News

Dragomir, viaţa de după fotbal: „Îmi place să merg la gargară, prin cafenele”

Fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir a vorbit într-un interviu pentru FANATIK.RO despre detalii mai puţin ştiute din viaţa lui. De această dată, fotbalul e în plan secund.
23.11.2017 | 12:20
Dragomir viata de dupa fotbal Imi place sa merg la gargara prin cafenele

Fost şef al LPF, timp de 17 ani, Dumitru Dragomir, s-a retras din prima linie a evenimentelor din fotbal, dar rămâne acelaşi observator atent al fenomenului şi de multe ori oferă comentarii surprinzătoare şi savuroase. Şi pentru că Nea Mitică, aşa cum i se spune în lumea balonului rotund, are o viaţă demnă de un roman, l-am provocat la o discuţie… neconvenţională.

Domnule Dragomir, cum comentaţi avalanşa de candidaturi pentru şefia FRF? E posibil să apară şi alţi pretendenţi-surpriză?

– Puşcaş, Balaj şi Marica sunt nume tari, faţă de Burleanu. Puşcaş a fost mare fotbalist, a lucrat la nivel de club, Marica ştie 6-7 limbi străine şi are o situaţie financiară stabilă, Prunea ştie meserie, dar nu e iubit de cluburi. Balaş este şi el un om serios. Unul singur ar mai putea apărea: Gică Popescu! În locul lui, aş cere dispensă, aş da statul în judecată şi mi-aş recupera dreptul de a alege şi de a fi ales.

„Să ai un Crăciunescu şi să nu-l pui în frunte e blasfemie!”

Aţi vorbit cu Adrian Mutu după ultimele declaraţii făcute la adresa sa?

– Nu. Mutu e destul de isteţ, dar a făcut marea gafă de a lucra cu Burleanu.

Cum arată o paralelă între fotbalul românesc şi viaţa socială de la noi?

– Nu putem disocia căderea fotbalului de degradarea situaţei economice, dar e bine că acum a existat un program şi că lumea politică vrea să-l respecte. Până de curând, celelalte partide nu au avut asemenea strategii.

Ce trebuie să învăţăm din „Dosarul Transferurilor”?

– Faptul că procurorii şi o mare parte dintre judecători au făcut abuzuri nemaipomenite, iar cei care, cu adevărat, au furat, sunt bine merci. Ăştia măcar au adus bani în ţară… E imperios necesar să nu mai existe cazuri precum cele ale lui Gică Popescu şi Mihai Stoica, în care oameni nevinovaţi au fost condamnaţi abuziv.

Arbitrii fură sau sunt slab pregătiţi?

– Sunt slab pregătiţi. Să ai un Crăciunescu şi să nu-l pui în frunte, e blasfemie!

Ce-a lăsat Daum în urmă? „Ceva mobilier, în rest dezastru!”

Situaţia de la echipa naţională s-a redresat, odată cu venirea lui Contra?

– Trebuie să mai aşteptăm un picuţ. Aş avea un pic de încredere în Cosmin, numai că, în afară de Stoichiţă şi poate de Mutu, nu are alţi profesionişti pe care să-i consulte.

Christoph Daum a lăsat în urmă şi lucruri bune?

– Poate că a lăsat mobilier, vreun birou bun, dar în rest, dezastru! Iar Hagi, care a revitalizat fotbalul, nu e băgat în seamă nici de lumea din acest sport şi nici de zona politică.

Există oameni de cultură în lumea sportului? Daţi-ne, vă rugăm, câteva exemple…

– Problema e că toţi pe care i-am cunoscut eu, Fănuş Neagu, Adrian Păunescu, Vadim, Dan Claudiu Tănăsescu, etc, au… fost. Acum, Boanchiş e un om de cultură, Iliescu, Paraschivescu, Bichir, Curea… Sunt foarte mulţi scriitori sau oameni de cultură care iubesc sportul…

„Ce viaţă boemă? Banii au fugit odată cu şmecherii”

Puteţi face o comparaţie între viaţa boemă din trecut şi cea din prezent?

– În trecut, a existat viaţă boemă. În prezent, nu mai sunt lichidităţi, banii au fugit odată cu şmecherii, în străinătate, şi au rămas fraierii, care plătesc taxe şi care sunt hingheriţi.

De ce, astăzi, fotbaliştii nu mai sunt incluşi în grupuri din care fac parte actori şi scriitori, ca pe vremuri?

