Stiri sportive

INCREDIBIL! După Craiova, şi Rapid RĂMÎNE FĂRĂ IMN!

Andrei Păunescu, fiul regretatului Adrian Păunescu, e decis să interzică şi „vişiniilor” să mai folosească „Sîntem peste tot acasă”, după ce a făcut acelaşi lucru cu „Cîntec...
27.12.2013 | 11:27
INCREDIBIL Dupa Craiova si Rapid RAMINE FARA IMN
ADVERTISEMENT

Andrei Păunescu, fiul regretatului Adrian Păunescu, e decis să interzică şi „vişiniilor” să mai folosească „Sîntem peste tot acasă”, după ce a făcut acelaşi lucru cu „Cîntec pentru Oltenia” la Universitatea 

Aflate în liga secundă, Rapid şi Universitatea Craiova, două dintre cele mai iubite cluburi din România primesc lovitură după lovitură. Andrei, fiul lui Adrian Păunescu, cel care a compus versurile celor mai frumoase imnuri, este gata să-i dea în judecată şi pe giuleşteni dacă actualii patroni nu vor negocia cu el condiţiile cedării drepturilor de autor ale melodiei „Sîntem peste tot acasă”. De aproximativ o lună, Andrei Păunescu a cedat către CS Universitatea Craiova folosirea imnului „Cîntec pentru Oltenia”.

ADVERTISEMENT

„O nesimţire fără margini”

Cu puţin timp înainte de a muri, Adrian Păunescu le cerea public patronilor cluburilor Rapid şi Universitatea Craiova să îi achite cîte 100.000 de euro, bani care i s-ar fi cuvenit pentru folosirea imnurilor compuse de el. Poetul intenţiona să dea în judecată cele două grupări, nemulţumit de faptul că George Copos, patronul giuleştenilor din vremea respectivă, şi Adrian Mititelu îl amînau de fiecare dată în momentul în care îşi cerea drepturile. „Este o nesimţire fără margini ce mi se întîmplă, cer public celor două cluburi să se achite de datoriile pe care le au faţă de mine! Contractul meu cu George Copos a expirat de doi ani, însă imnul este pus în continuare! Aceeaşi situaţie şi la Craiova, cu care mă chinui de zece ani! Fiecare club are să-mi dea cîte 100.000 de euro! Vreau ce mi se cuvine, plus banii pe perioada în care au folosit abuziv imnul!”, dezvăluia Adrian Păunescu în urmă cu trei ani. La numai o lună după această declaraţie, poetul a decedat din cauza problemelor de sănătate pe care le avea.

„Imnul n-are cum să dispară din Giuleşti. E istoria noastră!”

La trei ani distanţă, lucrurile au rămas la fel, cel puţin în Giuleşti. Poate cel mai frumos imn al unei echipe de club din România, cel al Rapidului, se aude în continuare înainte şi după fiecare partidă disputată pe stadionul „Valentin Stănescu”, situaţie care l-a determinat pe Andrei, fiul lui Adrian Păunescu, să-i cheme pe oficialii din Grant la discuţii. În caz contrar, urmaşul poetului se va adresa instanţei, iar Rapid riscă să nu mai poată folosi imnul! Vestea a căzut ca un trăznet pentru fanii giuleşteni. „Dacă doreşte neapărat bani, suporterii Rapidului vor strînge suma necesară pentru a-i satisface pretenţiile financiare. Dar acest imn nu are cum să dispară din Giuleşti, este parte a istoriei noastre. Domnul Adrian Păunescu l-a făcut din dragoste şi respect pentru ceea ce înseamnă Rapid”, a spus Liviu Ungurean, liderul galeriei giuleştene, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cedat gratuit la CSU

Dacă Rapid încă mai poate folosi imnul, la FC Universitatea Craiova situaţia este total opusă. Andrei, fiul poetului Adrian Păunescu, a cedat, deja, cu titlu gratuit către divizionara secundă CS Universitatea Craiova imnul „Cîntec pentru Oltenia”. „Astăzi, 5.11.2013, eu, Andrei Alexandru Păunescu, fiu al poetului Adrian Păunescu, împreună cu membri ai familiei Păunescu, anunţ public cedarea cu titlu gratuit a imnului <Cîntec pentru Oltenia> echipei Clubul Sportiv Universitatea Craiova. CS U are exclusivitate pentru folosirea versurilor, nici o altă formaţie neavînd dreptul să-l folosească. Este cîntecul pe care tatăl meu mi l-a încredinţat spre a-l cînta pe scena Cenaclului Flacăra şi pe care îl cînt şi în prezent în toată ţara şi nu numai”, se arată în comunicatul postat pe csuc.ro. În replică, Adrian Mititelu, patronul lui FC Universitatea, a iniţiat deja în instanţă o acţiune legată de folosirea abuzivă de către CS U Craiova a imnului „Cîntec pentru Oltenia”.

Interviu Andrei Păunescu:

„Să vină la negocieri, altfel mă adresez instanţei!”

Salut, Andrei, de la FANATIK te deranjăm. Este adevărat că şi Rapid este în pericol să piardă imnul?

ADVERTISEMENT

– Am un singur mesaj: îi aştept pe cei de la Rapid să facă primul pas, să vină la discuţii, să ne înţelegem, să se achite de datorii, că altfel ne adresăm instanţei! Altă soluţie nu văd, deşi nu-mi doresc să se ajungă acolo. Nu e de datoria noastră să facem primul pas, e de datoria lor.

Şi tatăl tău dorea să-i dea în judecată în urmă cu trei ani…

– În 2010, e corect, tatăl meu intenţiona să dea în judecată pe Rapid şi Universitatea Craiova pentru a intra în posesia a ceea ce i se cuvine. Era foarte supărat, nu i s-a respectat munca.

ADVERTISEMENT

Era vorba de 100.000 de euro de fiecare parte?

– Nu pot să confirm, dar nici să infirm această sumă.

Da, dar istoria celor două echipe se confundă cu cele două imnuri.

– Tata a conceput imnurile Rapidului şi Universităţii numai din dragoste pentru aceste echipe. El a primit foarte multe oferte de a face imnuri, însă le-a refuzat. Mă repet, îi aştept pe cei de la Rapid să facă primul pas. Nu vreau să se ajungă în instanţă, dar, dacă nu vor veni să negocieze cu mine, altă soluţie nu văd.

ADVERTISEMENT