Preluarea echipei italiene Genoa de către afaceristul Dan Șucu e una dintre cele mai importante vești ale finalului de an în fotbalul românesc. Istoria europeană a grupării italiene are legătură cu cele două mari grupări bucureștene care au dominat mult timp sportul-rege de la noi din țară, Steaua și Dinamo.
Dan Șucu a preluat 77 la sută din acțiunile unui club care se mândrește cu faptul că e cel mai vechi din fotbalul italian, înființat în 1893. Chiar dacă nu e una dintre super-puterile din Cizmă, Genoa a fost de-a lungul timpului o prezenţă constantă în Serie A.
Lăsând la o parte cele 9 titluri de campioană cucerite în Italia acum mai mult de 100 de ani, ultimul fiind în 1924, Genoa a trecut prin cea mai fericită perioadă la începutul anilor 90. În stagiunea 1990-1991, ”Grifonul” genovez a terminat pe locul 4, Genoa încheind campionatul neînvinsă acasă şi cu victorii la toţi granzii Italiei, inclusiv asupra rivalei locale Sampdoria, care avea să câştige titlul în acel an.
Sub cârma unui antrenor cu experienţă precum Osvaldo Bagnoli, Genoa s-a calificat în Cupa UEFA, unde a fost surpriza competiţiei. Se poate spune că a fost vorba despre o adevărată generaţie de aur, în frunte cu vedete precum uruguayanul Carlos Aguilera , italianul Stefano Eranio sau atacantul ceh Tomas Skuhravy.
Astfel, Genoa a reuşit performanţa uimitoare de a pătrunde până în semifinalele Cupei UEFA, unde a fost eliminată greu de Ajax Amsterdam, viitoarea câştigătoare a competiţiei. În sferturi, Genoa a trecut surprinzător de Liverpool, fiind prima echipă italiană din istorie care a câştigat pe ”Anfield”.
Înainte de confruntarea cu Liverpool, Genoa a dat însă peste reprezentantele României, Dinamo şi Steaua, în turul al doilea, respectiv al treilea din Cupa UEFA. Practic, pe parcursul unei luni şi jumătate, genovezii şi-au măsurat forţele de 4 ori cu tot ce avea mai bun fotbalul românesc la nivel de echipe de club.
În acea perioadă s-a format ”Generația de Aur” a fotbalului românesc, care în 2024 a avut meciul de adio, iar Steaua și Dinamo pierduseră majoritatea jucătorilor care s-au remarcat la Cupa Mondială din 1990 și care au luat drumul străinătății. Chiar și-așa, în Ghencea și Ștefan cel Mare rămăseseră nume importante, din care s-ar putea alcătui un prim 11 redutabil, după cum se poate vedea mai jos. Singurul intrus printre români e albanezul Demollari, unul dintre cei mai valoroşi străini trecuţi prin campionatul nostru.
Primul 11 combinat de la Steaua și Dinamo în perioada meciurilor cu Genoa din 1991: Stelea (Dinamo) – Cristescu (Steaua), Mihali (Dinamo), Doboș (Dinamo), Selymes (Dinamo) – Ilie Dumitrescu (Steaua), Gâlcă (Steaua), Panduru (Steaua), D. Munteanu (Dinamo) – Demollari (Dinamo), Vlădoiu (Steaua).
Cu aceste nume în față, Genoa n-a avut însă mari probleme pentru a-și asigura calificarea. Seria a început cu un categoric 3-1 obținut de echipa patronată acum de Dan Șucu contra lui Dinamo, pe Stadio Luigi Ferraris, alb-roșii antrenați de regretatul Florin Halagian marcând golul de onoare în minutul 88, prin Dorinel Munteanu. În returul de la București, Genoa a condus cu 2-0, făcând inutil efortul dinamoviștilor de a egala, scor final 2-2.
A urmat dubla confruntare cu Steaua, pregătită la acea vreme de Emerich Jenei. În primul meci, pe un stadion Ghencea arhiplin, Genoa s-a impus cu 1-0, gol marcat de internaționalul ceh Skuhravy. În retur lucrurile au stat cam la fel, italienii calificându-se după o victorie cu același scor, 1-0, gol Aguilera în repriza secundă.