News

După Pfizer, AstraZeneca întârzie distribuția de vaccin anti-Covid în Uniunea Europeană

22.01.2021 | 21:02
ADVERTISEMENT

AstraZeneca procedează la fel ca și Pfizer și a informat Comisia Europeană că nu va putea livra la timp dozele convenite pentru primul trimestru.

AstraZeneca așteaptă ziua de 29 ianuarie pentru a obține autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentului, conform cotidianului german Bild.

ADVERTISEMENT

Producătorii vaccinului au anunțat că întârzierile vor fi cauzate de adaptarea vaccinurilor la mutațiile suferite de coronavirus.

AstraZeneca va întârzia distribuția de vaccin anti-Covid în Europa

Așadar, produsul deja aflat în stoc ar putea să nu fie livrat. Mai mult, incendiul de la cea mai mare fabrică de producție de vaccinuri din lume, unde era produs și vaccinul AstraZeneca, a suspendat temporar producția de vaccin.

ADVERTISEMENT

Cei de la AstraZeneca au anunțat Comisia Europeană despre aceste probleme. Marin Auer, coordonatorul austriac al campaniei de vaccinare a anunțat că alocările pentru Austria pentru primul trimestru au fost reduse de la 2 milioane de doze la 500.000.

Cei de la AstraZeneca calcă pe urmele celor de la Pfizer, un alt producător care a anunțat reducerea livrărilor de vaccinuri pe ianuarie. România se bazează, la fel ca și restul țărilor europene, pe vaccinul Pfizer, însă vaccinul Moderna urmează să ajungă la rândul său în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti Covid-19 din România, crede că numărul persoanelor imunizate va crește semnificativ după ce va intra pe piață și vaccinul AstraZeneca, pe lângă cel de la Pfizer și Moderna.

Între timp, maghiarii au anunțat că vor cumpăra vaccin rusesc Sputnik V, fiind sătui de modul în care Comisia Europeană gestionează întreaga situație. Chiar și cei de la AstraZeneca iau în considerare să se alieze cu producătorii Sputnik V, pentru a produce un ser revoluționar cu o eficacitate sporită.

ADVERTISEMENT

Credem că am găsit formula câştigătoareşi felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri împotriva covid-19”, anunţa directorul general al AstraZeneca, Pascal Soriot, în Sunday Times

ADVERTISEMENT