Drumul de vis din România unde găsești foarte multe atracții spectaculoase. Locurile ascunse din munți care te vor impresiona din prima secundă. S-a deschis în urmă cu câteva luni, investiția fiind una uriașă, de circa 75 de milioane de euro.
Drumul inedit din țara noastră care dispune de multe obiective turistice. Traversează munții și oferă peisaje care îți taie răsuflarea. Călătorii care au ajuns deja în această parte a României au rămas impresionați de priveliști și de natura înconjurătoare.
Acest traseu e cunoscut drept Transapuseana sau Transalpina de Apuseni și se găsește pe raza județului Alba. Pornește din Aiud și șerpuiește o vreme prin pădure, apoi urcă direct pe muchia dealului lăsând la iveală un peisaj montan de vis.
Turiștii pot vedea stânci ivite de nicăieri și vechi case de lemn cu acoperiș înalt, din paie. Drumul a fost inaugurat în acest an, după asfaltarea a 43 de kilometri, din cei 78, care taie Munții Trascăului. Pe aici se ajunge spre Cheile Râmețului.
Calea abruptă nu îi sperie pe oamenii care sunt dornici să descopere România în lung și-n lat. Drumul din Apuseni leagă o serie de localități, cum ar fi: Râmeț, Cătun, Cojani, Valea Albă și Bucium Sat. Ajunge până în Bucium Cerbu, aproape de Abrud.
„Am descoperit că oamenii locuiesc aici de mai bine de 5.000 de ani. Chiar în acest loc, la origine, a fost un mic cătun cu adăposturi unde oamenii își creșteau animalele – oile, caprele, chiar locuiau aici.
La un moment dat apoi au abandonat aceasta așezare și au transformat-o într-un cimitir”, a declarat Collin Quinn, arheolog Universitatea Buffalo, pentru stirileprotv.ro. Cheile Râmețului atrag turiștii din toate colțurile lumii.
Cheile Râmețului reprezintă principalul obiectiv de pe Transapuseana. Au o lungime de un kilometru și jumătate, ceea ce îi face pe drumeți să se cațere, să se târască și uneori chiar să înoate, atunci când vine viitura.
În trecut, regiunea a fost o peșteră, însă tavanul s-a prăbușit și în felul acesta în capătul cheilor s-a deschis Valea Mănăstirii. Călătorii au la dispoziție foarte puține locuri de cazare, dar asta nu-i împiedică să doarmă peste noapte în aceste locuri.
Cei care ajung aici se bucură de sălbăticie, dar și de alte lucruri. Transapuseana, cunoscută inițial sub numele de Transalpina de Apuseni, este o investiție majoră pentru comunitatea din județul Alba și pentru turism.
Printre zonele etnografice identificate de etnograful Valer Butură, ce pot fi vizitate de oameni, se află Mocănimea Arieșului (Râmeț, Ponor, Mogoș) și zona Metaliferilor (Bucium). Comunele au peisaje incredibile, monumente și tradiții.
Traseul din Munții Apuseni cuprinde multe biserici, lăcașurile de cult fiind văzute ca o manifestare a legăturii comunității cu divinitatea. Drumul este renumit pentru văile și pădurile dese, fiind pe locul al doilea după Transalpina.