Fotbal international

Drumul lui Leo Messi spre Kempes și Maradona a trecut prin infern: “De ce te urăsc în Argentina, tati?”

Leo Messi este campion mondial cu Argentina, la fel ca Maradona și Kempes. Dar drumul până la acest titlu este adevărata lecție de viață pe care o oferă fotbalul.
20.12.2022 | 11:10
Drumul lui Leo Messi spre Kempes si Maradona a trecut prin infern De ce te urasc in Argentina tati
Leo Messi a câștigat Cupa Mondială cu Argentina la 35 de ani. Sursă foto: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

În 2000, Spania mai aducea o comoara din America Latină, stângul lui Messi ajungea la Barcelona. Dar sufletul “Puricelui” nu a părăsit niciodată Argentina. A zâmbit de fațadă în timp ce cucerea fiecare milimetru de iarba pe legendarul Câmp Nou. Noi îl vedeam strălucind în soarele catalan, el rătăcea pe o strada gri din Rosario. Fără orizont.

Leo Messi, criticat în țara natală pentru că nu se implică. Thiago Messi și-a întrebat tatăl: “De ce te urăsc în Argentina, tati?”

Noi ne întrebam de ce Divinitatea l-a ales pe el sa-i dea totul, iar el nu înțelegea de ce tocmai el a fost lovit de blestemul de a fi nevrednic de legenda lui Pibe D’oro. Messi nu a vrut niciodată dragostea noastră, a europenilor. Pe care a avut-o din plin și din prima clipă.

ADVERTISEMENT

L-a interesat mereu doar părerea alor lui, a argentinienilor care l-au denigrat, l-au hulit și îl vor iubi cum cuvintele nu pot vreodată descrie. Iar duminică i-au fost cel mai bun aliat în drumul spre fericirea supremă. Dar drumul a fost greu, chiar cumplit. Așa cum Messi recunoștea.

“Aș fi putut să stau acasă cu familia mea. Nu mă obligă nimeni să vin la echipa națională. Dar eu vreau să lupt să câștig un trofeu important pentru Argentina. Am fost foarte aproape și voi continua să încerc, deși mulți mi-au spus să renunț.

ADVERTISEMENT

Fiul meu de 6 ani (Thiago) înțelege unele lucruri. Și m-a întrebat: ‘De ce te urăsc în Argentina, tati?’. I-am explicat că sunt doar unii, că alți oameni mă iubesc și îmi cer autografe”, declara Leo Messi în 2019, într-un interviu pentru FM Club 94,7, un post de radio din Argentina.

Leo Messi își anunța retragerea de la echipa națională în iunie 2016, după a patra finală pierdută: “Pur și simplu nu pot obține un titlu cu Argentina

La doar 3 ani de la acest interviu, Messi este acolo sus, lângă Maradona și Kempes. Ba chiar are ceva în plus față de ei. A câștigat și Copa America, în urmă cu un an. Totuși, Leo Messi a fost la un pas să renunțe în 2016, după a patra finală importantă pierdută cu Argentina. Ba chiar și-a anunțat retragerea de la selecționată, decizie asupra căreia avea să revină după doar o lună.

ADVERTISEMENT

“E gata! S-a terminat povestea mea la echipa națională. Eu am încercat cât am putut și mă doare mai mult decât pe oricine că nu pot să fiu campion cu Argentina. Dar asta este situația, pur și simplu nu pot obține acest titlu.

Ce să mai vorbim despre fotbal. Azi am pierdut din nou la lovituri de departajare. Decizia este luată, mă gândeam la ea de mult timp”, declara Leo Messi pe 27 iunie 2016, după ce Argentina pierdea finala Copa America Centenario.

