News

După caniculă, România va fi lovită de furtuni. Când se schimbă radical vremea, potrivit meteorologilor

Vremea în România se va schimba radical, peste câteva zile. Conform meteorologilor, țara noastră va scăpa de caniculă, dar se va confrunta cu furtuni puternice și ploi.
07.08.2022 | 17:50
Dupa canicula Romania va fi lovita de furtuni Cand se schimba radical vremea potrivit meteorologilor
După caniculă se întorc furtunile puternice și ploile. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Alina Șerban, meteorolog ANM, le-a transmis românilor cum va evolua vremea în următoarea perioadă, în funcție de zonele geografice.

Când scapă România de caniculă, potrivit ANM

Important de reținut, vremea se va răcori și temperaturile de 39 de grade Celsius vor fi istorie în acest an. Chiar dacă vara nu e gata, majoritatea zonelor din România vor resimți temperaturi de maximum 30 de grade, un scenariu suportabil conform specialiștilor.

ADVERTISEMENT

“Ne răcorim treptat. Ne-am aflat sub incidența unui val de căldură care a determinat temperaturi foarte ridicate. Chiar 38 – 39 de grade am avut maxime ieri în sud-vestul teritoriului, în consecință disconfort termic foarte accentuat. Acum ne răcorim ușor.

Chiar astăzi și mâine se resimte în multe zone din țară, respectiv în partea de vest, de nord, de centru a teritoriului. Acolo temperaturile mai scad.

ADVERTISEMENT

Vorbim deja de o vreme călduroasă doar, acest lucru însemnând maxime de 30 și ușor peste 30 de grade, chiar mai scăzute în nordul Moldovei, 27-28 pe litoral, în estul Transilvaniei”, a explicat Alina Şerban la Antena 3.

Alina Șerban a anunțat că România se va confrunta cu furtuni începând de marți, 9 august. Vestea bună, pentru majoritatea oamenilor, e că temperaturile nu vor mai fi caniculare, din contră.

ADVERTISEMENT

“Masa de aer cald, chiar dacă are tendința de a părăsi teritoriul țării noastre, va mai rămâne totuși și astăzi și mâine în partea de sud și de sud-est a teritoriului”, a mai spus ea.

În jumătatea de nord a teritoriului, chiar temperaturi maxime de la 25-26, cel mult 27-28 de grade, mai ridicate ușor în partea de sud. Vor fi cantități mai importante de apă în intervale scurte de timp, în mod deosebit descărcări electrice, intensificări ale vântului, care mai pot lua și aspect de vijelie și căderi de grindină”, a completat meteorologul.

ADVERTISEMENT

Și mai răcoare va fi la munte, unde temperaturile vor depăși 28 de grade în situații excepționale.

”În primele zile ale perioadei 1-14 august vor fi maxime de 14 – 22 de grade spre 18 – 28 de grade, şi minime de la 6 – 12 grade/ Ulterior, se estimează o răcorire a vremii, dar cu temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei. La începutul intervalului de prognoză, vor fi posibile izolat ploi slabe, însă din data de 7 august probabilitatea pentru averse va fi ridicată”, anunțau meteorologii prognoza pe prima jumătate a lunii august 2022.

ADVERTISEMENT