Life

“Drumul Regelui”, de o mare importanță istorică, a ajuns o ruină în ultimii ani. Ce decizie au luat autoritățile pentru a-l repara

“Drumul Regelui” a ajuns o ruină în ultimii ani, deși e de o mare importanță istorică. Decizia luată de autorități pentru a-l repara.
14.05.2024 | 00:12
Drumul Regelui de o mare importanta istorica a ajuns o ruina in ultimii ani Ce decizie au luat autoritatile pentru al repara
Drumul Regelui a ajuns o ruină, deși are o mare importanță istorică. Sursa foto: Capturi Antena 3 CNN/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

“Drumul Regelui” are o mare importanță istorică, însă nu s-a mai ocupat nimeni de el în ultimii ani și a ajuns o ruină. Autoritățile au luat o decizie pentru a-l reabilita în viitor.

“Drumul Regelui”, de o mare importanță istorică, a ajuns o ruină. Poate fi străbătut doar cu mașini de teren

Acest drum era unul renumit acum ceva timp, însă a fost lăsat în paragină și nu poate fi mai deloc străbătut de turiști sau localnici. Drumul leagă județul Hunedoara de județul Arad.

ADVERTISEMENT

În trecut, “Drumul Regelui” lega Castelul Sâvârşin de Vaţa Băi, o stațiune balneară pe care o vizita mai ales familia regală. Din păcate, drumul nu s-a menținut deloc până în ziua de astăzi.

Lungimea drumului este de 30 de kilometri și străbate o zonă sălbatică. Versanții sunt împăduriți, iar în zonă se află multe obiective turistice de interes.

ADVERTISEMENT

În prezent, doar cei care dețin mașini de teren pot să meargă pe acest drum. Atunci când plouă, se formează mult noroi, iar drumul nu este deloc ușor de parcurs.

“Este un drum foarte important, dat fiind faptul că a fost reabilitat în perioada interbelică, la inițiativa regelui Mihai. Practic, el leagă Valea Mureșului, de la Săvârșin, până în Valea Crișului Alb la Vața Băi”, a spus Danil Iancu, cercetător științific Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, potrivit Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Este un drum istoric foarte important care a fost, însă, uitat de mulți ani. Reabilitarea acestuia ar fi foarte importantă atât pentru localnicii din zonă, dar mai ales pentru turiștii care vin aici.

“Pentru zona noastră cred că este grozavă, iar îi abatem pe turiști de la traseu, de la autostradă, să meargă pe îndelete prin teritoriul nostru”, a spus un localnic.

ADVERTISEMENT

Decizia luată de autorități

De altfel, unii consideră că repararea acestui drum va contribui la dezvoltarea turismului. “Drumul regelui, dacă ar fi asfaltat, ar aduce multe beneficii în județ. Din păcate, momentan e așa cum e”, a transmis o femeie.

Autoritățile au aceeași părere și spun că reabilitarea drumului ar fi un mare câștig din punct de vedere turistic. “Pentru noi, ca și comunitate, ar fi foarte benefic, ar aduce mai mulți turiști în zonă și eu cred că la noi la Vața turismul va fi cel care va dezvolta comuna”, a declarat Ioan Linta, primarul comunei Vața de Jos.

Pentru a moderniza acest drum, autoritățile din județele Arad și Hunedoara au decis să coopereze. Este o investiție realizată cu fonduri europene nerambursabile.

“În județul Hunedoara, am terminat tot ce aparține de zona noastră, mai așteptăm după colegii de la Arad puțin, că și ei sunt într-o fază avansată”, a transmis Laurențiu Nistor, președinte CJ Hunedoara.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Zodiile aflate în pragul dezastrelor personale. Despărțiri și divorțuri în 2024. 
Zodiile aflate în pragul dezastrelor personale. Despărțiri și divorțuri în 2024. 
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni