News

După 30 de ani de pregătiri, începe construcția celui mai mare radiotelescop din lume

Cel mai mare radiotelescop din lume va fi construit, după 30 de ani de pregătiri pentru proiect.
04.07.2021 | 14:30
Dupa 30 de ani de pregatiri incepe constructia celui mai mare radiotelescop din lume
ADVERTISEMENT

Square Kilometer Array (SKA) ar urma să fie cel mai mai mare radiotelescop construit vreodată în lume. Pregătirile au durat 30 de ani, însă cercetătorii anunță că, în sfârșit, va începe construcția acestui sistem masiv.

Acest radiotelescop va fi amplasat nu într-un singur loc, ci în două, aflate chiar pe continente diferite. O parte va fi ridicată în Australia, iar cealaltă în Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Organizației SKA au afirmat că lucrul va începe chiar în data de 1 iulie. Anunțul a fost făcut pe 29 iunie, în cadrul întrunirii anuale a Societății Astronomice Europene (EAS).

Telescopul va capta semnale radio cu frecvențe cuprinse între 70 MHz și cel puțin 25 GHz. Aria totală de colectare a semnalului va fi de 1 kilometru pătrat, de unde și numele – Square Kilometer Array.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au ales să nu se bazeze pe o singură antenă uriașă, ci să construiască o rețea de astfel de antene, precis amplasate și distribuite în cele două situri.

Aranjamentul SKA-Mid va fi amplasat în deșertul Karoo din Africa de Sud și va folosi 197 de antene mari, de tip farfurie, de 15 metri în diametru fiecare, pentru a capta frecvențele din benzile medii.

ADVERTISEMENT

SKA-Low este aranjamentul din Australia de Vest, care va asculta frecvențele din benzile joase, va avea 131.072 de antene. 

Construcția SKA a fost aprobată abia în urmă cu o săptămână de către consiliul Organizației.

ADVERTISEMENT

”Suntem în extaz. Momentul acesta a avut o pregătire de 30 de ani, iar astăzi, umanitatea face un alt pas uriaș, construind ceea ce va fi cea mai mare facilitate științifică de acest fel de pe planetă, ce va desluși unele dintre cele mai fascinante mistere ale Universului”, a afirmat directorul general al SKAO, Philip Diamond.

Noul radiotelescop va fi capabil să detecteze obiecte aflate atât de departe, încât semnalele lor radio au nevoie de 13 miliarde de ani să ajungă pe Pământ.

Asta înseamnă că vom putea privi către cele mai timpurii etape ale formării Universului, când acesta nu avea nici măcar un miliard de ani.

”SKA va transforma multe câmpuri de lucru, inclusiv astrofizica, cosmologia și fizica fundamentală”, transmite Chiara Ferrari, care supraveghează contribuțiile Franței la SKAO. Aceasta mai adaugă că ”va răspunde la întrebări cruciale cu privire la evoluția galaxiilor și ne va oferi o oportunitate unică să studiem secretele din spatele formării și evoluției stelelor de la începutul Universului și până în prezent.”

SKA ar urma să ofere imagini mai calitative decât cele ale Hubble, iar proiectul a fost propus inițial în 1993, de către Uniunea Internațională a Științei Radio.

Cele 16 state membre în organizația SKAO au contribuit pentru a strânge cei 1,3 miliarde de euro necesari pentru construcția telescopului, dar și pentru alte 700 de de milioane de euro, necesare pentru primul deceniu de operațiuni.

Datele colectate de către radiotelescop vor reprezenta cantități imense: acesta va fi capabil să adune 13 terabiți de date pe secundă. Echivalentul ar fi descărcarea a 300 de filme Blu-Ray în fiecare secundă.

Conform calendarului publicat odată cu marele anunț, observatorul ar urma să facă primele măsurători științifice în 2024, după ce vor fi realizate primele două aranjamente. Ulterior, radiotelescopul va fi extins, pentru a ajunge la cifrele propuse.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum arată şi ce studii are soţia lui Edi Iordănescu! Este cu zece...
Cum arată şi ce studii are soţia lui Edi Iordănescu! Este cu zece ani mai mică decât selecţionerul României
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Ciorbă ideală pe caniculă. Este răcoroasă și nu îngrașă
Ciorbă ideală pe caniculă. Este răcoroasă și nu îngrașă
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României