– În ţară sunt prea mulţi străini, care nu cunosc istoria şi cultura noastră, iar cu globalizarea stricăm neamul românesc.

„Construiesc un bloc, în nordul Bucureştiului”

Ce nu ştim despre Dumitru Dragomir? Ce hobby-uri aveţi?

– Nu ştiţi că nu am trăit din fotbal, ci am fost şi am rămas un constructor. Sediul LPF e făcut de mine, din fondurile aduse de mine, iar pentru asta am fost dat afară şi trimis în tribunale. Ca pasiuni, îmi place să stau cu nepoţii şi mai merg la gargară, prin cafenele, dar în primul rând, construcţiile. Şi acum ridic un bloc superb, în nordul Bucureştiului.

Bunicul Mitică Dragomir îşi îndeamnă nepoţii către fotbal?

– Cel mare joacă în selecţionata Bucureştiului, la juniori, iar cel mic, în vârstă de 7 ani, practică tenisul şi e foarte bun. În plus, părinţii au avut grijă de ei şi copiii ştiu două limbi străine.

Care este cel mai mare neadevăr care s-a scris despre Dumitru Dragomir?

– Faptul că o parte dintre cei care m-au dat afară aveau motiv să mă bage la puşcărie. E un neadevăr că aş fi vinovat! Să participaţi la toate procesele mele şi să scrieţi public că, fără niciun motiv sau fără vreo probă, de 12 ani mă ţin prin tribunale!

„Nu mai am vicii. Am renunţat şi la jocurile de noroc”

Dar care este cea mai mare greşeală pe care aţi comis-o?

– Că nu am plecat la timp de la Ligă, când mi s-a spus că Ponta mă curăţă şi mă bagă la puşcărie. Gino Iorgulescu mi-a spus!

Ce vicii aveţi?

– Nu mai am. Îmi plăceau jocurile de noroc, dar acum nu mă mai interesează. De băut, n-am băut, iar afemeiat n-am fost…
Lucescu, Şerban Nicolae şi Mircea Cărtărescu, printre elite şi lideri

Cum priviţi presa sportivă actuală?

– M-a înjurat non stop, dar eu nu am refuzat niciun ziarist şi am respectat pe toată lumea, pentru că am fost, ani buni, patron de presă şi am înţeles cât de grea este această meserie.

Fotbalul şi societatea mai produc elite, lideri?

– De talia lui Hagi, Gică Popescu, Dobrin sau Lucescu, e greu să mai fie, dar după ce Hagi a revitalizat fotbalul românesc, cine ştie… Societatea, însă, da. În politică, a apărut Şerban Nicolae, care poate deveni un lider. În zona culturală, Mircea Cărtărescu e un scriitor profund, acid, dar nu toată lumea îl agrează. Când eşti partizanul unei idei politice, nu e bine…

Spuneţi-ne o întrebare care nu v-a fost adresată niciodată. Cum aţi răspunde la ea?

– De ce nu port ranchiună nimănui, nici măcar celor care mi-au făcut rău. Asta e construcţia mea psihică şi educaţia pe care am primit-o de mic. Educaţia mea de ţăran!

„Vica, prima şi ultima mea iubire”

Care a fost prima iubire?

– Prima şi ultima mea iubire este soţia mea, Vica. Suntem căsătoriţi de 52 de ani. Altă pasiune nu am avut…

Cum aţi cunoscut-o pe soţia dvs?

– Eram tineri. Ea, studentă la Institutul Pedagogic din Craiova, eu golănaş, fotbalist la tineretul Universităţii din Bănie. Ne-am iubit, ne-am luat, am crescut copii şi nepoţi. Soţia mea a fost învăţătoare, iar acum, la 70 de ani, s-a întors la şcoală şi copiii o iubesc enorm.

Câteva previziuni sportive, pe termen scurt…

– Hagi va merge la o echipă mare, din străinătate, Gică Popescu va fi preşedintele FRF în cel mai scurt timp, Naţionala se va califica la Euro şi vor apărea câteva talente de răsunet mai ales la handbal, la tenis şi la lupte.

Iorgulescu mi-a spus că Ponta vrea să mă cureţe!” (Dumitru Dragomir)

Procurorii şi o mare parte dintre judecători au făcut abuzuri nemaipomenite” (Dumitru Dragomir)

17 ani a condus Mitică Dragomir Liga Profesionistă