România are nenumărate atracții turistice recunoscute la nivel intern și internațional, iar printre ele găsim și drumul din Moldova care uimește orice turist. Șoseaua este una plină de peisaje superbe și un asfalt lin.
România are un relief extrem de variat, iar peste 55% din țară este acoperită de zone muntoase, de podiș și de deal. Asta ne ajută să avem o multitudine de porțiuni de drum faimoase, cu peisaje spectaculoase.
Șosele ca Transalpina, Cheile Bicazului, Transfăgărășan sau Drumul Apusenilor atrag an de an mii de turiști din toate colțurile planetei. Există în țara noastră și drumuri cu mai puțină reclamă, dar la fel de superbe.
Unul dintre acestea este Pasul Mestecăniș. Acesta este definit ca o veritabilă poartă de legătură între două depresiuni: Dornelor şi Câmpulung Moldovenesc. Șoseaua leagă practic provinciile istorice Transilvania și Moldova.
Pasul Mestecăniș este situat în sud-estul Obcinei Mestecăniş, la o altitudine de 1096 m. DN 17 care îl străbate traversează această zonă ”încolăcindu-se” în zeci de serpentine. Cei din mașini observă de aici un spectacol unic al naturii.
În paralel cu șoseaua, prin Tunelul Mestecăniș, care are peste 1600 de metri lungime – fiind cel mai lung din România – trece calea ferată secundară 502. Aici, cele mai apropiate stații de cale ferată sunt Mestecăniș, respectiv Valea Putnei.
Ghidul celebrului via Transilvanica numește șoseaua dintre Pasul Mestecăniș și Sadova drept ”traseul cu cele mai frumoase priveliști”. La pas, cei 20,6 kilometri dintre aceste localități, pot fi făcuți în aproximativ 8 ore.
Pasul Mestecăniș trece prin inima Bucovinei. Sunt traversate sate cu o istorie extrem de îndelungată, printre crestele munților și pădurile de brazi. Drumul începe de la ieșirea din comuna Pojorâta și continuă șerpuit deasupra satelor Valea Putnei și Mestecăniș.
Aproape la fiecare kilometru, vă puteți opri pentru a admira peisajul care se deschide spre vale. Special pentru turiști au fost realizate câteva refugii sigure, de unde puteți face fotografii.
În prezent, aproape de vârful Pasului Mestecăniș, la doar o curbă distanță de vârful său, se construiește un depozit de deșeuri, la altitudinea de 1086 m pe o suprafață de 4.4 hectare. Depozitul se află deasupra a patru localități, respectiv Valea Putnei, Pojorâta, Mestecăniș și Fundu Moldovei.
Dacă tot ați ajuns în zonă, ar fi păcat să plecați de aici fără să dați o fugă la locațiile turistice superbe din apropiere. Printre acestea se află Mănăstirea Piatra Tăieturii la 24,08 km distanță. Este situată pe un vârf de munte, pe raza comunei Panaci.
Aproape avem și Mănăstirea de la Gura Izvorului. Este subordonată mai cunoscutei mănăstiri Sfântul Ilie din Toplița, cea ctitorita în 1928 de Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Apoi, mai sunt în zonă Stâncile Lucaciu, aflate în Munții Călimani la 25,96 km de pas, conform GeoTrekking.
În zonă găsiți foarte ușor cazare. În satele aflate lângă trecătoare au apărut în ultimii ani multe pensiuni agroturistice, în special în comuna Pojorâta și în Valea Putnei sau în orașele Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.
Alte obiective turistice: Mănăstirile pictate din Bucovina, Muzeul Ouălor Încondeiate ,”Lucia Condrea”, Salina Cacica, Muzeul Etnografic Marginea, Muzeul Oului din Vama și Cetatea de Scaun a Sucevei.