News

Dunărea, poluată cu zeci de mii de PET-uri de plastic. Garda de Mediu, în alertă. VIDEO

07.01.2021 | 18:05
Dunarea poluata cu zeci de mii de PETuri de plastic Garda de Mediu in alerta VIDEO
ADVERTISEMENT

Situație critică pe Dunăre, după ce fluviul a fost invadat de gunoaie, mii de pet-uri și resturi menajere fiind aduse de curenți în urma inundațiilor.

Tonele de gunoaie amestecate cu lemne a fost adus pe faleza golfului din Orșova și acoperă Dunărea pe zeci de metri pătrați, conform anunțului Gărzii de Mediu.

ADVERTISEMENT

Gunoaiele au fost aduse de râul Cerna în urma viiturilor provocate de ploile abundente din ultimele zile, potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Mehedinți, Cătălin Tutilescu.

Dunărea, poluată cu zeci de mii de PET-uri de plastic

Pe râul Cerna s-au acumulat mari cantităţi de PET-uri, material lemnos, resturi menajere, fenomen care se repetă ori de câte ori plouă abundent. Aceste deşeuri au fost aduse de apele crescute ale râului Cerna, fiind preluate din depozitele necontrolate de deşeuri amplaste de-a lungul râului în judeşul Caraş-Severin”, a declarat Cătălin Tutilescu, comisar-șef la Garda de Mediu Mehedinți, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Dunărea va fi curățată în câteva zile, în funcție de vreme, conform aceleiași surse. „Comisarii Gărzii Mediu Mehedinţi s-au deplast în zonă au contatat apele române şi s-au impus măsuri de ridicare a deşeurilor şi igienizarea malurilor.

Sperăm în câteva zile, vremea să ne lase în primul rând, sperăm să reuşim să decolmatăm această zonă”, a completat Cătălin Tutilescu.

ADVERTISEMENT

CLICK AICI PENTRU A VEDEA VIDEO CU DEZASTRUL ECOLOGIC

Problema poluării Dunării este veche de mai bine de 20 de ani. Începând cu anii 2000, mii de metri cubi de PET-uri și resturi menajere ajung să se adune în același loc.

În luna decembrie, Delta Dunării a fost poluată pe plaja de la Vadu, unde hectare întregi din rezervație au fost acoperite de reziduuri petroliere care țâșnesc din pământ.

ADVERTISEMENT

Compania care deține terenul a încercat să determine gradul de poluare al apelor subterane. Guvernatorul Deltei Dunării a explicat că în zonă s-au deversat reziduuri petroliere în anii ’70 și, astfel, s-au format două pungi subterane, din care provin aceste reziduuri.

ADVERTISEMENT