Meteorologii de la ANM au actualizat avertizările cod galben și cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii, intensificări ale vântului și grindină.
Un cod galben e valabil de miercuri, 10 august, ora 10:00, până joi, 11 august, ora 08:00, în Oltenia, în nordul și vestul Munteniei, în sud-vestul Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40 l/mp.
Administrația Națională de Meteorologie a emis și o avertizare cod portocaliu valabilă începând de miercuri, 10 august, ora 12:00, până joi, 11 august, ora 03:00.
În cea mai mare parte a Olteniei, în nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali, vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70 l/mp.
Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.
Potrivit ANM, mai multe județe din Oltenia și Muntenia sunt vizate în următoarele 48 de ore de o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.
În aceste zone vor fi ”averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25…35 l/mp şi izolat 40…60 l/mp”, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
Județele afectate sunt Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov şi Buzău. Mai bine de jumătate de țară va fi afectată fie de cod galben, fie de cod portocaliu, de vreme rea.
Codul portocaliu va fi valabil în intervalul 9 august, ora 12:00 până 10 august, ora 10:00.
”În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină”, explică ANM.
Alina Șerban, meteorolog ANM, le-a transmis românilor la ce ar trebui să se aștepte în luna august.
“Ne răcorim treptat. Ne-am aflat sub incidența unui val de căldură care a determinat temperaturi foarte ridicate. Chiar 38 – 39 de grade am avut maxime ieri în sud-vestul teritoriului, în consecință disconfort termic foarte accentuat. Acum ne răcorim ușor.
Chiar astăzi și mâine se resimte în multe zone din țară, respectiv în partea de vest, de nord, de centru a teritoriului. Acolo temperaturile mai scad.
Vorbim deja de o vreme călduroasă doar, acest lucru însemnând maxime de 30 și ușor peste 30 de grade, chiar mai scăzute în nordul Moldovei, 27-28 pe litoral, în estul Transilvaniei”, explica Șerban în urmă cu câteva zile.
Într-o prognoză pe toată luna august, meteorologii anunțau că în perioada 1-14 august vremea se va răci și maximele vor fi de 14-22 de grade, în timp ce minimele vor fi 6-12 grade. Căldura se va întoarce în țara noastră în a doua jumătate a lunii.