News

Dunărea a pierdut 134 de kilometri din lungime în ultimii 200 de ani. Care este motivul

13.05.2020 | 16:00
Dunarea a pierdut 134 de kilometri din lungime in ultimii 200 de ani Care este motivul
ADVERTISEMENT

Dunărea a pierdut 134 kilometri din lungimea sa inițială în ultimele două secole. La această concluzie au ajuns cercetătorii care au demarat un studiu amplu asupra fluviului.

Dunărea a pierdut 134 de kilometri din lungime în ultimii 200 de ani. Care este motivul

Acțiunile omului din ultimele două secole au efecte negative asupra celui de-al doilea fluviu ca lungime din Europa. Acesta este unul dintre rezultatele unui studiu internațional pentru studierea depozitelor de sedimente ale râului, scrie site-ul Suddeutsche Zeitung.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de marți, 12 mai, la Augsburg, Oficiul de Stat Bavarez pentru Mediu a anunțat că Dunărea s-a micșorat cu 134 de kilometri față de mijlocul secolului al XIX-lea.

Dunărea a devenit, de asemenea, cu până la 40% mai îngustă. Aceste modificări au fost cauzate de lucrările de îndreptare, măsurile de protecție împotriva inundațiilor și construirea de baraje.

ADVERTISEMENT

Studiu finanțat de UE legat de consecințele negative asupra Dunării

Oficial, Dunărea are 2857 de kilometri. La mijlocul secolului trecut, fluviul avea aproape 3000 de kilometri, spune o purtătoare de cuvânt a biroului de stat din Germania.

Ancheta demarată în Germania are ca scop investigarea consecințelor negative ale măsurilor de construcție și propunerea unui set de măsuri contra efectelor negative. Ca parte a unui proiect finanțat în mare măsură de UE, la care iau parte 14 instituții din 9 țări care se învecinează cu Dunărea, s-a analizat cantitatea de sedimentare din fluviu.

ADVERTISEMENT

S-a constatat că o serie de cantități mari de materie sedimentare transportate de apă nu mai ajung în Delta Dunării. Pe vremuri, 40 – 60 de milioane de tone de materie au fost măsurate în largul Mării Negre, a spus acesta. Acum sunt doar 15 – 20 de milioane de tone.

Pentru a îmbunătăți echilibrul de sedimente, oamenii de știință propun diverse măsuri pentru ca particulele depuse să poată fi transportate de apă. Exemple de astfel de măsuri sunt îndepărtarea fortificațiilor din maluri sau a hidrocentralelor moderne.

ADVERTISEMENT

Izvorâtă din Munții Pădurea Neagră, Dunărea străbate Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina înainte de a se revărsa în Marea Neagră. Potrivit autorității statului bavarez, 10% din Dunăre este încă ”într-o stare aproape naturală” în prezent.

ADVERTISEMENT