Mulți succesori se întreabă în cât timp pot pierde dreptul la moștenire, în condițiile în care succesiunea este o procedură complexă. În sensul cel mai larg, cuvântul „moștenitor” se referă la orice persoană care are un drept asupra unei succesiuni
Moștenirea, și mai precis dreptul succesoral, se referă în general la transferul bunurilor unei persoane după decesul acesteia, fie către moștenitorii săi legatari, fie către cei desemnați de defunct prin donații.
În sensul cel mai larg, cuvântul „moștenitor” se referă la orice persoană care are un drept asupra unei succesiuni. Multe persoane vor să afle când își pierd dreptul la moștenire.
Potrivit Articolului 1.103 din Codul Civil, pierderea unui drept de opțiune succesorală intervine atunci când expiră termenul de un an de la data inițierii succesiunii de cel care moștenește și care „în această perioadă nu acceptă moștenirea în mod expres sau prin acte de acceptare tacită, fiind instituită astfel față de el o prezumție de renunțare”.
Cu alte cuvinte, cel care nu acceptă moștenirea în termenul de un an de la procedura de deschidere își va pierde acest drept de moștenitor, legea considerând că persoana în cauză a renunțat tacit la moștenire.
Însă există și excepții în privința moștenirii, în care termenul precizat mai sus curge începând cu alte situații, potrivit Legalbadger:
–„De la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii
-„De la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată
-„De la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii
-„De la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii”, potrivit Articolului 1103, alin (2).
De asemenea, potrivit sursei citate, „termenul de opțiune poate fi suspendat, sau moștenitorul poate fi repus în termenul de opțiune potrivit regulilor care guvernează prescripția extinctivă. Odată acceptată moștenirea, însă, dreptul de moștenitor astfel consolidat devine imprescriptibil – nu se mai poate pierde ca urmare a trecerii timpului, indiferent dacă se realizează dezbaterea succesorală sau nu”.
Concluzionând, dreptul la moștenire se va pierde dacă cei care, în termen de un an de la deschiderea moștenirii, în calitate de moștenitori, nu au acționat pentru acceptarea acesteia. Dacă moștenirea a fost acceptată, dreptul de moștenitor nu va fi pierdut.