ADVERTISEMENT

Leo Messi a jucat prima finală de Copa America în 2007, când avea 20 de ani. Cu Zanetti, Riquelme, Tevez și Veron, Argentina a fost învinsă clar de Brazilia

Era o declarație care, la vremea respectivă, șoca lumea fotbalului. Și care, ai fi crezut, punea capăt unor 11 ani de coșmar la nivel de echipă națională pentru cel mai bun fotbalist al lumii. Plecat de mic din Argentina, Leo Messi era văzut în țara natală, pe care o iubește ca un nebun, drept copilul Barcelonei. Mereu acuzat că a preferat confortul de la echipa de club decât să lupte cu dinții pentru un trofeu cu Argentina. Cea mai mare minciună.

Leo ar fi dat toate Baloanele de Aur, toate trofeele Ligii Campionilor, toate La Liga, toate Cupele Regelui, cu Rege cu tot. Toate pentru o amărâtă de Copa America. Dar în acea noapte de iunie, în 2016, a simțit că nu mai are forță să lupte. Prea multe critici, prea multă frustrare. Doar întuneric!

În iulie 2007, Leo Messi venea după un sezon cu 14 goluri în La Liga pentru FC Barcelona. Abia împlinise 20 de ani. Era “ruda îndepărtată din străinătate” într-o națională boemă care pierdea clar, în Paraguay, finala Copa America. Tocmai în fața Braziliei! 0-3! Cu Zanetti, Riquelme, Tevez, Veron. Nume prea mari în Argentina pentru a încasa bobârnacele. Le-a luat Messi, puștiul venit cu figuri din Spania.

Leo Messi, finalist la Cupa Mondială din Brazilia în 2014. A fost declarat jucătorul turneului, dar prestațiile sale nu au fost pe măsură. Fanii Argentinei l-au taxat

În iulie 2014, Leo Messi era deja cel mai bun jucător al planetei. Argentinienii se chinuiau să învețe să îl iubească pe cel care avea tupeul să rivalizeze la titlul de cel mai bun jucător din istorie. Cel pe veci al lui Diego Armando Maradona. Titlul mondial pe terenul rivalei Brazilia, condiția care i-a fost pusă lui Messi ca să primească dragostea Argentinei. Statistic, a fost aproape.

I-au lipsit câteva minute, în finala decisă de golul lui Gotze. În realitate, lui Messi i-a lipsit strălucirea. Deși a fost declarat jucătorul turneului, el nu a existat în fazele eliminatorii. I-a lipsit acea strălucire pe care o avea la Barcelona, dar pe care refuza să o arate când juca în tricoul purtat și de Maradona. Prăpastia s-a adâncit. Argentina nu putea să îl iubească pe Messi.

“Leo Messi nu ar trebui să mai joace la Cupa Mondială pentru Argentina. Este nevoie de o reformă a echipei. Și cu el trebuie făcută schimbarea. Messi, Aguero, Mascherano, Higuain…. să plece toți!”, jurnalist argentinian după înfrângerea Argentinei din finala World Cup 2014.

În 2015, Leo Messi s-a lovit pentru prima dată de coșmarul Chile. Finală de Copa America pierdută la lovituri de departajare

Tot iulie, dar în 2015. Un alt meci care a cântărit enorm în declarațiile pe care Messi urma să le facă peste doar un an. Tot un eșec cu Chile, chiar la Santiago. Tot la lovituri de departajare. Messi a marcat de la punctul cu var, dar doar el. Argentina pierdea finala.

Generația lui Messi era una de loseri! “Puricele” nu avea loc în aceeași discuție cu Maradona. Cu Kempes. Aducea doar tristețe în Argentina. Și era deja destulă în interior, nu le trebuia și de import, din Spania.

“Messi vine în avionul lui privat și apoi pleacă. El este milionar, uită repede. Pierde și nu îl interesează ce crede lumea. Așa gândesc oamenii despre fotbaliști. Așa îi tratează atunci când pierd. El la ce s-ar aștepta?” (jurnalist argentinian după înfrângerea Argentinei în finala Copa America 2015)

Leo Messi a anunțat în august 2016 că va continua să lupte pentru un trofeu cu Argentina: “Iubesc prea mult această țară, acest tricou”. Alte eșecuri în 2018 și 2019.

