News

DSU, prima reacție după tragedia de la Victor Babeș: „Este în derulare o verificare”

12.04.2021 | 22:08
DSU prima reactie dupa tragedia de la Victor Babes Este in derulare o verificare
ADVERTISEMENT

Departamentul pentru Situații de Urgență vine cu precizări în cazul celor trei pacienți care au murit, luni seara, într-o unitate mobilă de Terapie Intensivă amenajată la Spitalul Victor Babeş din Capitală, după ce o defecțiune la sistemul de oxigen al TIR-ului i-a lăsat fără aer.

Potrivit reprezentanților instituției, personalul medical a comunicat echipei tehnice a unității sanitare că toate ventilatoarele din container au intrat în avarie din cauza presiunii prea mari.

ADVERTISEMENT

De asemenea, reprezentantul companiei care distribuie ventilatoarele a sosit la fața locului, dar a refuzat să intre în TIR, deși personalul medical i-a pus la dispoziție echipamentul de protecție. „La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile”, se arată în comunicatul transmis cu puțin timp în urmă.

DSU vine cu precizări după tragedia de la Victor Babeș

Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

ADVERTISEMENT

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT

Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR. La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune. Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului”, a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș, 3 au fost declarați decedați, iar ceilalți 5 au fost transferați după cum urmează:

  • un pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
  • un pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
  • doi pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
  • un pacient la Floreasca
  •  trei pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator”, se arată în comunicatul DSU.
ADVERTISEMENT
Tags: