News

Drumul Crucii, parcurs din nou în România. Sute de credincioși au participat la cea mai lungă ceremonie religioasă din țară

Sute de credincioși au luat parte, în Vinerea Mare, la cea mai lungă ceremonie religioasă din țară. Drumul Crucii a fost parcurs din nou, pe un traseu de peste 10 km.
22.04.2022 | 16:16
Drumul Crucii parcurs din nou in Romania Sute de credinciosi au participat la cea mai lunga ceremonie religioasa din tara
ADVERTISEMENT

În Vinerea Mare, sute de credincioși au participat la ceremonia religioasă Drumul Crucii, de pe Valea Jiului. Ei au parcurs un traseu de peste 10 km.

Drumul Crucii, parcurs de sute de credincioși pe Valea Jiului, în Vinerea Mare

Credincioșii au adus aminte de cum Iisus Hristos și-a cărat crucea, pe care a fost răstignit. De asemenea, un sobor de preoți a luat parte la eveniment.

ADVERTISEMENT

Oamenii nu au ținut cont de vremea ploioasă și au mers cu mic cu mare să se închine la crucea din lemn de paltin, adusă anual de la Straja, la biserica din Lupeni. Slujba a fost oficiată de Episcopul Devei şi Hunedoarei, Nestor și de soborul de preoți.

Credincioșii au dus pe umeri o cruce de peste 100 de kilograme

Unii dintre credincioși au purtat pe umeri, pe tot traseul, crucea masivă din lemn, care ar cântări în jur de 100 de kilograme. Organizatorii procesiunii spun despre cruce că are un braț mare de 4,4 metri și unul mic de 2,2 metri.

ADVERTISEMENT

De altfel, crucea conține moaştele a 14 sfinţi, dar și o bucățică din lemn adusă de Sfântul Munte Athos. Mai mult, bucata ar proveni din Crucea Mântuitorului.

”Drumul Crucii este cea mai lungă procesiune religioasă din România. Parcurgem acest drum în fiecare an şi medităm la suferinţele la care a fost supus Mântuitorul Nostru în urmă cu 2.000 de ani.

ADVERTISEMENT

Sperăm ca păcatele noastre să fie iertate”, a declarat cel care a organizat ceremonia religioasă, Emil Părău.

Credincioșii au făcut și popasuri

În drum spre schitul Straja, s-au făcut și popasuri: 14 la număr și la atâtea troițe de piatră. La fiecare dintre ele, preoţii au făcut o slujbă ce a amintit de drumul lui Iisus spre Golgota, unde trupul I-a fost bătut în cuie de către păgâni.

ADVERTISEMENT

Odată ce s-a ajuns la Straja, crucea s-a așezat în lăcașul sfânt de lemn. Aici va rămâne până la Paștele de anul viitor.

ADVERTISEMENT