Românii au la dispoziție un drum de vis aflat într-o zonă superbă care e la fel de spectaculos ca Transfăgărășan sau Transalpina. Acesta face legătura între două județe importante, cu toate că „este mai puțin cunoscut ca alte șosele montane din România”.
Țara noastră are foarte multe șosele care impresionează orice șofer, cum ar fi Transfăgărășan sau Transalpina. Conducătorii auto care adoră să admire peisajele din România atunci când sunt la volan au și o altă opțiune superbă.
Aceasta unește două regiuni renumite, fiind vorba de tronsonul Drumului Național 1A București – Brașov. Acesta este construit pe o distanță de 184 de kilometri și se găsește în vecinătatea localității Cheia din județul Prahova.
Călătorii care ajung pe acest drum vor observa o porțiune de patru kilometri de serpentine, care sunt înșirate în pădurile Munților Ciucaș. Tronsonul este mai puțin cunoscut de români, dar are șanse mari să fie luat cu asalt datorită peisajelor sale.
Turiștii vor fi atrași de drumeții, dar și de locurile pe care le pot descoperi pe acest drum. Fotograful Lucian Ignat a surprins șoseaua în câteva imagini aeriene, undeva în zona satului Cheia din județul Brașov.
„Deși este mai puțin cunoscută ca alte drumuri montane din România, șoseaua de la Cheia parcurge un traseu extrem de pitoresc, iar toamna, culorile în care este împodobită pădurea o fac un loc ideal pentru amatorii de excursii în natură”, a declarat fotograful pentru Adevărul.
Călătorii care sunt interesați să descopere această șosea superbă din România trebuie să știe că Drumul Național 1A este o alternativă foarte bună pentru Drumul Național 1 București – Brașov. Șoferii trebuie să intre pe valea Teleajeanului, de la Ploiești.
Ulterior, conducătorii auto trebuie să urce spre Vălenii de Munte și Cheia. Din acest punct se traversează carpații Orientali prin Pasul Bratocea, care se află la o altitudine de 1.263 metri. Mai apoi, se coboară spre Săcele, lângă Brașov.
Mai mult decât atât, cei care ajung în această zonă au la dispoziție mai multe obiective turistice. Oamenii pot merge în Parcul Național Munții Ciucaș, care este ideal să fie vizitat mai ales în perioada rhododendronului.
De asemenea, turiștii pot urca până la Cabana Ciucaș. Localitatea Cheia este un alt loc care nu trebuie trecut cu vederea. Satul aparține de comuna Mâneciu și a luat ”naștere” la sfârșitul secolului al XIX-lea, în vecinătatea Mănăstirii Cheia.
Inițial, acesta purta numele de Teleajen și cuprindea gospodării ridicate de păstorii veniți peste munți, din Transilvania. Cheia a fost numită stațiune turistică în anul 2000, mulțumită numeroaselor monumente ale naturii din preajma ei.