Fotbal international

Dublă campioană a Europei, la un pas de RETROGRADARE în Liga 3!

Sunt echipe care au atins măreţia în cupele europene sau în competiţiile interne, dar care astăzi se zbat la limita anonimatului şi sunt în pericol să joace în liga a treia din sezonul...
26.04.2017 | 11:02

Sunt echipe care au atins măreţia în cupele europene sau în competiţiile interne, dar care astăzi se zbat la limita anonimatului şi sunt în pericol să joace în liga a treia din sezonul viitor. Trofeele au rămas prăfuite, iar suporterii trăiesc doar cu amintirea unor momente care au fost cândva.

Sezonul 2016-17 se apropie de final, iar în aceste ultime săptămâni mai multe echipe cunoscute dau cele din urmă bătălii pentru a evita retrogradarea, chiar în liga a treia!

După 2 Cupe ale Campionilor Europeni, sunt la un pas de liga a treia

La sfârşitul anilor ’70 şi începutul anilor ’80, Nottingham Forest îşi trăia clipele de glorie sub bagheta lui Brian Clough şi a lui Peter Taylor. “Pădurarii” erau preluaţi în ianuarie 1975 de cuplul de antrenori care făcuse furori la Derby County, iar suporterii de pe “City Ground” începeau să viseze frumos. Nottingham Forest cucereşte titlul de campioană a Angliei în sezonul în care revenea pe prima scenă a fotbalului englez, iar în următoarea stagiune, Brian Clough duce echipa până în finala Cupei Campionilor Europeni, trofeu pe care îl şi câştigă.

Anul următor, “pădurarii” repetă isprava şi îşi apără cu succes cupa câştigată în faţa lui Malmo, de această dată victimă fiind Hamburg. După aceste momente glorioase, echipa lui Brian Clough devine una care se bate pentru primele locuri. Decăderea începe cu sezonul 1992-93, la capătul căruia Nottingham Forest retrogradează în liga a doua. Clough se retrage, iar “pădurarii” revin în prima ligă şi termină pe locul trei în stagiunea 1994-95. A fost ultimul moment glorios din istoria clubului, echipa ajungând din nou în liga a doua.

forest

În 2005, Nottingham Forest ajunge în a treia ligă, dar revine după trei ani. Actualul sezon a fost unul dezamăgitor până în acest moment, “pădurarii” aflându-se pe locul 20, cu trei puncte peste Blackburn Rovers, prima echipă de sub linie, cu două etape înainte de finalul campionatului. Sâmbătă, de la ora 17:00, Nottingham Forest va încerca să-şi asigure locul în Championship, echipa antrenată de Mark Warburton urmând s-o întâlnească pe QPR, o altă echipă care are emoţii la finalul acestui sezon.

Campioană a Angliei în 1995, 22 de ani mai târziu se luptă pentru evitarea retrogradării

Surpriza produsă sezonul trecut de Leicester City le-a adus aminte multora de o altă echipă care a câştigat titlul sfidând toate calculele. În sezonul 1994-95, Blackburn Rovers şoca fotbalul european şi câştiga campionatul în Anglia, cu toate că Manchester United era marea favorita la trofeu. Kenny Dalglish reuşea minunea având o echipă în care străluceau Alan Shearer, Tim Sherwood, Graeme Le Saux sau Chris Sutton. Patru ani mai târziu, Blackburn retrograda, dar revenea repede în Premier League.

rovers

Între 2001 şi 2012, echipa a alternat clasările în prima jumătate a clasamentului cu cele din zona fierbinte a retrogradării. La capătul sezonului 2011-12, Blackburn Rovers a retrogadat, iar în actualul sezon se află în faţa unui nou declin. Prestaţiile au fost slabe, iar cu două etape înainte de finalul stagiunii, Rovers se află pe locul 22, la două puncte de Birmingham City, echipă aflată pe locul 21, care le permite rămânera în Championship. Chiar dacă au de înfruntat două echipe aflate pe poziţii liniştitoare, atmosfera este una proastă la clubul care câştiga campionatul în 1995, mulţi suporterii temându-se că Blackburn va juca în liga a treia din sezonul următor, lucru ce nu s-a mai întâmplat de la începutul anilor ’80.

Kaiserslautern, campioana surpriză din 1998, aproape de o retrogradare surpriză

Numele de Otto Rehhagel va fi mereu legat de marea performanţă făcută de Grecia la Europeanul din 2004, însă cu şase ani înainte, antrenorul neamţ reuşise să realizeze un alt miracol. Kaiserslautern revenea în Bundesliga după un sezon petrecut în liga a doua şi nimeni nu-i dădea vreo şansă să se bată la titlu. Bayern Munchen, mare favorită, a fost luată prin surprindere, iar la finalul sezonului 1997-98, echipa lui Rehhagel triumfa în întrecerea internă.

rehhagel

Au urmat un sfert de finală, în anul următor, în Liga Campionilor şi o semifinală, în sezonul 2000-01, în Cupa UEFA. Clubul s-a aflat la un pas de faliment în 2002, iar problemele financiare s-au văzut imediat în performanţele slabe din campionat. Kaiserslautern a început să alunece spre ultimele locuri, iar în sezonul 2006-07 a venit şi retrogradarea în 2.Bundesliga. Echipa a revenit pentru două sezoane în prima ligă, dar în 2012, fosta campioană a Germaniei s-a reîntors în liga a doua.

kaiserslautern

Actualul sezon a fost unul de coşmar, în 30 de etape, Kaiserslautern reuşind să adune doar opt victorii, echipa ajungând pe locul 13, la două puncte de locul 16, poziţie care va juca un meci de baraj pentru rămânera în 2.Bundesliga. Situaţia lui Norbert Meier este una ingrată, mai ales că în cele patru etape rămase până la finalul sezonului va juca împotriva a două echipe angrenate în lupta pentru evitarea retrogradării.

Finalista Cupei Cupelor din 1999 are soarta aproape pecetluită

Mallorca a fost o prezenţă constantă în prima ligă spaniolă, unde a jucat între 1997 şi 2013. Clipele de glorie au venit în 1999 şi 2001, când echipa din Insulele Baleare a terminat pe locul trei în campionat. Tot de anul 1999 se leagă şi cea mai mare performanţă în Europa, Mallorca ajungând până în finala Cupei Cupelor, unde a fost învinsă de Lazio. Patru ani mai târziu reuşea să câştige Cupa Regelui, după o finală cu Recreativo de Huelva. Vedetele echipei antrenate de Gregorio Manzano erau Eto’o şi Pandiani.

Parcursul din actualul sezon de Segunda Division a fost unul lamentabil, Mallorca obţinând doar şase victorii în 35 de etape, echipa clasându-se pe locul 21, penultimul, cu şapte etape înainte de final. La începutul lunii aprilie, Javier Olaizola a fost demis şi înlocuit cu Sergi Barjuán, fost jucător al Barcelonei în perioada 1993-2002. Chiar dacă Mallorca ar mai avea timp pentru o revenire, diferenţa de opt puncte faţă de Cordoba, prima echipa de deasupra liniei, este una considerabilă, iar elevii lui Sergi au ratat, în weekend-ul trecut, şansa de a reduce această diferenţă, meciul dintre cele două echipe terminându-se la egalitate, 1-1.

37 de ani au trecut de când Mallorca a jucat ultima dată în a treia ligă din Spania

4 titluri de campioană a Germaniei are Kaiserslautern în palmares, acesta fiind câştigate în 1951, 1953, 1991 şi 1998

994 de meciuri a bifat Brian Clough pe banca lui Nottingham Forest, în acest timp reuşind să câştige 464 dintre acestea