Fotbal international

Duelul românilor din Champions League! Șapte fotbaliști au evoluat pentru Ajax și Tottenham de-a lungul timpului

30.04.2019 | 15:32
Duelul romanilor din Champions League Sapte fotbalisti au evoluat pentru Ajax si Tottenham dea lungul timpului

Tottenham Hotspur – Ajax Amsterdam reprezintă un duel cel puțin neașteptat pentru faza semifinalelor, în actualul sezon al Ligii Campionilor. Cele două formații au dat peste cap calculele hârtiei și au învins echipe importante în actualul sezon al celei mai valoroase competiții europene. Astfel, Tottenham a trecut de Borussia Dortmund, după victorii în ambele manșe, dar și de Manchester City, într-o serie incredibilă, decisă de VAR. De partea cealaltă, Ajax a trecut în optimi de Real Madrid, pentru ca în sferturi să învingă pe Juventus Torino! Acum cele două formații se înfruntă pentru un loc în ultimul act al competiției, acolo unde ar putea de un grand precum Liverpool sau FC Barcelona. De-a lungul istoriei, Tottenham și Ajax Amsterdam au fost echipele unor nume importante din istoria fotbalului românesc.

Tottenham – Ajax, duelul românilor. Trei tricolori au jucat pentru londonezi

Primii români din istoria lui Tottenham au fost Gică Popescu și Ilie Dumitrescu. Cei doi au jucat un singur sezon la echipa londoneză, fiind transferați imediat după Mondialul din 1994. Pentru serviciile lui Ilie Dumitrescu, Tottenham a plătit 2,6 milioane de lire sterline. În schimb, pentru „Baciul” Tottenham a plătit 2,9 milioane de lire. Dumitrescu avea să fie împrumutat la Sevilla pe parcursul acelui sezon, din cauza unui scandal care a izbucnit în presa britanică. În stagiunea următoare, Ilie a fost apoi transferat la West Ham United, unde însă nu a impresionat. Asta în timp ce Popescu a fost vândut la începutul sezonului 1995/1996 la FC Barcelona, unde a câștigat Cupa Spaniei și Cupa Cupelor.

Cel mai recent nume românesc ce a ajuns în curtea celor de la Tottenham Hotspur este cel al lui Vlad Chiricheș. Actualul căpitan al naționalei României și fundaș central al lui Napoli a făcut pasul în fotbalul britanic tot de la Steaua. El a fost vândut la sfârșitul sezonului 2012/2013 pentru o sumă record la acea vreme pentru fotbalul românesc: 9,5 milioane de euro! A fost însă măcinat de accidentări în perioada sa la echipa londoneză și a fost vândut în cele din urmă la Napoli, în vara lui 2015, pentru 4,5 milioane de euro.

Gică Popescu a avut un sezon foarte bun în tricoul lui Tottenham

Patru jucători români, în tricoul lui Ajax

Povestea românilor de la Ajax Amsterdam începe de fapt în anii ’70, atunci când Ștefan Kovacs i-a antrenat pe „lăncieri” și a reușit să câștige două titluri și două Ligi ale Campionilor în 1972 și 1973. A trebuit să treacă peste un sfert de veac până când un alt român a ajuns în tricoul lui Ajax. Este vorba despre fostul căpitan al naționalei, dar și al olandezilor, Cristi Chivu. Fundașul a sosit de la Universitatea Craiova, în 1999 și s-a impus imediat în formația olandeză. Chivu a jucat patru sezoane la Ajax, a fost la un minut de semifinalele Ligii Campionilor în 2003, după care s-a transferat la AS Roma pentru 18 milioane de euro.

Cristi Chivu, unul dintre căpitanii de legendă ai lui Ajax Amsterdam

Prestațiile lui Chivu la formația din Amsterdam au deschis drumul și altor români la „Lăncieri”. În 2000 portarul Bogdan Lobonț venea de la Rapid la Ajax în schimbul sumei de 3 milioane de euro. Goalkeeperul a purtat șase ani tricoul „lăncierilor”, înainte să meargă în Italia, la Fiorentina. În 2003 un alt tânăr fotbalist român extrem de talentat a semnat cu Ajax. Este vorba despre Nicolae Mitea, cel care a jucat 5 ani în tricoul olandezilor, a impresionat în prima parte a carierei sale la Ajax, dar accidentările și viața extrasportivă i-au încheiat prematur cariera internaționalului român, cel care a înscris 7 goluri pentru „lăncieri” în primul sezon la Ajax, la vârsta de numai 18 ani.

Ultimul român care a trecut pe la Ajax a fost George Ogăraru. Fundașul dreapta al Stelei a evoluat pentru olandezi în perioada 2006 – 2010, alături de care a câștigat două supercupe ale Olandei și o Cupă.

Nicolae Mitea a jucat la Ajax în perioada 2003-2008

Răzvan Marin va veni de sezonul viitor la Ajax

La nouă ani după despărțirea de Ogăraru, un nou român va face pasul către Ajax Amsterdam. Este vorba despre mijlocașul central al celor de la Standard Liege, Răzvan Marin. Internaționalul român va ajunge în vară la Ajax, după ce olandezii au plătit 12,5 milioane de euro. Astfel, Marin va deveni al șaselea român din istoria lui Ajax și al cincilea jucător al olandezilor.

Partida dintre Tottenham Hotspur și Ajax Amsterdam se joacă în aceasă seară, de la ora 22:00. Partida va fi transmisă în format live stream și pe FANATIK.RO.