Autoritățile au dezvăluit, joi, proiectul de infrastructură modern care e menit să facă legătura între România și o zonă pe care foarte mulți cetățeni o apreciază.
Vești excelente pentru românii care obișnuiesc să treacă granița spre țara vecină pe la Albița. Trecerea peste Prut urmează să fie modernizată printr-o investiție majoră de aproape 40 de milioane de euro (185 de milioane de lei).
Podul nou care va apărea în zonă este prevăzut cu câte două benzi pe sensul de mers. Acesta va înlocui actuala construcție, care are o vechime de peste patru decenii.
Acest proiect, care este derulat de CNAIR, a primit joi, 20 februarie, Acordul de Mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui. Podul va avea o lungime totală de 161 de metri. El va fi construit pe actualul amplasament. Vechea structură va fi demolată.
Vorbim de o construcție rutieră modernă. Astfel, fiecare sens de circulație va avea câte două benzi de deplasare. Pe margini vor fi amenajate trotuare pietonale.
După ce va fi inaugurat, podul va facilita traficul de mărfuri și persoane între România și Republica Moldova. În plus, construcția va asigura și legătura cu drumul expres Tișița – Albița și cu viitorul drum de patru benzi care va duce către punctul vamal de pe teritoriul Republicii Moldova.
”Conform proiectului, podul va avea lungimea suprastructurii de 150,90 m și lungimea totală de 161 m. În plan, podul va fi dispus în aliniament, cu traversarea aproximativ perpendiculară a râului Prut. Geometria secțiunii transversale a podului va asigura, pentru fiecare fir de circulație, o lățime a părții carosabile de 9,50 m și câte un trotuar pietonal de 1,60 m, între cele două fire de circulație fiind prevăzut un spațiu pentru zona mediană de lățime variabilă”, a declarat Mihaela Budianu, directorul executiv al Agentia pentru Protectia Mediului – Vaslui.
Autoritățile de la București au mai anunțat, joi, că după începerea lucrărilor traficul se va desfășura pe o variantă provizorie. Astfel, circulația la frontieră nu va fi afectată.
Finanțarea lucrărilor este asigurată prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei. După finalizare, proiectul va contribui la fluidizarea traficului și la îmbunătățirea siguranței rutiere la granița dintre România și Republica Moldova.