Dragostea pentru Argentina nu l-a lăsat pe Leo Messi prea mult timp departe de selecționată. În august 2016 era din nou în cantonament. “Multe lucruri mi-au trecut prin cap în acea zi. Da, chiar eram decis să renunț. Dar iubesc prea mult această țară, acest tricou. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care mi-au cerut să continui să joc pentru Argentina. Poate vom putea să le oferim un motiv de satisfacție”, declara Messi în startul campaniei de calificare la World Cup 2018.

World Cup 2018 nu a adus nimic nou în relația dintre “Purice” și Argentina. Eliminare în optimi, în fața Franței, după mult chin în faza grupelor. Și un singur gol în competiție pentru Messi. Era gata din nou! Ce n-a reușit până la 31 de ani îi va fi imposibil la 35.

Copa America 2019 trebuia să fie ultima șansă a lui Messi de a mai scoate ceva pentru naționala Argentinei. Și a fost doar un nou eșec. Din nou în fața Braziliei, cu Gabriel Jesus și Firmino marcatori la Belo Horizonte. Cât putea să mai îndure Messi din acest coșmar fără sfârșit. Care venea la pachet cu reproșuri, ironii și contestări.

Moartea lui Maradona a obligat Argentina să învețe să îl iubească pe Messi. Au făcut-o necondiționat, iar “Puricele” i-a răsplătit pe măsură

Pe 25 noiembrie 2020, Argentina era în doliu după moartea marelui Diego Maradona. Un om care l-a iubit pe Messi, dar din cauza căruia “Puricele” a trăit mereu sub o presiune imposibil de învins. Când Maradona a murit, Messi era un nimeni pentru naționala Argentinei. Cine a crezut că la doar doi ani distanță, Messi va fi pe aceeași treaptă cu Maradona în inima Argentinei.

Rămasă fără Diego, Argentina a trebuit să învețe să îl accepte pe Messi. Ba chiar să îl și iubească. Necondiționat! Iar Leo i-a răsplătit cum nimeni nu și-ar fi imaginat vreodată. Cu titlu Copa America 2021 și World Cup 2022. Ambele după lovituri de departajare, aceleași lovituri de departajare care îl făceau pe Messi să își anunțe retragerea în 2026.

Kempes, Maradona, Messi. S-a închis cercul. Sunt toți ai Argentinei și nu este întâmplător. Sunt ai milioanelor de nebuni de pe străzile sărace din Buenos Aires. Ai fanilor care au dat fotbalului cel mai savuros ingredient: pasiunea!

“Eu nu aș putea supăra vreodată pe Messi. Sunt argentinian, îl iubesc și eu pe Messi. El mereu vrea să se schimbe, să intre pe teren și să caute balonul. Vreau să le spun oamenilor că eu și Leo avem ceva special. Dragoste, pace, afecțiune. Vreau să îl îmbrățișez, pentru că nu l-am mai văzut de mult” (Diego Maradona, despre Leo Messi)

Ceremonia de prezentare a trofeului Cupei Mondiale, marți, de la ora 17:00, la Buenos Aires. Messi a ajuns cu trofeul acasă

Marți, de la ora 17:00, va avea loc ceremonia de prezentare a trofeului Cupei Mondiale la Buenos Aires. Leo Messi își va lua oficial locul lângă Maradona și Kempes. Este cea mai frumoasă poveste a fotbalului și va continua, așa cum a anunțat chiar Leo.

“Nu mă retrag la nivel internațional. Vreau să continui să joc pentru Argentina pentru a onora titlul de campion mondial. Acesta este titlul care îmi lipsea și iată-l. E o nebunie. S-a lăsat aşteptat” (Leo Messi după finala Argentina – Franța).

ADVERTISEMENT