News

După Argeș, coșul de cumpărături poate fi interzis și în magazinele din București

10.12.2020 | 09:15
ADVERTISEMENT

Din cauza numărului alarmant de îmbolnăviri din Capitală, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se gândește să le impună magazinelor și supermarketurilor din București renunțarea la coșurile de cumpărături pe timpul pandemiei, considerate un factor mare de împrăștiere cu noul coronavirus.

Pe fondul acestei probleme generate de COVID-19, vineri se va hotărî dacă decizia de a se renunța pa coșurile de cumpărături din Capitală, în supermarketuri.

ADVERTISEMENT

Vineri, la sediul Primăriei Generale a Capitalei va avea loc o ședință cu reprezentanții complexelor comerciale și supermarketurilor, împreună cu care se va decide asupra acestui aspect.  Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență consideră că folosirea coșurilor din supermarketuri de miile de persoane care ajung la cumpărături este o ocazie ca cei care au coronavirus, dar sunt asimptomatici să împrăștie virusul fără să-și dea seama, astfel numărul mare de îmbolnăviri să se datoreze și acestui fapt.

După ce pun mâna pe coșul de cumpărături, foarte mulți oameni uită să se dezinfecteze, ducând mâna la nas, ochi sau guru, lucru care duce la intrarea în contact cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Argeș, primul județ în care s-a luat hotărârea să se interzică folosirea coșurilor de cumpărături

Tot din cauza numărului alarmant de îmbolnăviri cu STRAS-COVID-19, autoritățile din Argeș au convenit cu toate conducerile supermarketurilor din județ să renunțe temporar la coșurile de mână.

„De comun acord, s-a stabilit să se renunțe la coșurile de cumpărături de mână, care reprezintă un factor de risc epidemiologic. În același timp, vor fi montate mai multe dispensere cu dezinfectant, pentru igienizarea mâinilor.

ADVERTISEMENT

Angajații supermarketurilor și agenții de pază vor fi mai vigilenți și vor îndemna clienții să respecte normele de protecție sanitară- în special purtarea corectă a măștii și păstrarea distanței fizice. În caz de nevoie, va fi limitat accesul clienților în magazin.

În același timp, instituțiile cu atribuții de control vor continua verificările, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală amenzile fiind între 500 și 2500 lei”, menționa Universul Argeșean, la sfârșitul lunii noiembrie.

ADVERTISEMENT

Coronavirus în România

Numărul cazurilor noi este de 7.365 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), până pe 9 decembrie. În total au decedat 12.821 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2, de la începutul pandemiei.

În intervalul 08.12.2020 (10:00) – 09.12.2020 (10:00) au fost raportate 161 decese, în 24 de ore, 155 dintre decesele înregistrate fiind ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost înregistrate comorbidități.

La ATI sunt internați 1.271 de oameni. În total, la nivel național, au fost prelucrate 4.325.130 de teste. Dintre acestea, 31.458 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.394 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.064 la cerere.

ADVERTISEMENT