Fotbal international

Duckadam „taxează” evoluția lui Tătărușanu din Milan – Roma: „Nu mă așteptam să greșească așa” Exclusiv

27.10.2020 | 16:02
Duckadam taxeaza evolutia lui Tatarusanu din Milan  Roma Nu ma asteptam sa greseasca asa Exclusiv
ADVERTISEMENT

Ciprian Tătărușanu a fost pentru prima dată titular la AC Milan în meciul de campionat cu AS Roma, portarul numărul 1 al „diavolilor”, Gianluigi Donnarumma fiind infectat cu SARS-CoV-2.

Din păcate pentru el, „Tătă” n-a prins o zi de grație, a gafat la primul gol al romanilor, a avut partea lui de vină și la celelalte două goluri primite, atrăgându-și astfel o sumedenie de comentarii negative din partea suporterilor „rossoneri”.

ADVERTISEMENT

Antrenorul lui Milan, Stefano Pioli, diplomat, nu l-a criticat pe Ciprian Tătărușanu, în timp ce presa din peninsulă l-a judecat foarte aspru, nota majoritară pe care i-au dat-o fiind 4.

Duckadam „taxează” evoluția lui Tătărușanu din Milan – Roma: „Nu mă așteptam să greșească așa”

FANATIK l-a contactat pe eroul Stelei de la Sevilla ’86, fostul portar Helmuth Duckadam pentru o părere avizată a unui profesionist.

ADVERTISEMENT

Cum judeci tu, Helmut, greșelile lui Tătărușanu din meciul Milanului cu Roma?
– Eu zic că greșelile lui Tărărușanu au fost și din cauza emoțiilor. El n-a mai jucat demult și probabil că a vrut să facă mai mult decât poate că trebuia…

Bine, la primul gol al Romei era o minge de ieșit… clar… dar a anticipat greșit traiectoria. M-a surprins și pe mine intervenția ratată la golul ăla, a fost o greșeală clară a lui.

ADVERTISEMENT

Greșeală de începător, nu de portar titular la echipa națională…
– Vezi tu, la echipa națională a jucat foarte bine, dar acolo e altceva, e titular de drept, practic el e liderul echipei… el și cu Chiricheș… Asta îi dă deja un statut, o relaxare… Nu mai joacă sub tensiunea primelor meciuri în tricoul naționalei.

Păcat… păcat… că el avea șansă acuma să arate că oricând este nevoie de el poate să joace la Milan, un club mare, cu multe vedete, cu Ibrahimovic, cu Theo Hernández, cu Romagnoli, cu Bennacer, cu Calhanoglu, fotbaliști… cum să n-ai emoții cu așa coechipieri?

ADVERTISEMENT

„Din păcate, la portari se vede orice greșeală, că atuncea-i gol…”

Emoții, emoții, dar nu a fost o mingea chiar așa de grea…
– Probabil că n-a considerat o minge grea centrarea aia de la primul gol… repet, chiar era o minge de ieșit, intenția lui a fost bună, anticipația  a fost greșită, nu știu ce a gândit acolo…

La experiența lui n-avea voie să aprecieze greșit traiectoria, să  nu-și dea seama că n-o ajunge… dar, na, se-ntâmplă…

Eu, repet, pun totul pe seama emoțiilor. Echipă mare, joci după atâta timp… A avut și o paradă bună, nu trebuie omisă…

Dar n-a fost acel Tătărușanu care a fost la echipa națională. Eu cred că în următorul meci poate să dovedească faptul că se poate pune bază pe el.

Poate siguranța asta de la echipa națională, de care aminteai, să fie cauza unei suficiențe, unei auto-mulțumiri?
– Nu cred… El are o anumită aroganță… dar nu știu dacă nu-i doar afișată a ceastă aroganță… așa, ca o autoprotecție… că și el e om, poate așa-și maschează emoțiile, nu le exteriorizează. Pentru că sunt emoții…

Mă pun în situația lui, n-a jucat de atâta timp… sigur, a fost la echipe bune, cu antrenamente tari… Dar, ajungând la Milan, echipă de tradiție, cu jucători de legendă, nu se poate să nu ai emoții, chiar dacă faci totul să nu le afișezi… Au greșit și portari mai mari ca el, o să mai greșească, fotbal fără greșeli nu se poate decât pe calculator… și nici acolo…

Din păcate, la portari se vede orice greșeală, că atuncea-i gol… Este cel mai ingrat post dintr-o echipă, nu te salvează nimeni dacă greșești… Un atacant ratează de zece ori și dă un gol, golul rămâne, nu ratările, un portar are zece parade și greșește o dată și ia gol, rămâne tot golul, nu paradele salvatoare.

„La echipa națională trebuie să vină portari tineri, Ionuț Rdau, Andrei Vlad…”

Tătărușanu nu mai este un portar tânăr, chiar dacă la 34 de ani nici „expirat” nu este… Pe cine vezi capabil să-l înlocuiască la echipa națională?
– Eu cred că acolo vin portarii tineri, Ionuț Radu, Andrei Vlad… Eu cred că pe aceștia ar trebui să mizeze în viitor Mirel Rădoi.

Dar Lazar, de la Astra?
– Eu zic că nu… chiar dacă se va supăra pe mine… E un portar foarte bun, dar nu cred că e un portar care poate să fie titular la echipa națională.

Bălgrădean?
– Eu știu?… E un portar bun și Bălgrădean, un portar bun de echipă de club, n-a reușit, însă, saltul… în străinătate, de exemplu, n-a ajuns… nu este o excepție de portar.

Cum e Niță, de exemplu… mă refer la transferul „afară”… pentru un portar e mare lucru un transfer „afară”… Dacă ne gândim, numărăm pe degete câți portari de la noi au ieșit „afară”.

Așa că, deocamdată tot Tătărușanu este soluția pentru poarta echipei naționale. A dovedit-o de atâtea ori. Meciul ăsta Milan – Roma este excepția, nu celelalte, majoritatea mai bune.

  • „Greşelile fac parte din fotbal, la orice nivel. Tătăruşanu a ratat ieşirea pe centrarea de la primul lor gol, dar e un portar puternic, o să depășească momentul. A fost debutul său, ceva ce s-ar putea să fi avut un impact” – Stefano Pioli, antrenor AC Milan
  • 70 de meciuri a jucat Ciprian Tătărușanu pentru echipa națională, începând din 17 noiembrie 2010: România – Italia 1-1
ADVERTISEMENT