News

După blocarea porturilor, Ucraina își exportă cerealele către Occident cu trenul

Agenții economici din Ucraina au anunțat că au început primele transporturi de cereale către statele vestice folosind trenurile, asta după ce porturile țării nu pot fi folosite din cauza războiului.
27.03.2022 | 11:59
Dupa blocarea porturilor Ucraina isi exporta cerealele catre Occident cu trenul
ADVERTISEMENT

De la începutul războiului, o parte din infrastructura pe care Ucraina o folosea pentru a-și exporta cerealele a fost distrusă sau blocată. În aceste condiții, companiile și autoritățile din această țară au încercat să găsească soluții alternative, printre care și folosirea trenurilor.

Cerealele exportate cu trenul

În  aceste condiții, după cum a transmis compania feroviară de stat din Ucraina, exporturile care, în mod obișnuit erau realizate prin porturile de la Marea Neagră, vor fi preluate de garniturile de tren.

ADVERTISEMENT

După cum anunță APK-Inform, o companie care oferă analize și prognoze legate de afacerile din agricultură, Ucraina a început deja să folosească această alternativă. În acest fel fiind exportate deja câteva mii de tone, notează Antena 3.

“Primele loturi de câteva mii de tone de porumb au fost deja exportate prin granița terestră vestică a Ucrainei”, se arată într-un raport transmis de APK-Inform.

ADVERTISEMENT

După cum au transmis autoritățile feroviare din Ucraina, în fiecare lună, ar putea transporta până la 600.000 de tone de cereale către țările aflate în vest.

O prognoză făcută de specialiștii APK-Inform arată că între iulie 2021 și iulie 2022, Ucraina ar putea exporta către piețele internaționale peste 44 de milioane de tone de cereale.

ADVERTISEMENT

Analiștii mai transmit că, în acest moment, prețurile practicate de  ucraineni ajung la 275 de dolari pe tonă în cazul Slovaciei, iar Polonia și statele baltice se bucură de prețurile sunt ceva mai mici, între 250-265 dolari pe tonă.

Ucraina, un jucător esențial pe piața agricolă internațională

După cum au transmis oficialii companiei feroviare ucrainene, țara lor joacă un rol important pe piața agricolă internațională. Astfel, Ucraina asigură, la nivel mondial, 11% din cereale și 55% din uleiul de floarea soarelui, notează Reuters.

ADVERTISEMENT

“Această situație provoacă probleme nu numai pentru Ucraina. Cota de cereale ucrainene pe piața mondială este de 11%, iar ponderea uleiului de floarea soarelui este de 55%”, au transmit oficialii companiei.

Aceștia au mai explicat că pentru a evita o criză alimentară la nivel mondial, sunt gata să înceapă transporturile de cereale către granițele Ucrainei cu România, Ungaria, Slovacia sau Polonia. Din aceste țări, exporturile pot fi trimise către alte zone de pe glob.

Estimările făcute în urmă cu câteva zile de operatorul feroviar arată că ar putea transporta 150 de vagoane cu cereale către țara noastră în fiecare zi, 45 către Polonia, 17 către Ungaria și 60 către Slovacia. Trebuie precizat că astfel de vagoane pot transporta încărcături de până la 70 de tone.

ADVERTISEMENT