Județul Timiș se poate mândri cu unul din cele mai spectaculoase drumuri din România, Transluncani, săpat în munte, cu o lungime de peste cinci kilometri. Întreaga lucrare a fost realizată cu fonduri europene și poatre rivaliza cu Transfărăgășanul și cu Transalpina.
Drumul agricol Oboare, cunoscut și sub numele de Transluncani este o șosea care șerpuiește spectaculos plecând din comuna Tomești. Inițial, acesta a fost un traseu rural folosit la activitățile agricole. Ulterior el a fost reabilitat și asfaltat, fiind acum o atracție turistică.
Potrivit primarului din Tomești, Costel Medelean, drumul s-a făcut cu ajutorul unui proiect european, cu finanțare de un milion de euro. Transluncani, care traversează o zonă muntoasă cu peisaje absolut spectaculoase, poate rivaliza cu celebrele Transfărăgășan și cu Transalpina.
Transluncani are o lungime de 5,4 kilometri se segment asfaltat, plus un segment pietruit de 3,5 kilometri, în Valea Lupului. Șoseaua a fost realizată la cea mai mare altitudine din județul Timiș, cel mai înalt punct având 700 de metri.
Lucrările la acest drum au fost deosebit de complexe și s-au desfășurat pe o perioadă de aproximativ trei ani iar peste jumătate din suprafața lui a fost construită în rocă. „Complexitatea acestui drum a fost prin faptul că peste 60% din suprafața lui a fost construit în rocă”, subliniază primarul comunei Tomești.
„Potențialul turistic este maxim mai ales în zona montană, judetul timis avand doar 3 comune care au zona montană – Tomeștiul, Pietroasa și Nădrag se pretează la noi partea de tursim, noi am pus baza pe partea de infrastructură: nu ai infrastructură, de abia ai pensiuni, degeaba ai inclusiv partea de turism monahal”, a declarat Costel Medelean pentru Digi 24. În cadrul turismului monahal, credincioșii pot vizita mănăstirea de la Românești și cea de la Luncani.
„Noi am fost mai rezervați în a-i da un nume, dar oamenii și vizitatorii îi spun Transluncani. Care au fost și au vizitat Transfagarașan și Transalpina spun că poate concura cu aceste două drumuri”.
„Drumul agricol este o alternativă și la Drumul Județean 684 care face legătura între Timiș și Caraș-Severin, prin acest drum finalizat de noi, am venit și cu o alternativă la drumul județean pe care îl scurtăm cu 12 kilometri”, a explicat Costel Medelean.
Pe Transluncani se ajunge cel mai ușor din Timișoara-A1-Margina-Luncani, o provocare pentru șoferi fiind serpentinele strânse și virajele care se succed cu repeziciune, de aceea autoritățile fac apel la un condus prudent pentru a savura peisajele spectaculoase.