“Drumul mănăstirilor” este traseul turistic de care nu știu foarte mulți. Cei care ajung în zonă pot avea parte de o experiență unică. Pot fi vizitate mai multe mănăstiri, iar peisajele sunt spectaculoase.
Unul dintre cele mai interesante trasee turistice este “Drumul mănăstirilor”. Este, în același timp, unul dintre cele mai puțin cunoscute trasee turistice ecumenice de la noi din țară și leagă unele dintre cele mai mari centre spirituale din partea de nord a Moldovei.
Acest traseu are un mare potențial turistic și este potrivit pentru cei care caută experiențe spirituale inedite, precum și pentru cei care iubesc natura, deoarece au ocazia să străbată trei păduri vechi șu pit0rești.
De asemenea, există și zone cu puncte panoramice, de unde turiștii pot să admire natura. Drumul este reabilitat, astfel că și șoferii îl pot străbate.
“Drumul mănăstirilor” a fost reabilitat complet în 2023, de Consiliul Județean Botoșani. A fost inclus în circuitul turistic național și începe din comuna Vorona, care se află la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Botoșani.
După aceea, traseul cotește la stânga, așa cum arată indicatorul turistic, către Mănăstirea Vorona. Din dreptul acestui lăcaș, turiștii ajung într-o pădure, printr-o șosea care a fost asfaltată, pe o porțiune de peste 12 kilometri.
Peisajele de vis pot fi admirate chiar din mașină. Există și o zonă belle vue, în zona mai înaltă de colină a traseului. Cei care ajung aici se pot bucura de panorama care se întinde de la Vorona spre Tudora și Coșula.
Pe traseu se ală și alveole destinate opririlor, precum și drumurile forestiere ce se desprind din șosea. Turiștii se pot plimba prin pădure și pot avea parte de un picnic în mijlocul naturii, notează Adevărul.
Aproape de Sihăstriei Voronei, pe un drum forestier, turiștii pot ajunge către grota Sfântului Onufrie, unul dintre sfinții reprezentativi din zonă.
Pădurea este foarte liniștită, iar turiștii se pot plimba în voie, susținând că acest lucru le oferă o anumită liniște interioară. În plus, în pădurile de la Vorona, se găsesc multe ciuperci, dar și fructe de pădure.
Drumul continuă spre schitul Oneaga, apoi coboară spre codrii din Coșula, unde se găsesc alte zone panoramice. În final, după ce se străbate drumul național Botoșani-Iași, prin comuna Copălău, se poate ajunge în comuna Sulița, spre mănăstirea Cozancea.
Locul este unul foarte interesant, deoarece natura e de o frumusețe aparte. Și în această zonă, vizitatorii se pot plimba pe drumurile forestiere din pădurile de foioase.
Doritorii pot merge pe o variantă a drumului către Mănăstirea Balș. La Balș se poate ajunge pe drumul Botoșani-Iași, apoi se cotește în comuna Frumușica pe drumuri de țară, spre cel mai înalt punct din această zonă.
La 7 kilometri de localitatea Flămânzi se află Mănăstirea Balș. Peisajul e unul liniștit și îi inspiră pe vizitatori la meditație. În zilele senine, se poate vedea coroana Carpaților Orientali, din punctele cele mai înalte.
Cei care vor să aibă parte de o experiență spirituală unică, în mijlocul naturii, pot vizita mănăstirile din zonă. Turiștii se pot opri la Mănăstirea Vorona, la Sihăstria Voronei, precum și la Mănăstirea Coșula. Mai pot fi vizitate și mănăstirile Guranda și Agafton.