De regulă, replicile unui cutremur de intensitate medie sau mare apar aproape mereu. Întrebarea este la ce interval de timp se produc ele și cât sunt de periculoase pentru populație.
Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a explicat de ce apar replicile după un cutremur, fie el de medie sau mare intensitate.
Științific spus, replica este un alt seism care apare după primul cutremur, ca urmare a încercării de echilibrare a zonei respective. Astfel, în momentul când se produce un cutremur mai semnificativ, în așa-zisă zonă se produce o alunecare bruscă pe o suprafață destul de mare.
După cutremurul din România, din după-amiaza zilei de 16 septembrie 2024 (până la momentul publicării acestei știri), nu s-au înregistrat replici. În majoritatea cazurilor, cea mai mare replică se produce la 3 zile după producerea cutremurului principal în cazul cutremurelor din interiorul țării.
Dacă e să vorbim de cutremurele produse în zona mării, cea mai mare replică are loc, în general, în termen de aproximativ 10 zile. În mod normal, replicile sunt mai mici decât seismul principal. Specialiștii spun însă că ele pot fi dăunătoare sau mortale, notează Spynews.
În urma seismului de 5.4 din zona Vrancea, directorul INFP, Constantin Ionescu, a transmis că este posibil să urmeze și replici. Din fericire, acestea nu vor fi de intensitatea mare, mai adaugă seismologul.
”Nu întotdeauna au fost replici la cutremurele de 5 din Vrancea. Ne așteptăm să fie. Posibil să fie de intensitate mai mică. Intesitatea celui de astăzi a fost de 5 grade Mercali.
Asta înseamnă efectul la suprafața Pământului pe care îl simțim. Nu s-au raportat pagube materiale. Facem și noi analize și măsurători. Acesta a fost cel mai mare cutremur din 2024 în România”, a precizat seismologul, conform sursei citate.
Un cutremur de 5.7 magnitudine s-a produs pe 14 februarie 2023 în județul Gorj. A fost cel mai puternic din ultimii cinci ani. Seismul a fost raportat la o adâncime de doar 6,3 kilometri și s-a simțit și la București.
Acest cutremur a fost urmat de zeci de replici. Au avut magnitudini între 2 şi 4,1 grade. Cea mai puternică dintre replici, cu magnitudinea de 4,1, s-a produs la o adâncime de numai 3,6 kilometri, conform datelor INFP.