământ, pentru conservare”, potrivit dacica.ro.
Proiectul de conservare a Sarmizegetusei Regia a continuat și, analizându-se situația în care se afla pavajul, arhitectul Cristian Călinescu a venit cu unele soluții de restaurare, deși multe dintre dale erau foarte deteriorare pe partea inferioară, rezultatul fiind în final contestat de unii.
Oricum, celebrul drum pavat de la Sarmizegetusa Regia a intrat într-un nou proces de restaurare. Consiliul Județean Hunedoara a probat proiectul „conservarea, rstaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia- drumul pavat- din cadrul sitului arheologic, punct Dealul Grădiștii”.
În acest sens, Consiliul Județean Hunedoara s-a asociat în acord de parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj -Napoca și cu Asociația Monumentum. Acest proiect, cu o investiție estimată la aproximativ 7,3 milioane de lei, a fost finanțat de Institutul Național al Patrimoniului prin programul de finanțare „Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea de finanțare VI / 2024)”.
„Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) acordă prin Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) finanţări nerambursabile pentru proiecte care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 31 decembrie 2027 în cazul proiectelor depuse în cadrul subprogramului restaurare. Finanțarea Subprogramului de Restaurare II răspunde direct primului dintre cele trei obiective prioritare stabilite de INP pentru anul 2024, respectiv scoaterea din pericol a monumentelor istorice periclitate. Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă pentru sesiunea de finanţare VI / 2024 este de 110.000.000 lei”, potrivit Institului.