News

Drumul legumelor românești de la solar la piață. Chinul fermierului, afacerea samsarului

18.05.2020 | 16:09
Drumul legumelor spre piață trece și prin mâna intermediarilor. Sursa foto - fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK a mers pe drumul legumelor românești de la solar la piață și a încercat să descopere unde anume explodează prețul și cine se face vinovat! Am făcut lucrul acesta în chiar prima zi în care ne-am bucurat cu toții de câteva măsuri de relaxare.  Pe 15 mai, la prima oră a dimineții am fost să vizităm solarul unui legumicultor din Ialomița.

Drumul legumelor românești de la solar la piață

Trebuie specificat că vizita era programată de câteva luni bune, însă COVID-19 a reușit să dea totul peste cap. L-am rugat pe proprietar să ne facă în timp mai multe fotografii pentru a explica pe înțelesul tuturor munca acestuia, investiția și, dacă este cazul, profitul.

ADVERTISEMENT

Plictisită de la ultima accesare, aplicația Waze s-a întrecut pe ea și ne-a oferit un drum de 52 de minute până în Adâncata, locul unde trebuia să ajungem. Am trecut pe lângă câteva terenuri de fotbal într-o zi și la o oră la care, în mod normal, mingea era alergată și bătută zdravăn prin seriile județene.

Chinul fermierului, afacerea samsarului

Muzeele au rămas închise în ciuda anunțului făcut de autorități. Reprezentanții s-au plâns de zor că n-au primit nicio măsură împotriva coronavirusului după cum am scris AICI, dar Guvernului i-a ieșit o altă pasență. Bălțile de pescuit erau „open for bussines”.

ADVERTISEMENT

De altfel, judecând după forfota de pe marginea lacurilor revederea a făcut toți banii pentrru pasionați. „Râmele s-au aruncat singure în apă de fericire, mămăliga a țopăit în ceaun, să vedem acum cu peștii. Ei ar fi, dar sunt acoperiți cu apă”, a explicat pentru FANATIK un pescar amator spre deloc inspirat, așa cum s-a recomandat în timp ce suda la o țigară fără să-i pese de scrum.

Slujbele în biserici au fost reluate și ele și lumea a încercat să respecte pe cât posibil măsurile de precauție. „Știi ce e mișto acum? Că poți să numeri babele cu exactitate. Le-au înșirat ăstia la 2 metri una de alta”, ne-a transmis un domn aflat pe o bancă în fața bisericii și încântat chiar de la prima oră de licoarea adăpostită într-o sticlă de plastic.

ADVERTISEMENT

Când am ajuns în pragul solarului, mirosul de roșii era puternic. „Bucureșteni, bucureșteni, trai neneacă”, a fost răspunsul legumicultorului la salutul de bună dimineața, semn evident că ora de deșteptare a fost una total diferită.

„Ți-am făcut poze încă de la sămânță. Când au fost cât de cât puternice, am trecut legumele în solar. Le-am replantat, îngrijit, bibilit, iubit. Acum încercăm să le vindem. Doar că de aici începe problema”, a spus bărbatul.

ADVERTISEMENT

„Pentru mine profitul e cu dus și întors. Aș face așa ceva dacă aș vinde la prețul de acum vreo săptămână din piețele bucureștene. Adică să dau cu 20 de lei kilogramul și să vând tot ce am aici. Dar asta este imposibil. La un moment dat o să fiu nevoit să dau en gros. Și o voi face ca de fiecare dată intermediarilor care îmi vin la poartă. 

Cine are timp să stea la piață cu roșiile? Ce legumicultor își permite să facă așa ceva? Și cu restul de acasă ce fac? Cine udă, cine face treaba? Și cât m-ar costa pe mine să stau prin București să le vând?”, a mai zis acesta.

Intrăm direct în subiect și vorbim despre prețurile pe care le avem în acest moment în piețe. „Eu nu cred în varianta că acolo sunt numai samsari. Nu e adevărat, minciuni. Sunt și legumicultori, fermieri, doar că și ei sunt nevoiți în perioada asta de debut de cules să țină de prețuri ca să supraviețuiască. 

Fonduri europene sunt, dar puțini le văd. De anumite subvenții am avea nevoie. Apa ca să ud mă costă de mă usucă.  Și atunci îți vine să renunți la tot. După care mai sunt și cazurile în care n-ai loc în piețe de intermediarii ăștia care nu știu să diferențieze o plantă de kapia și una de roșie.

Legumicultură fără negru sub unghii numai în România se poate. Noi am inventat asta. Mergeți în piață să vedeți. S-a tot vorbit în perioada asta de susținerea țăranului român, a fermierului. E atât de simplu de făcut. Să nu mai cumpere oamenii de la ăia plini de aur, de la vânzătoare cu unghiile ca-n filme. E parada modei în piețe”, a continuat bărbatul.

Drumul legumelor românești de la solar la piață (6). Piata

În debutul pandemiei de coronavirus, Ministerul Agriculturii a anunțat înființarea unei platforme online unde fiecare legumicultor putea să-și expună virtual marfa. „E ca în bancul cu roșiile pe calea ferată. Una o întreabă pe cealaltă ce vor face dacă vine trenul. Și răspunsul primit este „ete, fleoșc”. Cam așa și cu ajutorul ăsta”, ne-a mai spus întreprinzătorul care ne-a asigurat că ne invită mai spre toamnă la o „tocmeală” cu intermediarii. Până atunci, numai de bine!

ADVERTISEMENT
Tags: