News

După Bayraktar și Javelin, Ucraina scoate un nou as din mânecă. Ce sunt dronele Punisher, folosite în peste 60 de misiuni

Dronele Punisher pot zbura nedetectate pe distanțe mari cu o încărcătură explozibilă de 3 kilograme. Acestea au fost folosite în peste 60 de misiuni de succes.
05.03.2022 | 21:55
Dupa Bayraktar si Javelin Ucraina scoate un nou as din maneca Ce sunt dronele Punisher folosite in peste 60 de misiuni
Dronele Punisher au fost folosite în peste 60 de misiuni de succes. Credit foto: UA-Dynamics
ADVERTISEMENT

De la începutul luptelor din Ucraina, forțele comandate de Volodimir Zelenski au arătat avantajul pe care îl oferă anumite arme moderne asupra tehnicii militare folosite de armata rusească. Printre acestea, dronele par a juca un rol important în eforturile de apărare.

Dronele Punisher, un nou avantaj al Ucrainei

În primele zile ale războiului, Ucraina a folosit cu succes dronele turcești Bayraktar TB2 pentru a distruge multe dintre tancurile și vehiculele blindate folosite de armata rusă. Cu toate acestea, Business Insider vorbește despre o nouă dronă care este folosită cu succes în acest război.

ADVERTISEMENT

Mai exact, după cum explică inginerul Eugene Bulatsev au fost folosite în peste 60 de misiuni împotriva trupelor rusești și reprezintă o alternativă ieftină de a ataca armată rusă fără a pune în pericol civilii.

Punisher este o dronă electrică cu o anvergură a aripilor de 228 de centimetri și care poate zbura la o altitudine de aproape 400 de metri. În plus, acestea pot fi programate cu coordonatele la care se află țintele vizate și își pot duce misiunile la îndeplinire în mod automat.

ADVERTISEMENT

Dronele Punisher funcționează în tandem cu o altă dronă, Spectre. Aceasta fiind folosită pentru identificare țintelor inamice.

Cine a proiectat dronele Punisher?

Dronele Punisher au fost proiectate și construite de compania UA-Dynamics, o compania fondată de un grup de veterani ucraineni în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea și rebelii din estul țării și-au declarat independența.

ADVERTISEMENT

“Trei sferturi din angajații companiei sunt veterani cu experiență în operațiuni speciale în teritoriul inamic”, explică Maxim Subbotin, responsabilul cu zona de marketing a UA-Dynamics.

Bulatsev le-a mai explicat jurnaliștilor că dronele Punisher au fost folosite cu succes împotriva rebelilor din Donbas în ultimii ani, acestea reușind să acționeze neobservate de radarele inamicilor.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește luptele din ultima perioadă, dronele Punisher sunt folosite de mai multe unității ale armatei ucrainene care au vizat, în general, ținte imobile. Cu toate acestea, el nu a oferit detalii despre zonele în care au fost trimise, informația fiind clasificată.

Eficiența dronelor produse de UA-Dynamics a fost confirmată, indirect și de ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. Acesta a explicat într-un interviu că Ucraina a reușit să oprească avansarea trupelor rusești cu ajutorul “unui plan foarte inteligent”.

“Am văzut imagini pe care nu le putem verifica, dar am văzut imagini cu ucrainenii care folosesc vehicule aeriene fără pilot (UAV) pentru a ataca convoaiele de benzină, pentru a ataca liniile logistice, le-am văzut distruse, toate lucrurile la care ne gândim când vine vorba de rezistență”, a explicat Wallace într-un interviu.

ADVERTISEMENT
Tags:
15 oameni ai străzii, găsiţi aproape îngheţaţi de poliţiştii din Neamţ. De ce...
15 oameni ai străzii, găsiţi aproape îngheţaţi de poliţiştii din Neamţ. De ce doar 4 au vrut să meargă la adăpost, unde aveau mâncare şi căldură
Spectaculos: așa arată ”bijuteria” de 900 de milioane de euro în care se...
Spectaculos: așa arată ”bijuteria” de 900 de milioane de euro în care se decide ”soarta” României
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Milionarul celebru din România căruia Caranii i-au impus taxă de şmecherie! Ce s-a...
Milionarul celebru din România căruia Caranii i-au impus taxă de şmecherie! Ce s-a întâmplat după aceea între ei e uluitor!
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani....
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
Cutremur total la Moscova! S-A RETRAS. Decizie istorică pentru Rusia
Cutremur total la Moscova! S-A RETRAS. Decizie istorică pentru Rusia
Gest neprietenos de 1 Decembrie, din Ungaria. Ce i-a enervat pe vecini
Gest neprietenos de 1 Decembrie, din Ungaria. Ce i-a enervat pe vecini
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt...
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți”
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco...
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco Sedano: „Scopul lui este să o îndepărteze de familie!”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!