News

După 30 de ani de pregătiri, începe construcția celui mai mare radiotelescop din lume

Cel mai mare radiotelescop din lume va fi construit, după 30 de ani de pregătiri pentru proiect.
04.07.2021 | 14:30
Dupa 30 de ani de pregatiri incepe constructia celui mai mare radiotelescop din lume
ADVERTISEMENT

Square Kilometer Array (SKA) ar urma să fie cel mai mai mare radiotelescop construit vreodată în lume. Pregătirile au durat 30 de ani, însă cercetătorii anunță că, în sfârșit, va începe construcția acestui sistem masiv.

Acest radiotelescop va fi amplasat nu într-un singur loc, ci în două, aflate chiar pe continente diferite. O parte va fi ridicată în Australia, iar cealaltă în Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Organizației SKA au afirmat că lucrul va începe chiar în data de 1 iulie. Anunțul a fost făcut pe 29 iunie, în cadrul întrunirii anuale a Societății Astronomice Europene (EAS).

Telescopul va capta semnale radio cu frecvențe cuprinse între 70 MHz și cel puțin 25 GHz. Aria totală de colectare a semnalului va fi de 1 kilometru pătrat, de unde și numele – Square Kilometer Array.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au ales să nu se bazeze pe o singură antenă uriașă, ci să construiască o rețea de astfel de antene, precis amplasate și distribuite în cele două situri.

Aranjamentul SKA-Mid va fi amplasat în deșertul Karoo din Africa de Sud și va folosi 197 de antene mari, de tip farfurie, de 15 metri în diametru fiecare, pentru a capta frecvențele din benzile medii.

ADVERTISEMENT

SKA-Low este aranjamentul din Australia de Vest, care va asculta frecvențele din benzile joase, va avea 131.072 de antene. 

Construcția SKA a fost aprobată abia în urmă cu o săptămână de către consiliul Organizației.

ADVERTISEMENT

”Suntem în extaz. Momentul acesta a avut o pregătire de 30 de ani, iar astăzi, umanitatea face un alt pas uriaș, construind ceea ce va fi cea mai mare facilitate științifică de acest fel de pe planetă, ce va desluși unele dintre cele mai fascinante mistere ale Universului”, a afirmat directorul general al SKAO, Philip Diamond.

Noul radiotelescop va fi capabil să detecteze obiecte aflate atât de departe, încât semnalele lor radio au nevoie de 13 miliarde de ani să ajungă pe Pământ.

Asta înseamnă că vom putea privi către cele mai timpurii etape ale formării Universului, când acesta nu avea nici măcar un miliard de ani.

”SKA va transforma multe câmpuri de lucru, inclusiv astrofizica, cosmologia și fizica fundamentală”, transmite Chiara Ferrari, care supraveghează contribuțiile Franței la SKAO. Aceasta mai adaugă că ”va răspunde la întrebări cruciale cu privire la evoluția galaxiilor și ne va oferi o oportunitate unică să studiem secretele din spatele formării și evoluției stelelor de la începutul Universului și până în prezent.”

SKA ar urma să ofere imagini mai calitative decât cele ale Hubble, iar proiectul a fost propus inițial în 1993, de către Uniunea Internațională a Științei Radio.

Cele 16 state membre în organizația SKAO au contribuit pentru a strânge cei 1,3 miliarde de euro necesari pentru construcția telescopului, dar și pentru alte 700 de de milioane de euro, necesare pentru primul deceniu de operațiuni.

Datele colectate de către radiotelescop vor reprezenta cantități imense: acesta va fi capabil să adune 13 terabiți de date pe secundă. Echivalentul ar fi descărcarea a 300 de filme Blu-Ray în fiecare secundă.

Conform calendarului publicat odată cu marele anunț, observatorul ar urma să facă primele măsurători științifice în 2024, după ce vor fi realizate primele două aranjamente. Ulterior, radiotelescopul va fi extins, pentru a ajunge la cifrele propuse.

ADVERTISEMENT