Sporturi

Dumitru Alexe și Simion Ismailciuc au cunoscut gloria la Melbourne! Destinul crunt al celor doi sportivi

24.03.2021 | 20:31
Dumitru Alexe si Simion Ismailciuc au cunoscut gloria la Melbourne Destinul crunt al celor doi sportivi
ADVERTISEMENT

Dumitru Alexe și Simion Ismailciuc au scris istorie la Jocurile Olimpice de la Melbourne, din 1956. Cei doi au reușit să câștige aurul olimpic în proba de canoe 2-1000 de metri. Însă, destinul a fost crud cu cei doi sportivi, care au murit de tineri. 

Dumitru Alexe și Simion Ismailciuc au cunoscut gloria la Melbourne!

În episodul 42 al seriei “Olimpicii României” aflăm povestea celor doi sportivi care au adus primul titlu mondial din istoria clubului Dinamo. Dumitru Alexe și Simion Ismailciuc au câștigat aurul la prima ediție a Jocurilor Olimpice la care au participat, în 1956 la Melbourne.

ADVERTISEMENT

Cei doi români au reușit să se impună în proba de canoe 2-1000 de metri reușind să îi depășească pe Pavel Kharin și Gratsian Botev din URSS și pe maghiarii Károly Wieland și Ferenc Mohácsi, care au luat bronzul. La acea ediție, Leon Rotman a reușit să câștige alte două medalii de aur: C1-1000 de metri și C1-10.000 de metri.

Alexe și Ismailciuc, primii campioni mondiali din istoria lui Dinamo!

Dumitru Alexe s-a născut pe 21 martie 1935 în comuna Mahmudia. A practicat canoea la Dinamo, reușind rezultate extraordinare în proba de canoe 2, alături de Simion Ismailciuc. După reușita de la JO de la Melbourne din 1956, cei doi au câștigat titlul mondial de la Praga, din 1958, în aceeași probă, c2-1000 de metri.

ADVERTISEMENT

Avea să fie prima medalie de aur de la CM din istoria clubului Dinamo și prima din istoria României în proba de canoe. La Campionatele Europene de la Gent din 1957, Alexe și Ismailciuc au câștigat aurul la C2-10.000 de metri și argintul la C2-1000 de metri.

Dumitru Alexe, destin tragic! S-a stins la 35 de ani!

Dumitru Alexe a mai participat și la Jocurile Olimpice din 1960 de la Roma. De această dată, Alexe a avut un nou partener, Igor Lipalit, iar cei doi au fost la o secundă și jumătate de câștigarea medaliei de bronz, obiectiv pe care l-au ratat. Alexe a avut un destin crunt și s-a stins foarte repede, pe 17 mai 1971, la doar 36 de ani.

ADVERTISEMENT

Simion Ismailciuc s-a născut pe 13 iulie 1930 în Chilia Veche. La început a cochetat cu rugby-ul, însă a început să practice canoe de performanță la secția de profil de la “Tânărul Dinamovist”. La prima prezență într-o competiție oficială, a cucerit aurul la JO de la Melbourne cu Dumitru Alexe.

Ismailciuc a murit la 55 de ani!

Ismailciuc a reușit o premieră pentru România cucerind titlul mondial la canoe simplu, pe distanța de 1000 de metri. După retragerea din activitatea competițională, în 1965, a devenit antrenor de canoe.

ADVERTISEMENT

La fel ca și partenerul său de la Melbourne, Dumitru Alexe, Simion Ismailciuc nu a dus o viață foarte lungă. S-a stins în 1986, la doar 55 de ani. Cei doi au primit titlul de “Maestru Emerit al Sportului”.

  • 1956 este anul în care Alexe și Ismailciuc au câștigat aurul la Melbourne
  • 35 de ani avea Dumitru Alexe când a murit 
ADVERTISEMENT