News

Povestea lui Dumitru Morhan: condamnat în România, a fugit în Ucraina. A devenit un mini-oligarh și a uitat de frica închisorii

Dumitru Morhan este un nume de care poate că nu ai auzit prea des, însă trebuie să știi că este vorba despre un afacerist roman certat cu legea, care a dat România pe Ucraina.
25.02.2022 | 08:01
Povestea lui Dumitru Morhan condamnat in Romania a fugit in Ucraina A devenit un minioligarh si a uitat de frica inchisorii
Afaceristul Dumitru Morhan a dat închisoarea din România pe libertatea din Ucraina. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Ucraina este în centrul atenției mondiale după ce Vladimir Putin a declanșat războiul împotriva statului vecin. După săptămâni întregi în care a masat trupe la graniță și a lăsat de înțeles că ar putea negocia cu Ucraina și cu restul statelor lumii care s-au arătat interesate de evitarea unui conflict militar, președintele Rusiei a trecut la fapte în zorii zilei de 24 februarie.

Astfel, țara cu care ne învecinăm la nord a devenit punctul fierbinte al planetei și toți ochii sunt ațintiți la ceea ce se întâmplă aici. Cu siguranță, țara va avea mult de suferit în urma acestui conflict, indiferent care va fi rezultatul final. Totuși, până mai ieri, statul a reușit să fie un adevărat paradis pentru unele persoane. Chiar pentru unii oameni certați cu legea, care au ales să fugă din România și să-și trăiască viața mai mult sau mai puțin liniștită peste graniță.

ADVERTISEMENT

Dacă Sebastian Ghiță a ales să se refugieze la alți vecini de-ai României, sârbii, afaceristul Dumitru Morhan a preferat să meargă în Ucraina pentru a scăpa de autorități. Poate că nu îți sună foarte cunoscut numele său, însă trebuie să știi cum a ajuns Morhan să fie condamnat și cum s-a sustras de la arest, ca să ducă o viață bună dincolo de Tisa.

A ajuns la închisoare, a fost eliberat, era să fie condamnat iar, însă a fugit peste graniță

Originar din Suceava, Dumitru Morhan a fost dat în urmărire generală în iunie 2014, după ce a fugit din România ca să își facă un rost în Ucraina. A fost condamnat într-un dosar de înșelăciune, urmând să execute doi ani de închisoare, însă a plecat ”la tratament medical” peste graniță, conform spuselor propriului său avocat. N-ar fi fost la prima condamnare, după ce a mai executat ceva închisoare tot pentru înșelăciune, fiind încarcerat în 2012.

ADVERTISEMENT

În 2013, după ce fusese deja la închisoare pentru prima dată, Morhan declara că a fost condamnat pentru motive politice și pentru a i ”se închide gura.” La vremea respectivă, a făcut și plângeri la CEDO. Văzând că pe cale legală nu mai are câștig de cauză și că urmează să meargă iar la închisoare, afaceristul a fugit din țară.

Iar în Ucraina a dus-o cum nu se poate mai bine, ajungând să dețină două fabrici și să prospere în afaceri. După îndelungi eforturi antreprenoriale, a ajuns chiar să primească o diplomă din partea Primăriei Storojineț, ”pentru poziţia civică activă, pentru activitatea filantropică, conştiincioasă, în domeniul protecţiei sociale a cetăţenilor, ajutorul constant în realizarea acţiunilor filantropice, contribuţia personală de umanism şi empatie. Cu ocazia aniversării zilei oraşului”, după cum relatează adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

În cadrul aceluiași eveniment la care a fost surprins de jurnaliști, a mai primit o diplomă din partea Uniunii Ofițerilor din Structurile de Forță și a altor Formațiuni Militare, pentru ”poziţia civică, înaltul profesionalism, devotament, iniţiativa de voluntar, pentru activitatea îndelungată, constantă, sârguincioasă, de acordare a ajutorului material, financiar, spitalelor, invalizilor, persoanelor vârstice şi pentru contribuţie deosebită în edificarea statului ucrainean”

Dumitru Morhan vrea să devină un mini-oligarh în Ucraina

Dumitru Morhan a ajuns să dețină uzina de ape minerale Budineț, din Ucraina, iar afacerea pare să meargă destul de bine, având în vedere poziția pe care o are antreprenorul condamnat în România. Acesta ar fi avut, la momentul în care a ajuns în Ucraina, 5 milioane de euro în conturi, cu care a cumpărat fabrica de apă, dar și o fabrică de dulciuri. Ba chiar se laudă că de-a lungul anilor a ajuns să investească 50 de milioane de euro în țara care l-a primit cu brațele deschise.

ADVERTISEMENT

”Cel mai bun român” s-a autoproclamat Dumitru Morhan pentru acțiunile filantropice pe care le-a întreprins în cei aproape opt ani de când este, din punct de vedere legal, un fugar. Doar că în lipsa unui acord de extrădare între România și Ucraina, situația afaceristului nu pare să se schimbe prea curând.

Mai declara că s-ar fi dus ”cu tot dragul” să își ispășească restul de pedeapsă, care ar fi fost de aproximativ ”o lună sau două” dar că este ocupat cu afacerile din Ucraina și să ajute copii și bătrâni. Restul de pedeapsă era, de fapt, de șase luni, care între timp s-au transformat în 12 luni, conform avocatului său. Pe de altă parte, Poliția Română spune că Morhan mai are de ispășit trei ani de închisoare.

Și cei de la monitorulsv.ro au ajuns să discute cu Morhan chiar în urmă cu aproximativ o săptămână. Astfel aflăm că o parte din apa îmbuteliată pe care acesta o produce în Ucraina ajunge să fie vândută chiar în România, la Timișoara și la Craiova. Din aceeași sursă aflăm și cât de mult s-a extins în afaceri acesta după fuga sa din România, încercând cumva să devină un mini-oligarh.

Vrea să producă și sucuri și apă îmbuteliată la sticlă, vrea să construiască o fabrică de conserve, cultivă sfeclă de zahăr, vrea să construiască un spital pentru copii și bătrâni și a preluat și o echipă de judo și una de kick-box. Totul, în timp ce este condamnat în România, dar autoritățile noastre nu pot ajunge la el.

ADVERTISEMENT