Sporturi

Dumitru Pârvulescu, primul aur olimpic la lupte pentru România! Și-a aruncat toate medaliile la gunoi

20.02.2021 | 20:09
Dumitru Parvulescu primul aur olimpic la lupte pentru Romania Sia aruncat toate medaliile la gunoi
Dumitru Pârvulescu, primul aur olimpic la lupte pentru România! Și-a aruncat toate medaliile la gunoi
ADVERTISEMENT

Dumitru Pârvulescu a fost primul campion olimpic la lupte în istoria României. A câștigat aurul la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960. Patru ani mai târziu a urcat din nou pe podium, de această dată pe locul 3. Însă, destinul avea să fie crunt cu sportivul. De supărare și-a aruncat toate medaliile și a murit în anonimat. 

În episodul 26 din seria “Olimpicii României” aflăm povestea lui Dumitru Pârvulescu, cel care avea să obțină primul aur olimpic la proba de lupte. Se întâmpla în 1960, la Roma, când avea 27 de ani.

ADVERTISEMENT

Dumitru Pârvulescu, primul aur olimpic la lupte pentru România!

Însă, Pârvulescu a debutat în concursurile internaționale în 1951, când avea 18 ani. A descoperit acest sport acasă, la Lugoj. Debutul olimpic a venit rapid, în 1952, la Helsinki. După cum avea să povestească peste ani:

„Nu prea ştiam eu cu cine voi da piept acolo. Eram şi foarte tânăr pentru o asemenea competiţie. M-am trezit eliminat din primele tururi. Aveam 19 ani pe atunci, iar înfrângerile ambiţionează la o asemenea vârstă”, declara Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT

La Campionatele Mondiale din 1953 a terminat pe locul patru. La Jocurile Olimpice de la Melbourne, din 1956, a ratat din nou un podium și a încheiat tot pe locul patru. Însă, nu a renunțat și a mers pregătit la Roma.

Concurs teribil la JO de la Roma: “Nu exagerez cu nimic când spun că mi-a scos sufletul!”

Dumitru Pârvulescu s-a dus la Jocurile Olimpice din capitala Italiei din postura de favorit cu o carte de vizită impresionantă. În ultimii patru ani avea 16 meciuri internaționale disputate, 15 dintre ele fiind câștigate, iar unul nul.

ADVERTISEMENT

Luptătorul român a trecut rapid de primii adversari, însă în al treilea meci a luptat cu rusul Ivan Kocerghin, cel care îl înlocuise pe câștigătorul titlului olimpic de la Melbourne. Pârvulescu și-a amintit duelul cu rusul:

“Nu exagerez cu nimic când spun că mi-a scos sufletul! Numai la Gheorghe Berceanu am mai văzut atâta forţă combinată cu o tehnică impecabilă. Când s-a terminat lupta, iar meciul a fost declarat nul, cineva mi-a spus că voi câştiga medalia de aur. A urmat meciul cu iugoslavul Vukov, unul la fel de greu, dar pe care l-am câştigat cu un scor neobişnuit, 1-0”, a povestit Pârvulescu.

ADVERTISEMENT
Dumitru Pârvulescu, cel care stă deasupra adversarului
Dumitru Pârvulescu, cel care stă deasupra adversarului

Victorie în fața favoritului gazdelor în meciul pentru medalia de aur!

După aceste rezultate, românul mai avea nevoie de o victorie pentru aurul olimpic. Iar adversarul era unul de calibru: Ignazio Fabbra, vicecampion olimpic la Melbourne. Italianul lupta pe propriul teren. Însă, Pârvulescu a început perfect meciul și s-a dus rapid la 3-0. Italianul nu a mai putut întoarce.

Românul a câștigat titlul olimpic în fața a doi sportivi din Golf. Osman El-Sayed din Emiratele Arabe Unite a câștigat medalia de argint, în timp ce iranianul Mohamed Paziraie a încheiat pe locul 3 și a luat bronzul.

A murit în anonimat și în singurătate! Și-a aruncat toate medaliile la coșul de gunoi

La un an după Jocurile Olimpice de la Roma, Pârvulescu a câștigat argintul la Campionatele Mondiale de la Yokohama. În 1964 a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Tokyo. A câștigat bronzul.

După ce s-a retras s-a dedicat antrenoratului și a fost mentorul lui Constantin Alexandru şi Vasile Andrei, care aveau să devină la rândul lor, medaliați olimpici. Destinul său avea să fie tragic. S-a stins în anonimat, în 2007.

Ultimii ani din viață i-a petrecut în singurătate după ce s-a despărțit de soție. Și-a aruncat toate medaliile și diplomele la gunoi din cauza supărărilor și s-a stins pe 9 aprilie 2007 la București.

  • 73 de ani a trăit Vasile Pârvulescu
  • 52 de kg era categoria la care a luptat Pârvulescu
ADVERTISEMENT