Life

Dulceață de gogonele cu nuci. Rețeta bunicii, așa cum se făcea pe vremuri

06.11.2020 | 17:22
Dulceata de gogonele cu nuci Reteta bunicii asa cum se facea pe vremuri
ADVERTISEMENT

Dulceață de gogonele cu nuci este una dintre rețetele pregătite de bunicile noastre și are un gust aparte. Desertul acesta este tot mai rar făcut, motiv pentru care dorim să îl readucem la viață. 

Așadar, FANATIK vă aduce dulceața de gogonele cu nuci, exact așa cum se pregătea pe vremuri de bunicile noastre. Rețeta merită încercată măcar o dată-n viață, în ciuda faptului că este una puțin mai ieșită din comun.

ADVERTISEMENT

Ciudată sau nu, dulceața de gogonele cu nuci îmbină de minune două gusturi diferite, mai ales că este vorba de două arome tari. Haideți să vedem mai jos care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru acest preparat inedit.

Dulceață de gogonele cu nuci. Cum pregăteau bunicile noastre această rețetă

Ingrediente pentru dulceața de gogonele cu nuci:

  • 3 kilograme de gogonele de dimensiuni potrivite
  • 100 – 150 de grame de nucă
  • 1 kilogram de zahăr
  • 1 lămâie
  • 200 ml de apă.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare dulceață de gogonele cu nuci

  1. Apa se pune la fiert într-o oală încăpătoare, iar atunci când clocotește se adaugă gogonelele care au fost spălate și tăiate în bucățele în prealabil
  2. Apa trebuie să acopere gogonelele în totalitate. Se țin pe foc până când pleznește pielița de pe gogonele, circa 10-15 minute
  3. Gogonelele se scot din apă, se descojesc și se taie cât mai mărunt, în general felii
  4. Gogonelele se lasă la scurs aproximativ 30 de minute, apoi se pun din nou la fiert până când se evaporă toată apa din ele
  5. Se adaugă și zahărul și se mai lasă pe aragaz, la foc domol, pentru alte 30 de minute
  6. La acest pas al rețetei se pot adăuga zeama de lămâie
  7. Când sunt fierte gogonelele îndeajuns se scot din oală și se bagă la cuptor pentru câteva minute. Se țin la 180 de grade Celsius și se lasă până când ajung la consistența dorită, mai subțire sau mai groasă
  8. Se scoate cratița din cuptor și se adaugă miezul de nucă care a fost tăiat cu cuțitul în bucăți mari, nu foarte mărunte
  9. Dulceața este gata și se poate pune în borcane. Nu trebuie să fie rece pentru că se pune fierbinte în recipiente
  10. Borcanele umplute se țin cu capacele în jos și se acoperă cu un prosop
  11. Se lasă la răcit, ulterior putând fi gata să fie duse în cămară
  12. Dulceața de gogonele cu nuci este o delicatesă, având un gust acrișor cu aromă de nucă
  13. Spor la treabă, dragi gospodine!