Fotbal intern

După 5-1 în Giulești, Germania a dat reset total. “Eram la pământ în 2004!” Strategia care i-a făcut campioni mondiali pe nemți

28.03.2021 | 11:04
Dupa 51 in Giulesti Germania a dat reset total Eram la pamant in 2004 Strategia care ia facut campioni mondiali pe nemti
ADVERTISEMENT

România înfruntă Germania în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022. Cele două echipe vin după victoriile obținute în prima rundă din grupa J.

Nemții pornesc ca mari favoriți în partida de pe Arena Națională, duminică, ora 21:45. Asta și datorită strategiei pe care au implementat-o la scurt timp după 1-5 în Giulești.

ADVERTISEMENT

Germania a câștigat Cupa Mondială în 2014, după o finală câștigată în fața Argentinei lui Messi. Cu 10 ani înainte, pierdea 1-5, pe Giulești, în fața României lui Pleșan.

România i-a convins pe nemți că e nevoie de o schimbare. Dezastru în Giulești, apoi la Euro

Culmea, cele două partide au o importantă legătură între ele. Acel an 2004, cu rezultate foarte slabe, i-a convins pe nemți că trebuie să schimbe strategia. Au făcut un plan pe 10 ani, care a dat roade la Campionatul Mondial din 2014.

ADVERTISEMENT

În 2002, Germania a surprins pe toată lumea cu un traseu foarte bun la Campionatul Mondial din Coreea de Sud și Japonia. Deși specialiștii nu vedeau “Mannschaft” printre favorite. Selecționata condusă de Rudi Voeller ajungea în finală, unde pierdea în fața Braziliei lui Ronaldo. “Dințosul” a marcat o “dublă” și a decis meciul.

Doi ani mai târziu trebuia făcut schimbul de generații, iar lucrurile mergeau foarte rău pentru nemți. Pe 28 aprilie, pe Giulești, România le-a administrat nemților una dintre cele mai rușinoase înfrângeri din istorie. Cu Bobic, Kahn, Lahm și Kuranyi printre titulari, Germania pierdea 5-1 la București. Deși Anghel Iordănescu a ales o formulă experimentală, din care a lipsit Adrian Mutu. Iar Chivu a ieşit încă din prima repriză, accidentat.

ADVERTISEMENT

Echipe România – Germania 5-1, pe 28 aprilie

România: Lobonț – Stoican, Chivu, Iencsi, Raț – Fl. Petre, Rădoi, Pleșan, Dică – Dănciulescu, Ganea. Au mai jucat: Ghionea, Neaga, Caramarin, Ov. Petre, Contra, M. Niculae. Antrenor: A. Iordănescu.

Germania: Kahn – Friedrich, Ramelow, Jeremies – Frings, Schneider, Ernst, Hamann, Lahm – Bobic, Kuranyi. Au mai jucat: Hildebrand, Freier, Neuville, Kehl. Antrenor: R. Völler.

ADVERTISEMENT

Au marcat: Pleşan (21), Raţ (26), Dănciulescu (36, 43), Caramarin (83) / Lahm (86)


Germania se pregătea atunci pentru Euro 2004, competiţie la care “tricolorii” au ratat calificarea, după acel 2-2 dramatic de la Copenhaga. Nici pentru nemți nu au fost amintiri plăcute la turneul final din Portugalia. Au fost eliminați încă din faza grupelor, după câteva rezultate șocante. Egaluri cu Olanda și Letonia și înfrângere în fața Cehiei.

Înfrângerea suferită în Giulești și mai apoi dezamăgirile de la Euro i-a convins pe nemți că trebuie să facă o strategie nouă. Care se baza pe creșterea de jucători și chiar de antrenori. Iar Bundesliga a devenit un campionat în care s-au folosit foarte mulți jucători tineri.

Miza pe tineri și pe fotbal ofensiv. “Este rezultatul muncii începute de Klinsmann”

Au apărut și antrenori tineri ca Jurgen Klopp, sau ma Julian Nagelsman, Thomas Thuchel, sau Hansi Flick. S-a pus miza pe un fotbal ofensiv, pe spectacol. Iar fanii au apreciat schimbarea. Și au început să populeze stadioanele mai mult ca niciodată. Germania avea cea mai bună medie de spectatori din Europa înainte de pandemie.

“În 2004, fotbalul german era la pământ. Dar au fost făcuți niște pași decisivi din acel moment. Ne-am spus că trebuie să investim mai mult în educația jucătorilor. Au fost crescuți de mici, atât tehnic cât și tactic. Acesta este rezultatul acelei munci, pe care a început-o Jurgen Klinsmann”, declara Joachim Low în 2017.

Ascensiunea Germaniei s-a produs datorită investițiilor în tineri. Au fost create sau modernizate 300 de academii de fotbal. Sunt scouteri în toate orașele importante, în toate regiunile. Care urmăresc orice talent apare. Au fost dezvoltați peste 1.300 de antrenori, toți posesori de minimum licența B.

300 de academii și 650.000 de tineri fotbaliști testați anual în Germania

Aproximativ 650.000 de tineri fotbaliști au început să fie testați anual după 2014. Omul care a pus pe hârtie planul de dezvoltare a fotbalului German a fost Jurgen Klinsmann. Cel care i-a luat locul lui Voeller imediat după Euro 2004. Inițial, Klinsmann a fost primit cu neîncredere. Abia revenise din SUA, unde a decis să mai joace un sezon, după o pauză de cinci ani.

“Avem 80 de milioane de oameni în Germania și cred că multe talente treceau neobservate până în anul 2000. Acum avem totul sub observație”, spunea Rboin Dutt într-un interviu oferit pentru The Guardian, în 2013. Acesta era la acea vreme directorul sportiv al DFB.

Jucători de U18 care au început să joace meci de meci, promovați de antrenori tineri. Și asta în fața a zeci de mii de spectatori. 41.500 a fost media în sezonul 2018-2019, cea mai mare din Europa.

Klopp, Tuchel, Nagelsman și Flik. Germania are și cei mai buni antrenori din lume

Creșterea de antrenori a devenit o prioritate pentru toți antrenorii, uneori chiar mai importantă decât rezultatele. Tinerii antrenori au dat tonul succesului, de la Klopp, la Tuchel, la Nagelsmann.

Iar Bayern Munchen a profitat de creșterea fotbalului german pentru a putea recruta fotbaliști de top. Iar în prezent domină categoric fotbalul european, sub comanda lui Hansi Flick.

Hennes-Weisweiler Academy, lângă Bonn, este locul în care sunt crescuți antrenorii germani. Pentru a obține aici licența PRO este nevoie de peste 800 de ore de studiu. În comparație, cursanții din Anglia au nevoie de doar 200 de ore.

“80 la sută dintre copii care vin la fotbal nu vor ajunge profesioniști. Au nevoie de școală”

Drumul spre o carieră de succes trece obligatoriu și prin școală, este convingerea nemților. “Când am ajuns la Aston Villa, în urmă cu opt ani, le-am spus că juniorii noștri de la U17, 18 și 19 merg la școală 34 de ore pe săptămână. Mi-au spus că este imposibil, că sunt mincinos. Și că jucătorii lor de aceeași vârstă merg nouă ore pe săptămână”, a povestit Christian Streich pentru The Guardian, în 2013.

“Le oferim jucătorilor cele mai bune șanse de a ajunge fotbaliști. Dar le oferim două educații. 80 la sută dintre ei nu vor ajunge să semneze cu o echipă profesionistă. Deci trebuie să avem grijă de ei, în primul rând. Majoritatea jucătorilor din Germania ajung în învățământul superior. Și avem de câștigat orice s-ar întâmpla. Pentru că și pe teren avem nevoie de jucători inteligenți”, și-a continuat ideea Christian Streich, fost antrenor la Freiburg.

La Campionatul Mondial din 2006, Germania a arătat primele semne că proiectul lui Klinsmann este unul reușit. A ajuns până în semifinale, unde a fost eliminată de Italia. Cu victorii pe linie în grupe, apoi un succes clar cu Suedia și un meci câștigat la lovituri de departajare cu Argentina.

Germania nu este o “Generație de Aur”, este un proiect care va crește mulți fotbaliști de top

Tocmai când era în sfârșit apreciat în Germania, Jurgen Klinsmann a decis să nu își prelungească înțelegerea cu federația. Iar conducătorii fotbalului german au luat o nouă decizie neșteptată.

I-au dat echipa lui Joachim Low, un necunoscut la vremea respectivă. Chiar fostul secund al lui Klinsmann. Dar omul care știa cel mai bine să ducă la bun sfârșit planul celui poreclit “Flipper”.

Și rezultatele au fost senzaționale din acel moment. Cupa Mondială din 2014 este încununarea acelui proiect de 10 ani. A urmat Cupa Confederațiilor în 2017, și Campionatul European U21 în același an. Plus finala aceleeași competiții în 2019.

Dar mai presus decât aceste rezultate este filosofia de succes care asigură viitorul. Germania nu este o “Generație de Aur”, ci un proiect care va produce jucători și antrenori de top o lungă perioadă de acum înainte.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,67 este cota pentru ”prima repriză Germania” la meciul România-Germania. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT