Sporturi

Duelurile româneşti în cupele europene! Finalele Dinamo – Rapid în CCE la volei şi derby-ul “Eurofantastic” din Cupa UEFA. Video

04.03.2021 | 22:50
Duelurile romanesti in cupele europene Finalele Dinamo  Rapid in CCE la volei si derbyul Eurofantastic din Cupa UEFA Video
Duelurile româneşti în cupele europene! Finalele Dinamo - Rapid în CCE la volei şi derby-ul "Eurofantastic" din Cupa UEFA
ADVERTISEMENT

SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti se întâlnesc în optimile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin, aducând un nou episod al duelurilor româneşti în cupele europene. FANATIK îţi prezintă poveştile finalelor Dinamo – Rapid în CCE la volei şi derby-ul “Eurofantastic” din Cupa UEFA.

Sezonul 2020-2021 a adus un nou duel 100% românesc în cupele europene, de această dată în cea mai importantă competiţie a handbalului feminin. SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti se vor lupta pe 6 şi 13 martie pentru un loc în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

ADVERTISEMENT

Primul mare duel românesc în cupele europene: dubla finală dintre Dinamo şi Rapid

Cupa Campionilor Europeni la volei masculin a fost o competiţie de casă pentru echipele din România în anii ’60. Primele zece finale din istoria competiţiei, cu o singură excepţie, au adus la start cel puţin o echipă din ţara noastră. Apogeul a fost atins în sezoanele 1965-1966 şi 1966-1967, când ultimul act a fost de fapt o afacere românească.

După ce câştigase de trei ori trofeul, iar în alte două ocazii a pierdut finala, Rapid Bucureşti s-a duelat în sezonul 1965-1966 cu Dinamo pentru râvnitul trofeu. Cele două meciuri s-au disputat Sala Expoziţiei (Pavilionul Central de la Romexpo), iar în tribune s-au aflat aproape 15.ooo de spectatori. Dinamoviştii au câştigat ambele manşe şi au pus mâna pe râvnitul trofeu.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, Dinamo şi Rapid se întâlneau din nou în finală. Giuleştenii jucau în competiţie datorită titlului naţional câştigat în 1966, în timp ce rivala era campioana en-titre a Europei. De această dată, finala a fost mult mai disputată, iar fiecare echipă a câştigat câte un meci. Partida decisivă, disputată în faţa a peste 20.000 de suporteri, a adus trofeul din nou în Şoseaua Ştefan cel Mare, după ce dinamoviştii s-au impus cu 3-1.

Rapid – FCSB, sefertul de finală care a împărţit România în doua

Sezonul 2005-2006 din Cupa UEFA nu va fi uitat prea curând de fanii Rapidului şi cei ai FCSB, dar nici de microbiştii români. Rivale în campionat, unde se luptau pentru titlul de campioană a României, cele două formaţii şi-au mutat rivalitatea pe plan europen în primăvara lui 2006.

ADVERTISEMENT

Timp de câteva săptămâni, la finalul lui martie, singurul subiect de discuţie a fost cine va obţine calificarea în semifinalele Cupei UEFA, Rapid sau FCSB (care pe atunci purta denumirea de Steaua). Turul de pe 30 martie, jucat în “Giuleşti”, nu a avut o câştigătoare, după ce meciul s-a terminat la egalitate, scor 1-1, prin golurile marcate de Viorel Moldovan (minutul 50), respectiv Bănel Nicoliţă (minutul 5).

O săptămână mai târziu, pe 6 aprilie, stadionul “Lia Manoliu” s-a umplut cu peste 50.000 de spectatori, însă din nou meciul s-a terminat cu o remiză, scor 0-0. Golul marcat de Bănel Nicoliţă în deplasare a făcut diferenţa, iar FCSB ajungea în semifinalele Cupei UEFA, ducând la cote înalte amărăciunea în rândul giuleştenilor.

ADVERTISEMENT

Blajul şi Bacăul, duel pentru finala CEV Cup în 2019

Tot voleiul a adus şi ultimul duel românesc în cupele europene. În sezonul 2018-2019, Ştiinţa Bacău şi CSM Alba Blaj s-au întâlnit în semifinalele CEV Cup, a doua competiţie continentală din voleiul feminin. Finalistă a Ligii Campionilor în 2018, formaţia din Blaj a câştigat semifinala detaşat, fără set pierdut în cele două manşe. Cu toate acestea, în finală, Alba Blaj a trebuit să se recunoască învinsă în faţa italiencelor de la Busto Arsizio.

Urmează încă un duel 100% românesc în handbalul european

Pe lângă dubla SCM Râmnicu Vâlcea – CSM Bucureşti, România va mai avea un duel în handbalul european. Dunărea Brăila şi Minaur Baia Mare se vor întâlni în sferturile de finală din EHF European League la handbal feminin. Meciul tur se va disputa pe 27 martie, în timp ce returul este programat pentru 3 aprilie.

ADVERTISEMENT