News

După inimă și plămâni, un alt organ vital este afectat de COVID-19. Boala provocată este necruțătoare

05.04.2020 | 22:25
Dupa inima si plamani un alt organ vital este afectat de COVID19 Boala provocata este necrutatoare
ADVERTISEMENT

Specialiștii din cadrul Organizației de Sănătate Henry Ford din Detroit, Statele Unite, au anunțat primul caz de encefalopatie hemaragică necrozantă asociat cu COVID-19, informează Medscape.

Creierul, un alt organ vital afectat de COVID-19

Medicii din cadrul Spitalului Henry Ford prezintă o concluzie îngrijorătoare și anume faptul că noul coronavirus poate afecta și creierul, provocând o boală la fel de gravă ca cea a plămânilor.

ADVERTISEMENT

“Pe măsură ce numărul pacienților COVID-19 crește la nivel mondial, medicii din clinici și radiologiștii trebuie să investigheze și statusul mental alterat printre cei infectați cu noul coronavirus”, arată raportul specialiștilor din Detroit, publicat recent.

“Acest lucru este important de adus în discuție, astfel că medicii ar trebui să investigheze și alterarea nivelului de conștiință în cazul pacienților cu COVID-19. Este o complicație a bolii la fel de gravă ca cea  survenită la nivelul plămânilor”, afirmă Elissa Fory, neurologist în cadrul clinicii Henry Ford, membră a echipei de experți care a pus diagnosticul amintit mai sus.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să ne gândim cum putem să încadrăm pacienții cu boli neurologice grave în schema de tratament”, a mai spus specialistul american.

Simptomele pe care le-a avut pacientul cu encefalopatie hemaragică necrozantă

Brent Griffith, un radiologist din cadrul aceleiași echipe, a spus că noul caz arată “importanța rolului pe care imagistica o are în cazurile de infecție cu noul coronavirus”.

ADVERTISEMENT

Cazul la care fac referire medicii este o femeie de 58 de ani, ce a fost transportată la spital după 3 zile de febră, tuse și dureri musculare, simptome ale infecției cu COVID-19. Dusă la urgențe, pacienta arăta semne de confuzie, letargie și dezorientare.

Testul antigripal a ieșit negativ, dar unul rapid pentru coronavirus a confirmat sindromul acut respirator sever (SARS-CoV-2). Ulterior, pacienta a fost diagnosticată și cu encefalopatie hemaragică necrozantă.

ADVERTISEMENT

“Echipa de specialiști a suspectat o encefalopatie de la început, iar CT-ul și RMN-ul au confirmat diagnosticul”, a mai spus Fory.

Pacienta a urmat un tratament cu imunoglobulină intravenos, dar fără doze mari de steroizi, de teama unor complicații respiratorii. Începând cu 1 aprilie, femeia a fost internată în stare gravă, iar spitalul Henry Ford nu a prezentat deocamdată o actualizare legată de starea pacientei.

Encefalopatia hemaragică necrozantă este o efecțiune rară cauzată de infecțiile virale, dar până acum nu au existat date care să arate că ar putea fi o urmare a infecției cu COVID-19.

Boala este asociată cu “furtuni de citokine” (citokinele sunt grupuri de proteine produse de anumite celule ale sistemului imunitar), iar un raport publicat în revista medicală Lancet sugerează că un subgrup de pacienți cu forme grave de coronavirus ar putea dezvolta sindromul furtunii citokide.

“Din moment ce există un singur raport despre un singur pacient, este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina modul în care noul coronavirus poate afecta sistemul nervos central”, a declarat Cyrus A. Raji, asistent universitar al specializărilor radiologie și neurologie din cadrul Universității Washington din St. Louis, Missouri.

 

ADVERTISEMENT
Tags: