News

Drumul Luminii Sfinte de la Ierusalim pînă în ultimul sat din România. Ce tradiţii au românii pentru Sîmbăta Mare

Lumina Sfanta de la Ierusalim ajunge pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, iar la miezul noptii ea va fi impartita credinciosilor din intreaga tara. Focul sfant ce se aprinde in Sambata Mare pe...
11.04.2015 | 20:06
Drumul Luminii Sfinte de la Ierusalim pina in ultimul sat din Romania Ce traditii au romanii pentru Simbata Mare

Lumina Sfanta de la Ierusalim ajunge pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, iar la miezul noptii ea va fi impartita credinciosilor din intreaga tara. Focul sfant ce se aprinde in Sambata Mare pe mormantul Mantuitorului constituie una dintre cele mai mari minuni ale crestinismului. Delegatia coordonata de Preasfintitul Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, este asteptata sa soseasca pe aeroportul Henri Coanda, cu o aeronava speciala.

Lumina Sfanta adusa de inaltii prelati va fi preluata de alte 7 avioane care o vor duce la Bacau, Iasi, Suceava, Sibiu, Cluj Napoca, baia Mare, satu mare si Timisoara, ca sa ajunga la toti credinciosii din tara.

Sambata Mare are loc una dintre cele mai mari minuni ale crestinatatii, si anume aprinderea miraculoasa a Sfintei Lumini in mormantul mantuitorului Iisus Hristos de la Ierusalim.

De dimineata, toate luminile si candelele din Sfantul Mormant se sting, se aseaza vatra curata deasupra mormantului apoi se pecetluieste usa cu doua panglici albe asezate in cruce.

Patriarhul intra in Sfantul Mormant, unde apar stropi de lumina alba-albastruie pe care ii aduna cu mana si ii aseaza in potir. Apoi, ia doua buchete de lumanari pe care le aprinde si rosteste cuvintele “Veniti de primiti Lumina!”

Credinciosii vor putea lua Lumina Sfanta la slujba de Inviere oficiata la Catedrala patriarhala de la ora miezul noptii. Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi adusa in seara zilei de sambata, cu un avion special, de o delegatie a Patriarhiei Romane, cu binecuvantarea patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, delegatia va fi condusa de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Timotei Prahoveanul. Patriarhul Daniel va oferi Lumina Sfanta clerului si credinciosilor prezenti la slujba de Inviere oficiata la Catedrala patriarhala de la ora 24:00. De la aeroport, Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi dusa cu avioane de mici dimensiuni la Bacau, Iasi, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare si Timisoara.

Sambata Mare este ultima zi in care se mai fac pregatiri pentru Pasti. De obicei, in aceasta zi se sacrifica mielul, care este simbolul lui Iisus in traditia crestina. Atunci cand Iisus a murit pe cruce pentru mantuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit mielul lui Dumnezeu, simbolizand sacrificiul sau desavarsit. De obicei, de pe masa crestinilor, in ziua de Pasti nu lipsesc preparatele din miel, precum: drobul, borsul de miel, stufatul sau friptura.

In Sambata Mare, gospodinele pregatesc mancarea pentru masa de Pasti si fac ultimele retusuri prin casa. Principala grija a oamenilor inainte de sarbatoarea Sfintelor Pasti nu este, insa, mancarea, ci primenirea hainelor, caci, la fel ca apa, haina are un rol purificator, scrie Agerpres.

Inca de la inceputul Postului, gospodinele croiesc camasi noi, atat pentru ele cat si pentru restul familiei, pentru a le purta in ziua de Pasti. Seara, gospodinele pregatesc cosul pe care urmeaza sa-l duca la biserica, la slujba de Înviere. În el pun, de regula, o lumanare, oua rosii, pasca si cozonac.

In unele zone, insa, se mai pun o bucata de slanina, sunca, zahar, faina, sare, usturoi, busuioc, carnati si o coptura in forma de miel. Peste toate acestea se asterne cel mai frumos stergar din casa. Inainte de miezul noptii, se porneste catre biserica, unde credinciosii primesc lumina, semn al Invierii Domnului. Dupa slujba, oamenii merg la cimitir si aprind si acolo lumanari, pentru a vesti si celor de dincolo Invierea Mantuitorului.

Citeste mai mult pe www.stirileprotv.ro

Tags: