Sporturi

Drumul de la Montreal la Rio, sau povestea decăderii! De la 10-le perfect la ruşinea supremă

Gimnastica românească a fost de-a lungul anilor port-drapelul sportului românesc. Practic, asta se va întîmpla şi la Rio, unde Cătălina Ponor va conduce delegaţia României. Este, cu...
18.07.2016 | 13:03
Drumul de la Montreal la Rio sau povestea decaderii De la 10le perfect la rusinea suprema
ADVERTISEMENT

Gimnastica românească a fost de-a lungul anilor port-drapelul sportului românesc. Practic, asta se va întîmpla şi la Rio, unde Cătălina Ponor va conduce delegaţia României. Este, cu suficiente argumente, o decizie justificată, dar şi o modalitate de a ascunde sub preş problemele pe care le traversează gimnastica românească.

După 48 de ani de scris istorie, s-a întîmplat catastrofa. Echipa naţională de gimnastică feminină nu va participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. A terminat doar pe locul şapte în calificări, departe de cele patru locuri calificabile.

ADVERTISEMENT

Octavian Bellu, omul care a obţinut sute de medalii pentru sportul românesc, a încercat să redreseze situaţia pe final, dar a fost mult prea tîrziu.

“Dacă se doreşte neapărat un ţap ispăşitor, ma ofer eu. Indiferent cum priveşti situaţia tot Bellu şi Bitang sînt vinovati. Rezultatul era previzibil. Aceste fetiţe care trebuiau să-şi depăşească limitele au mers accidentate, cu infiltraţii, accidentări mai vechi iar altele reveneau după pauze mai vechi. Cătălina Ponor a ajutat cît a putut. Eu zic din 2000, de la Atlanta, că lucrurile se vor stinge. Si la Atlanta am fost la limită. In 2012, la Londra, dacă nu se întorceau Cătălina şi Sandra, lucrurile stăteau la fel de prost”, a explicat Octavian Bellu după dezastrul din calificări.

ADVERTISEMENT

Ba chiar mai mult, Octavian Bellu avertizază că viitorul gimnasticii româneşti nu este deloc unul strălucit: “Am semne de întrebare în ceea ce priveşte fetele care ajung la lot. Eu am impresia că nu-şi doresc să facă performanţă, că nu le place acest sport. Eu nu pot să dau sfaturi. Acum sînt in afara fenomenului. Alături de Mariana Bitang am vrut să dau o mînă de ajutor, dar nu am avut pe cine ajuta. Nu poţi să mergi la infinit cu nişte fetiţe care sînt la lot doar pentru că au varsta. Şcoala românească de gimnastică exista, dar dacă nu se va schimba ceva o să fie şi mai rau. Să sperăm că am învăţat ceva din această experienţă” a mai spus Octavian Bellu.

România a acumulat 216,569 puncte în calificări, la capătul unui concurs plin de ratări. Pentru echipa României, condusă de pe margine de antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa şi Maria Fumea, au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbura, Anamaria Ocolişan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan şi Silvia Zarzu.

ADVERTISEMENT

Catalina Ponor a obţinut cea mai mare notă dintre gimnastele noastre, 14,600 la bîrnă, dar a ratat la sărituri (12,333), după cum Diana Bulimar a ratat la paralele (11,733), Ocolişan şi Vulcan au luat note mici la paralele (12,866, respectiv 12,800), iar Vulcan şi Zarzu, la sol (12,966, respectiv 12,466).

Oglinda situaţiei actuale: scandalul provocat de cartea “Preţul aurului”

Dezastrul în care se află gimnastica românească a fost adîncit, inclusiv pe plan internaţional, de scandalul provocat de cartea scrisă de Maria Olaru. Fosta gimnastă povesteşte că tinerele sportive au fost chinuite, fizic şi mental, de cei care pregăteau loturilor naţionale, în functe cu Octavian Bellu şi Mariana Bitang, cei mai titraţi antrenori din lume. “Preţul aurului”, cartea Mariei Olaru, a stîrnit multe reacţii în întreaga lume, unele de susţinere pentru foştii antrenori, altele care critică modul în care antrenorii români ar fi înţeles că trebuie să se obţină performanţa prin sacrificii.

ADVERTISEMENT

The Guardian a remarcat dezastrul: “Unde s-a greşit totul?”

Jurnaliştii de la The Guardian, una dintre cele mai cunoscute publicaţii din Marea Britanie, au realizat un reportaj despre declinul gimnasticii româneşti în luna aprilie a acestui an, imediat după ratarea calificării la Jocurile Olimpice de la Rio.

Englezii încep cu o remarcă simplă. În zilele bune ale gimnasticii româneşti, o astfel de ruşine nu s-ar fi putut produce. Asta pentru că România nu ar fi participat la calificări, ar fi obţinut locul pentru Jocurile Olimpice încă de la mondiale şi europene.

Rick McCharles, unul dintre cei mai cunoscuţi antrenori de gimnastică, spune că Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro vor fi mai sărace fără naţionala feminină a României, dar prevede un viitor sumbru pentru acest sport în ţara noastră: “Nu cred că România va mai fi vreodată în primele patru naţiuni ale lumii. Este o ţară săracă şi are puţine resurse de antrenament faţă de rivalele ei. Vor avea mereu staruri la nivel individual, dar ca naţie au fost deja depăşite de ţări ca Marea Britanie, Canada sau Franţa”

ADVERTISEMENT