Rezervația Tinovul Mare de la Poiana Stampei se poate străbate ușor, într-un peisaj feeric, pe un drum făcut din poteci de lemn. Aici se află și cea mai mare rezervație de turbă din România.
În Țara Dornelor se află cea mai mare rezervație de turbă din România, întinsă pe 695 de hectare. Aici se află Tinovul de la Poiana Stampei. Un tinov înseamnă un areal umed și mlăștinos în care de-a lungul vremii s-a acumulat turba.
23 de tinovuri sunt semnalate în Țara Dornelor, din care Tinovul Mare de la Poana Stampei și Tinovul Mic, de la Șaru Dornei, pot fi vizitate de turiști.
Traseele nu sunt grele iar drumurile sunt amenajate sub forma unor podețe din lemn. „Poteca tematică Tinovul Mare Poiana Stampei a fost amenajată de-a lungul unui traseu de vizitare care se desfășoară, liniar, pe un podeț de lemn care traversează tinovul, pe o distanță de aproximativ 1 kilometru. Starea podețului este foarte bună, acesta fiind refăcut complet.
De-a lungul podețului din lemn, din loc în loc, vei întâlni panouri de interpretare turistică, în limba română, ce îți vor oferi informații importante despre tinov: cum s-a format, ce plante și animale se adăpostesc aici și de ce e important să păstrăm acest loc așa cum l-am găsit.Timp de parcurgere: aproximativ 1 h, dus/întors, de mers lejer”, informează taradornelor.ro.
Tinovul Mare se află pe teritoriul comunei Poiana Stampeu, la o distanță de aproape 20 kilometri de Vatra Dornei, pe E58 cu direcția spre localitatea Dornișoara. Se urmează indicatoarele către Tinov, pe un drum pietruit de aproximativ patru kilometric, și se ajunge la un panou informativ pe partea dreaptă a drumului, lângă o fostă cale ferată, care semnalează accesul în rezervație.
În fauna Tinovului Mare de la Poiana Stampei, dincolo de mai multe specii de insecte tipice turbăriilor, se specii precum salamandra, tritonul de munte, care este specie de interes comunitar, alte specii de șopârle și batracieni, precum și specii de păsări ca șorecarul (specie protejată prin lege), ciocănitoarea pestriță, măcăleandrul și cinteza.
„Tot în poiana Sampei avem un muzeu foarte frumos, avem un centru sportiv, avem numeroase muzee”, spune Mihaela Cocîrță, manager OMD Țara Dornelor, pentru Observator.
„Aici avem un panou interactiv, aici au ocazia de a descoperi urmele animalelor sălbatice care vieţuiesc aici. Este unul dintre panourile interactive unde copiii şi publicul pot vizualiza păsările care vieţuiesc”, explică și un angajat al ocolului silvic.
Turiștii nu trebuie să plătească o taxă pentru a intra în rezervația Tinovul Mare dar au obligația să nu se abată de la drumul din lemn și, firește, să păstreze zona curate. Pentru popasuri și o gustare, în zonă există pensiuni.