FCSB întâlnește diseară Olympiacos Pireu (ora 22.00) în Europa League. „Roș-albaștrii” sunt pe locul 8 în grupa principală. Au câștigat acasă cu RFS (4-1) și cu Midtjylland (2-0) și în deplasare cu PAOK Salonic (1-0), pierzând în Scoția cu Rangers (0-4).
Olympiacos ocupă poziția a 11-a, cu 7 puncte. Grecii au pierdut cu 0-2 la Lyon și au câștigat cu 3-0, acasă, contra portughezilor de la Braga. Au învins ulterior Malmo, 1-0, în deplasare și au remizat acasă cu Rangers, scor 1-1.
În weekend, Olympiacos a învins-o clar acasă pe AEK Atena, scor 4-1, în derby-ul etapei a 12-a din Campionatul Greciei. În urma acestui succes, Olympiacos a urcat pe primul loc în clasament cu 24 de puncte, cu un punct mai mult decât ocupanta poziției a doua, PAOK Salonic, echipa antrenată de Răzvan Lucescu.
Olympiacos Pireu n-a mai fost în România de 40 de ani. Mai precis de pe 24 octombrie 1984, când a jucat în Cupa UEFA. La ultima vizită, echipa din Atena a fost învinsă de Universitatea Craiova, leii Băniei câştigând cu 1-0. Golul a purtat semnătura lui Sorin Cârţu (‘16).
Craiova era antrenată de Mircea Rădulescu și a jucat în formula Lung – Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu – Țicleanu, Beldeanu, Bîcu, Balaci (’46 Octavian Popescu) – Cârțu, Geolgău (’60 Mănăilă).
Octavian Popescu, care a intrat pe teren în locul lui Balaci, este unchiul actualului fotbalist de la FCSB. Tatăl lui Tavi “George” Popescu, chiar l-a botezat cu numele fratelui său.
În retur, cu Irimescu și Cămătaru reveniți în primul 11, Craiova s-a impus tot cu 1-0. Autorul golului a fost același Sorin Cârțu (’70).
Olympiacos avea atunci o echipă cu celebrul Vamvakoulas, căpitan de echipă, dar și cu Anastasopoulos, Michos și Mitropoluos. Plus doi străini: austriacul Welzl și norvegianul Albertsen.
În primul tur din Cupa UEFA, Craiova eliminase echipa spaniolă Betis Sevilla. După Olympiakos Pireu a urmat duelul FK Zeljeznicar Sarajevo. Un adversar care părea accesibil, dar care a ajuns un coșmar pentru olteni.
Universitatea a învins acasă cu 2-0, goluri marcate de Beldeanu (‘19) şi Cămătaru (‘26, din penalty). Returul a fost însă un adevărat coşmar pentru echipa craioveană.
A pierdut cu 0-4, un meci în care arbitrul Ronald Bridges i-a măcelărit pe români. Irimescu a fost eliminat în minutul 63, iar Negrilă, Țicleanu și Ștefănescu au fost și ei îngălbeniți.
Anterior disputei cu Universitatea Craiova, din 1984, Olympiacos mai jucase în România și trei ani mai devreme.
Tot contra oltenilor, dar de data aceasta în Cupa Campionilor. Craiova s-a impus acasă cu 3-0, goluri Cârțu (‘6), Irimescu (’66), Țicleanu (’89). Returul a fost destul de complicat pentru Craiova Maxima, antrenată de Ion Oblemenco, care a pierdut cu 0-2, dar s-a calificat mai departe.
Cu trei goluri înscrise în poarta lui Olympiacos, și două calificări, Sorin Cârțu, președinte de onoare la Universitatea Craiova și colaborator FANATIK, poate fi socotit nașul grecilor.
Craiova nu a fost singurul adversar din România al celei mai galonate echipe din Grecia. În sezonul 1976-1977 al Cupei UEFA, Olympiacos a jucat contra Sportului Studențesc. Echipa pregătită de fostul selecționer Angelo Niculescu a învins în Regie, scor 3-0.
Returul a aparținut grecilor, scor 2-1. Autorul golului studenților a fost Rică Răducanu, care a punctat din penalty, în minutul 30. În afara lui Tamango, la Sportul jucau Paul Cazan, Tănăsescu, Kassai, Aurel Munteanu, Grosu, Dumitru Manea, Octavian Ionescu sau Bruno Grigore.