100 ani de Romania

Dudu Georgescu, singurul fotbalist român cu două Ghete de Aur! Golgheterul all-time din Liga 1 Betano

07.09.2018 | 22:00
Dudu Georgescu singurul fotbalist roman cu doua Ghete de Aur Golgheterul alltime din Liga 1 Betano
Dudu Georgescu, singurul fotbalist român cu două Ghete de Aur

Dudu Georgescu este singurul fotbalist român care a câştigat două Ghete de Aur. La mijlocul anilor ’70, microbiştii din România ştiau aproape pe de rost sintagma: “Centrează Lucescu, gol Dudu Georgescu”. Erau anii în care atacantul dinamovist era un adevărat pericol pentru portarii adversarilor, iar golurile marcate în prima ligă din România i-au adus două Ghete de Aur.

Născut la 1 septembrie 1950, la Bucureşti, Dudu Georgescu a făcut primii paşi în fotbal la Progresul Bucureşti. La 18 ani a bifat debutul, ca fundaş central, în prima ligă din România, în meciul Progresul – Universitatea Craiova 3-0 (11 iunie 1969). După trei ani petrecuţi în Cotroceni, viitorul mare atacant a ajuns la CSM Reşiţa, iar în Valea Domanului a reuşit câteva prestaţii de excepţii, care l-au adus în atenţia lui Dinamo. Punctul de cotitură l-a reprezentat meciul CSM Reşiţa – Dinamo 4-1, când Dudu Georgescu a reuşit o dublă.

Dudu Georgescu, singurul fotbalist român cu două Ghete de Aur

Dudu Georgescu, singurul fotbalist român cu două Ghete de Aur, a ajuns la Dinamo Bucureşti în sezonul 1973-74, iar atacantul şi-a pus imediat amprenta pe jocul “câinilor”. În primul an în care a îmbrăcat tricoul “alb-roşu”, atacantul a reuşit să marcheze 21 de goluri în 33 de meciuri.

În sezonul următorul, 1974-75, Dudu Georgescu a câştigat prima Gheată de Aur din carieră. La finalul stagiunii, atacantul lui Dinamo marcase 33 de goluri în 31 de meciuri şi îl depăşea în clasamentul final pe Ruud Geels (Ajax), care bifase 30 de reuşite. În plus, dinamovistul se clasa pe locul zece în ierahia Balonului de Aur în 1975.

A doua Gheată de Aur pentru Dudu Georgescu a venit în sezonul 1976-77. De această dată, atacantul lui Dinamo Bucureşti a marcat 47 de goluri în 31 de meciuri şi l-a devansat pe Bela Varady (Vasas SC), care a reuşit să înscrie de 36 de ori.

Dudu Georgescu, de patru ori consecutiv cel mai bun marcator al campionatului

Timp de patru ani, între 1975 şi 1978, Dudu Georgescu a fost cel mai bun marcator al campionatului, performanţă care nu a mai fost atinsă de nimeni. În această perioadă, atacantul lui Dinamo Bucureşti a marcat 135 de goluri în 127 de meciuri. “Dudu marca nişte goluri incredibile, el ridica stadionul în picioare. Mutu aduce un pic cu el prin tehnică şi viteză”, a declarat Ion Pârcălab, fost mare jucător al lui Dinamo 1961-1970. Pe lângă reuşitele de la Dinamo, Dudu Georgescu s-a remarcat şi la echipa naţională a României, unde a marcat 21 de goluri în 40 de meciuri. Pentru tricolori, fostul mare atacant a înscris, printre altele, în poarta Spaniei, Cehosloviaciei, Italiei sau Iugoslaviei.

Golgheterul all-time al primei ligi din România

La sfârşitul sezonului 1982-83, la 32 de ani, Dudu Georgescu pleaca de la Dinamo, după zece sezoane petrecute la echipa din Şoseaua Ştefan cel Mare. Pe finalul carierei, fostul atacant a jucat la SC Bacău, Gloria Buzău, Flacăra Moreni, Muscelul Câmpulung şi Unirea Urziceni. În prezent, Dudu Georgescu este golgheterul all-time din Liga 1 Betano, cu 252 de goluri marcate.

Dudu Georgescu, singurul fotbalist român cu două Ghete de Aur
Dudu Georgescu, singurul fotbalist român cu două Ghete de Aur

207 goluri a marcat Dudu Georgescu pentru Dinamo, fiind golgheterul all-time al “câinilor”