News

Moartea învăluită în mister a ziaristului Dumitru Tinu. Rezultatele anchetei sunt contestate și azi: “A fost omorât într-un alt loc”

Cunoscutul ziarist Dumitru Tinu și-a pierdut viața în dimineața zilei de 1 ianuarie 2003, într-un accident rutier petrecut pe DN1, în apropierea satului Românești (județul Prahova). Și astăzi, ancheta este contestată.
01.01.2022 | 15:15
Moartea invaluita in mister a ziaristului Dumitru Tinu Rezultatele anchetei sunt contestate si azi A fost omorat intrun alt loc
Moartea ziaristului Dumitru Tinu, victima unui accident rutier ciudat petrecut pe 1 ianuarie 2003, continuă să creeze controverse
ADVERTISEMENT

Pe 1 ianuarie 2003, jurnalistul Dumitru Tinu (62 de ani), fostul director al ziarului Adevărul şi preşedinte al Clubului Român de Presă, și-a pierdut viața ca urmare a unui accident rutier care ridică și astăzi mai multe semne de întrebare.

Dumitru Tinu sărbătorise Revelionul cu familia, iar dimineața următoare plecase la volanul mașinii personale – un Volvo S40- spre Breaza, unde ar fi vrut să schieze. Numai că, la ora 9,45, mașina a derapat, a intrat pe banda opusă și s-a răsturnat într-un șanț, medicii legiști susținând că moartea ziaristului a fost cauzată de mai multe traumatisme cranio-cerebrale severe.

ADVERTISEMENT

Întrebările au început să apară în spațiul public după ce raportul medico-legal a specificat că jurnalistul suferise o fractură a mandibulei, avea mai multe coaste rupte și o echimoză pe șold, lovituri care nu prea au nimic în comun cu un accident rutier petrecut la viteza de 30km/oră, așa cum stabiliseră măsurătorile oficiale.

Cadavrul ziaristului a fost exhumat în 2007, pentru noi analize

De altfel, și ca urmare a propagării posibilității ca accidentul lui Dumitru Tinu să fie un act criminal, autoritățile au hotărât exhumarea cadavrului în 2007 și realizarea unor noi seturi complexe de analize.

ADVERTISEMENT

Procurorul de caz, Aurelian Mihăilă, a ținut să precizeze că noile analize nu vizează neapărat doar ipoteza crimei.“Nu am dat dispoziție de a fi deshumat cadavrul ca urmare a unei poziții exprimate în dosar de vreuna din părți, ci pentru a asigura o bună desfășurare a anchetei”, a notat procurorul.

Fiul lui Dumitru Tinu: ”Tatăl meu a fost victima unui asasinat cu autor necunoscut”

Andrei, fiul lui Dumitru Tinu, susține de mai mulți ani varianta că tatăl lui a fost, de fapt, omorât. ”Sunt multe aspecte ciudate în acel ”accident” care m-au convins că tatăl meu a fost victima unui asasinat cu autor necunoscut. Credem că Dumitru Tinu a fost omorât într-un alt loc decât Pădurea Românești și amplasat ulterior într-un șanț, la marginea drumului, pentru a simula un accident de mașină”, mărturisea Andrei, afectat de pierdere.

ADVERTISEMENT

La vizionarea înregistrării video a autopsiei, am putut vedea urme de violență pe corpul tatălui meu, nici nu fusese menționat faptul că avea un testicul umflat, pentru că fusese bătut. Din cercetarea la fața locului, rezultă existența unui alt autovehicul, după cum arată urmele de vopsea de culoare albastră, în vreme ce tatăl meu avea o mașina de culoare verde!

Lipsesc declarațiile oamenilor cu care și-a petrecut ultima zi din viață, iar factura detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de tatăl meu în ziua morții nu fusese cerută. Nu s-a întrebat nimeni ce căuta la schi Dumitru Tinu la o oră așa matinală, și mai ales în noaptea de Revelion? Și de ce era îmbracăt intr-un pulover cu trei numere mai mare, care nici nu era al lui?

ADVERTISEMENT

În mașina sa nu s-au găsit nici un fel de urme biologice, or, dacă ar fi murit într-un accident, trebuia să existe sânge pe canapele, nu? A fost găsit, în schimb, un praf de culoare albă, care ar putea duce la locul săvârșirii crimei”, și-a exprimat nedumerirea Andrei Tinu, ani în șir, invitat în platoul unor emisiuni tv.

Profilerul FBI Mihaela Brooks a descoperit o serie de erori majore în anchetă

În încercarea de a contrazice raportul final, care a mers pe varianta unui simplu accident rutier, Andrei și mama lui, Emilia Iucinu, au apelat în octombrie 2020 la un cunoscut profiler american, Mihaela Brooks, care a lucrat cu FBI și căruia i-au trimis dosarul morții cunoscutului ziarist.

”Nu au făcut proces verbal la fața locului, care are o importanță mare în orice anchetă. Nu au făcut fotografii în interiorul mașinii. Ne interesa foarte mult și era foarte important să se menționeze poziția schimbătorului de viteze, în ce viteză era mașina, din câte am văăzut era o mașină manuală. Nu au menționat ce lucruri personale ale domnului Tinu existau în mașină.

Era 1 ianuarie, dânsul a fost găsit într-un pulovăr… Doamna Emilia, partenera dânsului de viață, a menționat că dânsul nu purta pulovăr pe gât. După 20 de ani de relație, cred că știa foarte bine ce poartă dânsul. În fotografia de la fața locului, și eu am și filmarea de la necropsie, se vede că avea un pulovăr pe gât și în același timp era cu 2-3 numere mai mare.

Chiar era un semn de întrebare cum un om atât de pedant, în noaptea de Revelion, a fost îmbrăcat cu un astfel de pulovăr. Anchetatorii nu au menționat cum au găsit farurile, dacă erau aprinse sau stinse, iar asta, la fel, are o importanță foarte mare. Au menționat că în mașină nu au văzut nici un fir de păr, sau urme de culoare brun-roșcat, adică sânge. Dar au menționat că în spatele mașinii exista o pată de sânge pe 0,20, 0,30 mp – deci vă dați seama cât sânge a putut să fie acolo…”, a consemnat Mihaela Brooks, ale cărei afirmații au adâncit și mai mult misterul morții lui Dumitru Tinu.

 

ADVERTISEMENT
Tags: