News

După COVID, o altă boală ar putea face ravagii. Ce virus ar putea amenința omenirea în sezonul rece

11.05.2021 | 19:06
Dupa COVID o alta boala ar putea face ravagii Ce virus ar putea ameninta omenirea in sezonul rece
ADVERTISEMENT

După un an practic fără gripă, grație în general măsurilor de prevenție împotriva COVID, oamenii de știință avertizează că un alt virus ar putea fi o amenințare serioasă în următoarele luni: virusul gripal.

După COVID, o altă boală ar putea face ravagii. Ce virus ar putea amenința omenirea în sezonul rece

Un sezon gripal aproape inexistent înseamnă că, în mod normal, nivelurile de imunitate sunt mult mai scăzute, avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință și experții în sănătate publică spun că anul acesta, măsurile de atenuare a răspândirii COVID-19, precum distanțarea socială și purtarea măștii, cel mai probabil au oprit transmiterea gripei.

Dar, potrivit unor oameni de știință precum dr. Andy Pekosz, profesor de microbiologie la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, un an fără multe cazuri de gripă ar putea duce la un an cu extrem de multe cazuri de gripă.

ADVERTISEMENT

„Am trecut peste un an fără ca o parte semnificativă a populației să se infecteze cu gripă și să capete imunitate din această cauză”, a spus Pekosz citat de NBC News. „Asta ar putea însemna că numărul persoanelor susceptibile la gripă va crește”.

Când o persoană se îmbolnăvește de gripă, de obicei dezvoltă o anumită imunitate la virus. De aceea, copiii mici și bebelușii sunt adesea cei mai sensibili la infectare, întrucât sistemul lor imunitar nu a întâlnit încă virusul. Dar, din moment ce gripa a circulat atât de puțin anul acesta, numărul persoanelor fără imunitate prealabilă s-ar putea dubla.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință spun că un alt aspect al acestui sezon neobișnuit de gripă este că nu par să circule multe tulpini de gripă. În realitate, nu este clar dacă există mai puține tulpini care circulă sau dacă nu au existat suficient de multe cazuri pentru a fi detectate și alte tulpini.

Dacă circulă cu adevărat mai puține tulpini, atunci vaccinul are șanse mai mari de a fi mai eficient. În ultimii ani, o tulpină proeminentă, H3N2, a fost problematică, deoarece au existat atât de multe variante ale acesteia, ceea ce a făcut mai dificilă protejarea vaccinală, mai spun specialiștii.

ADVERTISEMENT

Dar dacă adevărata problemă este că nu au fost prelevate suficiente probe, atunci acest lucru s-ar putea traduce prin faptul că vaccinul ar fi nepotrivit, provocând probleme cu protecția.

Organizația Mondială a Sănătății a selectat tulpinile pentru următorul vaccin antigripal în februarie, pe baza a ceea ce circulă pe tot globul. Oamenii de știință acordă adesea o atenție deosebită tulpinilor din emisfera sudică, unde sezonul gripal începe în iunie și de obicei crește în august.

„Modelul activității gripale din emisfera sudică pregătește emisfera nordică pentru ceea ce se poate întâmpla în sezonul următor”, a declarat Kanta Subbarao, directorul Centrului de colaborare al OMS pentru referință și cercetare privind gripa.

„Adesea, noi viruși care sunt remarcați pentru prima dată în emisfera sudică se răspândesc și devin tulpina dominantă din emisfera nordică”. Subbarao spune că nu a existat încă activitate gripală locală în emisfera sudică, dar este devreme.

În ciuda oricăror preocupări cu privire la eficacitate, vaccinul va fi în continuare cheia pentru prevenirea gripei. Chiar dacă un vaccin împotriva gripei este o potrivire slabă pentru tulpinile circulante, acesta oferă totuși o anumită protecție și reduce riscul de spitalizare și deces al unei persoane.

Oamenii de știință speră și ca omenirea să nu uite de câteva obiceiuri deprinse în perioada pandemiei, cum ar fi o igienă riguroasă a mâinilor.

ADVERTISEMENT